夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我哋結咗婚幾年好難得先有BB,BB順利出世本來真係好開心
但越黎越覺得我老公有問題,小事為例,佢餵奶時候淨係會望住個電視,bb有冇吞同濁奶或者冇啜緊佢根本唔知
道,佢仲會瞓平BB餵奶,同佢講,佢又話佢可以一心二用,唔得係冇效率
但我最接受唔到係佢坐響梳抱bb嗰陣瞓著咗,我同佢講咁樣係好唔安全,bb有機會跌咗落地都唔知,跟住佢仲要話點會跌落地,仲要發脾氣話以後唔抱,唔識抱,叫我湊晒佢

大宅

回覆樓主:

我有時真係覺得開頭咁難有BB係有原因架,因為個天知道佢根本唔適合做人爸爸,平時生活爭執我都算,但而家我覺得危害到BB健康同安全,真係越諗越不安,有時真係覺得阿B好可憐,覺得如果保護唔到佢真係對佢唔住

大家覺得我可以點做,勸又勸過,交又鬧過,我真係好攰喇,有時真係想帶埋阿B搬出去,而家放緊產假我仲可以睇緊d,第日要返工真係唔知佢會湊成點,唔同以後唔俾佢掂B?

大宅

may2565 發表於 19-12-30 00:29
我有時真係覺得開頭咁難有BB係有原因架,因為個天知道佢根本唔適合做人爸爸,平時生活爭執我都算,但而家我 ...

你同我一樣,太過緊張了。男人係呢方面係零,佢肯做已經好好,你唔好太多批評,俾多d鼓勵佢,引導佢點做,而唔係一味指責。我以前就係好似咁,依家過後諗返後悔莫及。你似似d同我一樣產後抑鬱,建議健康院姑娘評估下。

大宅

wilsonseason 發表於 19-12-30 00:45
你同我一樣,太過緊張了。男人係呢方面係零,佢肯做已經好好,你唔好太多批評,俾多d鼓勵佢,引導佢點做, ...

慢慢引導呢d我當然做齊啦,我湊B不知幾開心,係對住老公呢d死不認錯的性格最難頂
我驚佢未改得切,唔知會對阿B有咩影響

講真,我寧願佢都唔幫手好過,又要爭住做又要做到咁,又要講唔聽

子爵府

咁逢係接觸bb就你做,其他佢做咪得
我老公咁耐只係喂過一兩次奶,但次次都係佢沖奶,日日都係佢洗奶樽洗碗
呢d野就交比男人做,唔會有咩意外發生

rainbowchuuu3    發表於 19-12-30 11:17

大宅

Daisywong313 發表於 19-12-30 03:47
咁逢係接觸bb就你做,其他佢做咪得
我老公咁耐只係喂過一兩次奶,但次次都係佢沖奶,日日都係佢洗奶樽洗碗
...

啱呀,所以我打算就算佢爭住做我都唔畀佢做,但問題係我放完產假要返工,真係未必顧到咁多

別墅

may2565 發表於 19-12-30 00:28
但越黎越覺得我老公有問題好恐怖,小事為例,佢餵奶 ...

男人最叻就係一俾人糾正佢就話唔會有事
如果話多兩話就發脾氣話以後唔做
永不認錯,唔出事都唔肯改過

大宅

moon.n 發表於 19-12-30 06:41
男人最叻就係一俾人糾正佢就話唔會有事
如果話多兩話就發脾氣話以後唔做
永不認錯,唔出事都唔肯改過

無錯,小事就由得佢
但唔係樣樣嘢錯咗有得返轉頭

男爵府

我老公個人比較粗手粗腳,所以我唔會比佢湊bb,咩餵奶換片都唔駛佢!

