自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

侯爵府

已轉看中E,未夠1個月,點算?每晚準時痕醒!!!!!!!(emoji)

大宅

朱古力包包 發表於 20-1-8 04:46
已轉看中E,未夠1個月,點算?每晚準時痕醒!!!!!!!(emoji)

食清d介哂肉,唔好飲肉湯,多菜小肉
飲多d水多d水,煲綠豆水,二湯匙綠豆,一煲滾水,大火水滾煲5分鐘飲得
加油(emoji)(emoji)做運動等自己fresh d

侯爵府

msleebb 發表於 20-1-8 06:44

食清d介哂肉,唔好飲肉湯,多菜小肉

Thank you,其實我已戒口2.5個月,之前無lala有濕疹,在大腿側,看了皮膚科陳x業,話我俾蚤咬,斷證錯誤,我再去看另一皮膚科李x祺,佢開類固醇比我查+食……頗重手!以為好番,停藥又出番,再去看李x祺,佢又開類固醇,我無用+食,轉睇中E至現在,好反覆!!
諗緊係咪類固醇反彈, 好慘!好困擾!

男爵府

keep住睇中醫唔好停,千萬不要睇西醫食西藥搽類固醇。鵝鴨筍必定唔可以食,蝦蟹牛蛋亦盡量避免。生果唔好食芒果菠蘿榴槤,辣椒,薑或其他刺激食物都唔可以食。仲有要加強保濕,搽成分單純d既野

大宅

朱古力包包 發表於 20-1-8 10:39
Thank you,其實我已戒口2.5個月,之前無lala有濕疹,在大腿側,看了皮膚科陳x業,話我俾蚤咬,斷證錯誤, ...

嚴重我會用藥膏,真菌感染要殺死d真菌,唔好用多過七日ok,用多過一個月,見消咗炎可停用,我用1,2日藥膏,唔用藥殺唔死d菌(emoji)中藥我同小朋友唔work,介口多菜,介肉,介甜,食魚油,食益生菌,我同小朋友濕疹3年而家好番,間中病抵抗力差都會出,好唔想用藥係iherb用tea tree oil(殺真菌),flax oil(中醫推介)sea buckthorn oil, evening primrose oil, fu Dead Sea salt消炎,做運動減壓,加油

水晶宮

回覆樓主:

濕疹分享

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21751504

睇下我個帖幫唔幫到手

侯爵府

msleebb 發表於 20-1-8 10:49

嚴重我會用藥膏,真菌感染要殺死d真菌,唔好用多過七日ok,用多 ...

thank you, 你所指藥膏……係類固醇??
現在我用2隻膏頂住:
1.意高能濕疹膏
2.1 herbal 濕疹膏(from canada),冇類固醇,
和用杏仁油揸身
2個禮拜前吃益生菌,flaxseed oil 30ml,
暫未見明顯成效,我本身係幾乎全素食者,衹係1個月食1~2次豬肉……無lala有此病,好怕好唔番,好困擾!

侯爵府

lovinxenia 發表於 20-1-8 10:48
keep住睇中醫唔好停,千萬不要睇西醫食西藥搽類固醇。鵝鴨筍必定唔可以食,蝦蟹牛蛋亦盡量避免。生果唔好食 ...

thank you.
睇中E幾耐先有效?
我由23Dec上年睇到而家……唔太明顯

男爵府

朱古力包包 發表於 20-1-8 11:22
thank you.
睇中E幾耐先有效?
我由23Dec上年睇到而家……唔太明顯

你算嚴重嗎?其實你唔算睇得耐架~不過正常會感覺一日比一日好既,如果唔係既你有冇打算換過個中醫佢

大宅

我之前都係無啦啦係生濕疹,睇左西醫冇用,之後睇左3個月中醫同介口,係食中藥同介口期間d濕疹係好返冇再返發,但一停藥兩個星期又再癢過,之後我無再食中藥,係iherb買左隻魚油食,唔知係咪中藥清左我體內的毒定係呢隻魚油好,我食左一個星期就唔癢,而定個幾月都冇再返發。

侯爵府

lovinxenia 發表於 20-1-8 11:38
你算嚴重嗎?其實你唔算睇得耐架~不過正常會感覺一日比一日好既,如果唔係既你有冇打算換過個中醫佢:quiet ...

