自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 12m大,尋晚半夜1點發燒39度,見咗醫生,食咗佢開嘅退燒藥,退咗燒,但差不多藥氣過又燒過。想佢休息多d,但佢一起身就周圍爬/行,氹佢訓就對住我笑到卡卡聲

老人家話發骨節,但醫生話無依樣野。我應該迫下佢訓定由佢玩?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

其實醫生話日落之後,燒得會比較高,因為抵抗力開始低

唔需要太擔心,只要用啱藥的話就可以退燒
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你留意下佢身上有冇出疹?
如果發燒得黎, 好精神, 停下燒下, 好可能出玫瑰疹。
不過都要小心為上, 因為好多病都會持續發燒+出疹的。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

由佢玩啦。 bb病都要放電架。我信老人家講果套,我大女1歲後成日發燒,但係無咳無痰。 多d同佢抹下身降溫。38.3以上先好食退燒藥。 住醫院姑娘講既。

珍珠宮

做人要開心 發表於 20-1-7 15:05
BB 12m大,尋晚半夜1點發燒39度,見咗醫生,食咗佢開嘅退燒藥,退咗燒,但差不多藥氣過又燒過。想佢休息多d ...

精神嘅話點解要迫佢瞓覺?就算係39度,冇其他不適又精神,都唔需要食退燒藥。

水晶宮

Moti 發表於 20-1-7 15:11
精神嘅話點解要迫佢瞓覺?就算係39度,冇其他不適又精神,都唔需要食退燒藥。
...

我都係咁,精神的話咪由佢玩,佢累自然會休息。我無39 都唔俾退燒藥的,低燒又精神我由佢的。不過呢個做法應該好少人buy,我見呢度D媽媽都係比較緊張。

珍珠宮

Nbs 發表於 20-1-7 15:30

我都係咁,精神的話咪由佢玩,佢累自然會休息。我無39 都唔俾退 ...

我試過39.5都冇俾,燒到40度去急症塞肛。如果流感,反反覆覆點都會高燒,不停俾藥只會令身體越嚟越孱,我會等身體打吓仗。

水晶宮

Moti 發表於 20-1-7 15:35
我試過39.5都冇俾,燒到40度去急症塞肛。如果流感,反反覆覆點都會高燒,不停俾藥只會令身體越嚟越孱,我 ...

平時少少咳/鼻水我都唔俾藥的,過幾日就無事啦!第一次我女病(大概一歲喇),低燒咗5 日我都冇帶佢去睇醫生haha
不過我自己識睇點先叫唔妥嘅。

珍珠宮

Nbs 發表於 20-1-7 15:38
平時少少咳/鼻水我都唔俾藥的,過幾日就無事啦!第一次我女病(大概一歲喇),低燒咗5 日我都冇帶佢去睇醫 ...

我都係,能夠少食藥就少食藥,我有保險都極少帶佢去睇醫生。除非氣管問題。

禁止訪問

珍珠宮

發燒係會退完燒又退
佢身體自己打緊仗
最緊要係食藥識退就唔洗太擔心

伯爵府

回覆 做人要開心 的帖子

跳跳紮就唔驚, 反而冇晒精神就要留意.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

回覆 做人要開心 的帖子

Hi 做人要開心,發燒係一個病徵, 身體唔舒服都需要時間去康復, 期間發燒情況可能會較反覆, 除左按醫生指示比BB服用退燒藥之外, 都要比佢飲多d, 保持室內空氣流通, 留意唔好比BB著太厚既衫, 以免難散熱呀, BB累就會訓都唔需要逼佢, 如果發燒溫度有下降都代表康復緊, Bb今日情況點呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

公爵府

Moti 發表於 20-1-7 15:35
我試過39.5都冇俾,燒到40度去急症塞肛。如果流感,反反覆覆點都會高燒,不停俾藥只會令身體越嚟越孱,我 ...

其實俾退燒藥都OK的。其實退燒藥只係令佢地身體舒服d.
起碼半夜唔會熱到佢訓得唔好。訓得好,自然好快退燒。

珍珠宮

mandysio 發表於 20-1-7 18:33
其實俾退燒藥都OK的。其實退燒藥只係令佢地身體舒服d.
起碼半夜唔會熱到佢訓得唔好。訓得好,自然好快退 ...

當你明白人體發燒嘅原理,就會明白我上面所寫的。而且食藥係要肝臟分解,唔係飲杯水咁簡單。

男爵府

Nbs 發表於 20-1-7 15:30

我都係咁,精神的話咪由佢玩,佢累自然會休息。我無39 都唔俾退 ...

我都係咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

做人要開心 發表於 20-1-7 15:05
BB 12m大,尋晚半夜1點發燒39度,見咗醫生,食咗佢開嘅退燒藥,退咗燒,但差不多藥氣過又燒過。想佢休息多d ...

一歲有機會玫瑰疹,(如呢2日仲未退燒)

首頁

尾頁

跳至