大宅

媽媽,產後特別緊張小朋友係正常。但我勸你冷靜,比起好多連B都唔湊嘅男人,你老公幫手已經好好。你要明白,女人十月懷胎一早已同BB有感情,ready to be mama! 但我識好多同事,突然見到個B,唔識亦未感受到做爸爸係咩一回事。

根據你而家咁,如果你走,或者佢無論做乜都比指責,你地有一日感情一定會出問題。到時你會發現自己Focus曬落小朋友冷落左老公。你係咪想咁?

無人一出世識做父母,呢個係學習階段,女人有母性,我勸你多啲欣賞佢。乜都唔做話唔識就行左去嘅男人大有人在。

唔好發展到,老公覺得明明自己有付出,但你乜都唔滿意,呼吸都係錯(呢句我成日聽啲男同事講)

大宅

你不如試下柔情啲,「老公,我知自己之前太緊張所以說話語氣重左,其實我生完個荷爾蒙未穩定返,情緒好波動,多謝你體諒同幫助我。」「我地都唔識做父母,但我地可以一齊學,我好驚會整親個BB」

其實男人都係要被需要,要有一家之主感覺,你話你驚,你擔心,交比佢,可能有另一個效果呢?

大宅

回覆樓主:

其實軟硬方法我都試過,我都好想柔得黎勸佢而唔影響關係,但攞阿B既安全黎試(抱B響梳化瞓著而覺得冇問題)我唔敢,有事一次就一世喇
btw,多謝你地既意見

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

會唔會其實佢唔中意BB?

大宅

20150618bb 發表於 19-12-30 13:15
會唔會其實佢唔中意BB?

咁佢又唔係唔鍾意嘅,佢都好主動同佢玩呀主動話要照顧,不過係樣樣嘢做到好危險咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

may2565 發表於 19-12-30 13:19
咁佢又唔係唔鍾意嘅,佢都好主動同佢玩呀主動話要照顧,不過係樣樣嘢做到好危險咁
...
可能佢無危機感

大宅

回覆 may2565 的帖子

有啲人對危險事項意識真係比較低,所以你真係要睇實啲個BB.你試吓俾你老公習慣(要養成習慣)幫手做一啲唔會影響BB安全嘅嘢,令到佢可以幫到手,又有存在感/一家之主感/好老公感/好爸爸感。

瑪瑙宮

有 d 人係唔適合湊BB或好細的小朋友, 你自己親力親為多点, 少 d 對佢發晦氣吧.

大宅

may2565 發表於 19-12-30 00:29
我有時真係覺得開頭咁難有BB係有原因架,因為個天知道佢根本唔適合做人爸爸,平時生活爭執我都算,但而家我 ...

普遍男性都是比較粗心大意,但起碼你老公願意幫手,這一點絶不可以否認的。
不過,可能在工作分配上是可有改善空間。
按你形容的情况,其實可將揍 B 的工作改為主導及協助兩個角色。你做所有埋身的主導工作,而你老公就做協助角色,如冲奶,講下故事,唱下歌,採購物資等等…
這樣的話,相信可減輕你的憂慮,同時亦不至於架空了你老公~

瑪瑙宮

我仔細時, 我有時都好興.

一. 佢一歲倒, 扭計喊, 我由廚房行出廳, 見到係, 佢老豆坐响地下, 小朋友趴响地下, 佢老豆一只手捉實佢兩只腳仔繼續睇电視, 由得佢繼續喊.

二. 有次買左玩具番黎要砌好先玩得, 佢老豆砌緊, 小朋友梗係好好奇好心急响隔離又睇又叫, 佢老豆煩到好大聲咁叫佢走開.
三. 佢拖住小朋友過馬路, 由得小朋友衝出馬路, 嚇得我, 話佢好唔小心拖佢過馬路, 佢就話係佢(呀仔)自己要走出去. 你拖實佢佢點會走到出去呀.

重有其他, 唔記得咁多. 男人有時做 ge 野真係好難理解, 自己個仔黎喎. 但佢又唔係唔錫佢喎, 會餵奶掃風喎.

男爵府

你老公想要還是你?

首頁

尾頁

跳至