現在不算最嚴重,之前嚴重時看皮膚e生李x褀,類固醇可令我4~5日內好8成!但停藥後又出番
原本冇嘅地方都出!!
轉睇中E,1個感覺太young, not enough experience(對濕疹), 另一個我覺得好怪:
我問佢我可否飲土伏岺赤小豆豬骨湯,他竟然說不可以,對腎不好!我認為好怪,not make sense, now is the new 3rd one, 朋友介紹!試咗2日……睇下進度!
此病太折磨人意志

侯爵府

donnamonday 發表於 20-1-8 11:48
我之前都係無啦啦係生濕疹,睇左西醫冇用,之後睇左3個月中醫同介口,係食中藥同介口期間d濕疹係好返冇再返 ...

哪隻魚油?

大宅

朱古力包包 發表於 20-1-8 12:04
哪隻魚油?

我唔知對你有冇效,你可以試下

大宅

朱古力包包 發表於 20-1-8 11:18
thank you, 你所指藥膏……係類固醇??
現在我用2隻膏頂住:
1.意高能濕疹膏

類固醇- 溝lotion用1,2次,唔會用多過二日
Cream- Shea butter 保濕最好, tea tree balm消炎, Eucerin eczema relief (止痕一陣)Cerave 保濕
沖完涼用油Jojoba, coconut oil, evening primrose oil, Shea oil etc.... 隻隻差唔多,
flax oil the best 用好耐又有消炎修復作用
益生菌- Reuteri (ST Teresa 開呢隻), life 9(濕疹介好多人推介它有d成份其他牌子無)
無話邊隻好最緊要keep住食
魚油- 消炎修復作用iherb好多choices

大宅

msleebb 發表於 20-1-8 12:48

類固醇- 溝lotion用1,2次,唔會用多過二日

湯水- 飲水飲蒸餾水一日十杯
檸檬水@幾片檸檬重複沖幾次,維他命C,利尿
綠豆水,水滾煲5分鐘搞掂@清熱解毒
竹庶茅根水@清熱解毒
夏枯草水@解毒去濕
半斤土茯苓+半斤馬蹄煲一小時@去濕中醫教
*The best 綠豆水,快有得飲
唔係日日當水飲,唔會太涼,通常飲二日
千期千期唔好飲肉湯,豬肉都係,養動物嘅飼料好多激素,用肉湯成兜湯都係激素精華
浸死海鹽- 濕疹界個個post 都話有用@消炎
有試過,後來轉用食用粗鹽效果一樣,好乸小朋友用會喊
浸金銀花- 淘寶有一包包買@消炎止痕
嚴重朝頭浸夜晚又浸
素食- 注意唔好食咁多調味料特別係豉油同糖

男爵府

朱古力包包 發表於 20-1-8 12:01
現在不算最嚴重,之前嚴重時看皮膚e生李x褀,類固醇可令我4~5日內好8成!但停藥後又出番 :thi ...

我睇果個中醫好work,你再睇下宜家呢個醫生work 唔 work先,唔得我先再介紹俾你。我之前都試過流膿岀水睇佢好返。

侯爵府

msleebb 發表於 20-1-8 10:49

嚴重我會用藥膏,真菌感染要殺死d真菌,唔好用多過七日ok,用多 ...

Help: 哪1隻死海salt?
"la" 嗎?

大宅

戒糖是最理想的,少吃甜野

侯爵府

Winnieho1004 發表於 20-1-8 13:52
戒糖是最理想的,少吃甜野

thanks, main point: 我係完全冇食甜嘢 before !! 濕疹(Oct 2019) till now

大宅

朱古力包包 發表於 20-1-8 13:58
thanks, main point: 我係完全冇食甜嘢 before !! :t ...

我一戒糖,其實已經好好多了,去襯旅行,勁食甜野,返到香港周身痕,好明顯的

首頁
12345...20

尾頁

跳至