家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

工銀亞洲9月推出「手機銀行 e 開戶」服務,更以年利率4.2厘、存期3個月、本金最多10萬元的港元定期存款優惠吸客,但到期後卻要親自到分行「升級」至傳統戶口,否則受制於網上小額轉帳上限,只能逐日轉走1萬元。

一名工銀亞洲存戶陳生(化名)向本報投訴,他於3個月前透過手機遙距開戶後,再以「轉數快」(FPS)將10萬港元存入工銀亞洲敘做定存,惟到期後轉走資金出現困難,未能連本帶利將10.1萬元存款轉走,被要求分11日提取。

本報亦曾致電工銀亞洲客服查詢,客服坦言遙距開戶戶口只有2種方法提走存款。「一係帶身份證去分行開正式戶口,或者每日轉走1萬蚊,以你情況本連息需要11日。」記者再查詢能否申請保安編碼器,方便日後網上轉帳,但客服則指遙距開戶戶口未有此服務,又謂「其實去分行開戶都係半個鐘到,唔需要交其他資料」,建議記者還是到分行處理。

大宅

BabyGGBaby 發表於 19-12-30 14:02
工銀亞洲9月推出「手機銀行 e 開戶」服務,更以年利率4.2厘、存期3個月、本金最多10萬元的港元定期存款優惠 ...

我本身都想post,但原文太長haha.
我聽曰去分行搞hard token,咁3個月後就可以一筆過提走。

大宅

回覆 搭咀 的帖子

傳統戶口有最低要求嘅。另外ATM Card 要收年費。

大宅

回覆樓主:

10萬姐,分十日轉數都唔係好難。

大宅

工銀亞洲9月推出「手機銀行 e 開戶」服務,更以年利率4.2厘、存期3個月、本金最多10萬元的港元定期存款優惠 ...

謝資訊,銀行咁少家,好難留客

侯爵府

轉錢走之後會取消戶口

琥珀宮

好正常,無身分認證既高額提款,任何銀行都唔可能做到

呢樣係金管局既監管,無身分認證,做轉數快呢d簡易轉出,上限每天一萬。

話點解存款得,提款唔得,真係好攪笑。佢當初由其他銀行轉十萬入去,果間提款銀行都有身分認證先比做啦

男爵府

木土土 發表於 19-12-31 13:05

呢樣係金管局既監管,無身分認證,做轉數快呢d簡易 ...

香港投訴之都麻!唔方便落分行可能癱咗呢!到比佢就咁轉又話咁唔安全嘅?無現過身都比人轉晒D$
利申:支持祖國 反對移民

大宅

你收多幾舊水,梗係要麻煩少少,認識下佢地的銀行服務啦。

大宅

木土土 發表於 19-12-31 13:05

呢樣係金管局既監管,無身分認證,做轉數快呢d簡易 ...

HKMA 應該冇限制 FPS 每日一萬, 反而 HKICL 都講唔同銀行有唔同嘅 policy

https://fps.hkicl.com.hk/eng/fps/consumers/frequently_asked_questions.php

Q18. What is the maximum transaction limit for using FPS?
A18. Banks and SVFs have defined different thresholds for various types of payment or transfers based on their business models and risk control management. Please contact your banks or SVFs for more details.

好似 BOC, CCB, DBS 每日可以轉到一百萬, 我雖然未試成球嘢咁轉, 但轉五十萬以上都係一個 transaction 搞掂.

大宅

高達紅色 發表於 19-12-31 13:54
香港投訴之都麻!唔方便落分行可能癱咗呢!到比佢就咁轉又話咁唔安全嘅?無現過身都比人轉晒D$
...
應該唔會咁化學, 通常用 FPS 轉走錢十秒八秒已經收到銀行有關呢個 transaction 嘅 SMS, 另外加 beneficiary 嗰陣又有 SMS 啦.

大宅

BabyGGBaby 發表於 19-12-30 15:08
回覆 搭咀 的帖子

傳統戶口有最低要求嘅。另外ATM Card 要收年費。
係呢, 有咩最低要求?

琥珀宮

StiltonCheese 發表於 19-12-31 22:58
HKMA 應該冇限制 FPS 每日一萬, 反而 HKICL 都講唔同銀行有唔同嘅 policy

https://fps.hkicl.com.hk/eng/ ...

我指限制既係,無預先登記收款人,無token身份認證的高風險轉賬。普通朋友間用mobile FPS過數,通常也是這類。呢個post所講既事主,也是想做呢類高風險轉錢出來。

而你指HKICL 既FPS,係泛指銀行間戶口即時轉賬,若有token認證(或已預先登記收款人),監管機構係無銀碼限額,我知有case由一間銀行即時FPS超過一億去另一銀行戶口tim

琥珀宮

StiltonCheese 發表於 19-12-31 23:08
應該唔會咁化學, 通常用 FPS 轉走錢十秒八秒已經收到銀行有關呢個 transaction 嘅 SMS, 另外加 beneficiary ...

收到SMS又如何,d錢已經比人轉走咗啦。你希望你既銀行戶口,可以咁容易比其他人從你戶口無限額咁轉走全部既錢,只要銀行有SMS通知你,你已覺得銀行保安做得足夠?

戶口過數唔同信用卡簽賬,d錢即時settled 咗, 係好難追得番

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

gold1836 發表於 19-12-30 21:22

如果一百萬怎麼辦?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 20-1-1 13:55
如果一百萬怎麼辦?

特別高息啲好多限10萬,其實我覺得冇咩作為,搞咁多野可能多個3百蚊 ,時間是金錢。

侯爵府

大力大力 發表於 20-1-1 13:55
如果一百萬怎麼辦?

去分行再登記便可以。

子爵府

gold1836 發表於 19-12-30 21:22

伯爵府

我都做左,到時咪分11日囉,都係每日禁一次。
當初都係貪佢用app方便者,唔想去抽時間去分行搞咁多嘢。

大宅

StiltonCheese 發表於 19-12-31 23:10
係呢, 有咩最低要求?

你咪試下去分行排隊開戶問下,早的去喎,下午人多。

首頁

尾頁

跳至