0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb 就黎2個月,主要飲illuma + 小人奶,平時1-2日先得1,2次大便,但早3日開始,差不多次次飲完奶就屙一次。係咪肚屙?第一日有一次係有鼻涕質地,其他次數d 大便同平時一樣。Bb 食得訓得玩得,洗唔洗睇醫生?有無咩suggestion?

禁止訪問

複式洋房

kikis 發表於 19-12-30 11:18
Bb 就黎2個月,主要飲illuma + 小人奶,平時1-2日先得1,2次大便,但早3日開始,差不多次次飲完奶就屙一次。 ...

我bb同你一樣問題,自從買左新配方既ILLUMA,飲左第三日就餐餐都有便便,試過一餐換左3次片都有便便,多到我驚,之後發覺囡囡pat眼位越來越紅,直到尋日有少少血,我驚到即時帶佢睇醫生,我都想問下有冇其他人同我一樣?

複式洋房

kikis 發表於 19-12-30 11:18
Bb 就黎2個月,主要飲illuma + 小人奶,平時1-2日先得1,2次大便,但早3日開始,差不多次次飲完奶就屙一次。 ...

我個仔餐餐呵,帶左佢睇醫生,腸胃炎

複式洋房

JKMLBABY 發表於 19-12-31 13:26
我bb同你一樣問題,自從買左新配方既ILLUMA,飲左第三日就餐餐都有便便,試過一餐換左3次片都有便便,多到 ...

醫生話咩?

複式洋房

Hahahagirl 發表於 19-12-31 15:51
我個仔餐餐呵,帶左佢睇醫生,腸胃炎

便便係同平時一樣,定有唔同?

複式洋房

kikis 發表於 19-12-31 16:27
醫生話咩?

有機會係
乳醣耐受不良︰寶寶的腸道中缺乏乳醣脢,對牛奶中的乳糖無法吸收,所以消化不良。通常此類患兒只有胃腸方面的不適。
醫生有幫bb驗便便,好彩冇菌,咁就應該係痾到pat眼損左而有血
醫生先建議左我一啲方法去減少bb奶量,等佢痾少啲先,遲啲睇情況,睇下洗唔洗轉豆奶奶粉
我建議你早啲睇醫生,睇下係腸有菌定係對牛奶敏感,唔好搞到好似我bb咁
如果係轉左新版而搞到咁,我建議你快啲搵返隻舊版飲住先,我而家都係咁

別墅

JKMLBABY 發表於 19-12-31 17:00
有機會係
乳醣耐受不良︰寶寶的腸道中缺乏乳醣脢,對牛奶中的乳糖無法吸收,所以消化不良。通常此類患兒只 ...

我BB 4個月大,最近又係飲左illuma嘅新version之後,我覺得佢多左痾稀便,好似肚痾咁,有時爆屎爆到去背脊,都唔知係轉奶粉問題,定係佢成日食手指攪到肚痾,搵日都要睇睇醫生

複式洋房

喵喵最可愛 發表於 19-12-31 17:08
我BB 4個月大,最近又係飲左illuma嘅新version之後,我覺得佢多左痾稀便,好似肚痾咁,有時爆屎爆到去背脊 ...

Bb唔係最近先食手指,所以我覺得唔會係食手指問題
而我bb就好肯定係轉左奶粉先出現呢啲腸胃不適既問題,搞到佢有時因為肚仔唔舒服,眼瞓又瞓唔到,抱到佢瞓著一擺低床又喊,但只係一個時段係咁!搞到湊佢湊到好辛苦

首頁

尾頁

跳至