自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

同幾個合夥人經營食肆,我老公同其中一個拍檔就簽了租約(私人擔保),而家經濟好差,已經虧損左三百萬,好難經營落去,但未完租約,如果唔做,就違約,因為業主係間大公司黎,業主一定會追收餘下租金(大約8百幾萬),追唔到啲合夥人,一定會最後追私人擔保到底,好怕會被人追數,我地屋企有2個好細小朋友,老公講話好想死左去解決,唔想連累到我地,我好擔心佢,每日都同佢一齊分析方法,或者諗有無確實方法可做,但諗到頭都爆都行唔通,成日見到佢無哂心機,好似喊完咁返黎,因為條數真係唔細,其餘啲合夥人又唔理,因為我老公做左私人擔保,無得唔理,唉,都唔知點做好

珍珠宮

2020勳章

大不了申請破產,吾洗死

edhepp    發表於 20-1-11 16:50
BBG1    發表於 20-1-11 10:37

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解唔同業主傾? 佢地都唔係唔知經濟唔好,迫你老公都冇用,但你老公做得生意就要有心理準備會失敗,死左逃避都冇用,好好傾下睇下銀碼有冇得傾,搞返掂個爛攤子

侯爵府

乜班合夥人咁冇義氣架!
叫你老公一定要為咗家庭生存落去,
大不了就申請破產。
留得青山在,那怕冇柴燒。

wcpcelia    發表於 20-1-11 17:32
FJmom    發表於 20-1-11 04:17

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

如果諗唔掂,最多都係破產,之後乖乖地搵工返工。當然,生活可能同之前唔同,但好多人都經歷過,4年後又一條好漢。
幾百萬好似好多,但其實都聽過有人欠千萬,同樣幾年後可重整到生活。
做生意嘅嘢我唔識。唔知可否用剩下的鋪頭空檔分拆再租出去畀人,或改變用途。

ericafong2    發表於 20-1-15 11:12

大宅

FJmom 發表於 20-1-11 04:11
大不了申請破產,吾洗死

呢個係我地最後方法
我都好驚佢諗唔通

大宅

rayrayus 發表於 20-1-11 04:14
點解唔同業主傾? 佢地都唔係唔知經濟唔好,迫你老公都冇用,但你老公做得生意就要有心理準備會失敗,死左逃 ...

已經傾過一次,業主話可減租,但計條數減完租,每月都一樣虧損落去,因為租金很貴(幾十萬一個月),我老公話想同業主再傾多次有無幫助

大宅

vlnz 發表於 20-1-11 04:14
乜班合夥人咁冇義氣架!
叫你老公一定要為咗家庭生存落去,
大不了就申請破產。

係呀,拍拍蘿柚走左去
已經無人會救公司,
我都有同佢講,兩個細路好需要你,唔好諗唔開

大宅

smiletigger 發表於 20-1-11 04:16
如果諗唔掂,最多都係破產,之後乖乖地搵工返工。當然,生活可能同之前唔同,但好多人都經歷過,4年後又一 ...

我老公擔心破產後塭唔到工,
而家就急需頂讓比人,睇下有無人接,但時日無多,得返半個月時間

侯爵府

andrew1128 發表於 20-1-11 04:24
我老公擔心破產後塭唔到工,
而家就急需頂讓比人,睇下有無人接,但時日無多,得返半個月時間
...

唔好担心破產會找不到工,
除非你要做會計師、銀行那些專業。
如果事情非要破產不能解决的,
就破咗産先,解决眼前問题再諗揾工啦!
肯做一定會捱得過的。
祝你們找到人頂讓,加油💪🏻

男爵府

2020勳章

回覆 andrew1128 的帖子

揾agent 幫手頂應該機會太D, 及同業主商量提早解约啦!加油!

大宅

vlnz 發表於 20-1-11 04:32
唔好担心破產會找不到工,
除非你要做會計師、銀行那些專業。
如果事情非要破產不能解决的,

希望業主可以放佢一馬,
唔好再追究落去,因為我老公個股權係最小,得10%,但就要承受一切,佢話信錯人先簽左個私人擔保、真係好後悔

大宅

bonbonlush 發表於 20-1-11 04:33
回覆 andrew1128 的帖子

揾agent 幫手頂應該機會太D, 及同業主商量提早解约啦!加油!

係,我聽日都開始幫佢塭agent 或者擺上網,但呢個時勢,都驚難頂出去
其實可唔可以咁做架(提早完約)?因為租樓就可以,唔知租鋪得唔得

子爵府

2020勳章

andrew1128 發表於 20-1-11 04:36
希望業主可以放佢一馬,
唔好再追究落去,因為我老公個股權係最小,得10%,但就要承受一切,佢話信錯人先 ...

基本上唔洗諗業主會放你一馬
大集團全部都係跟合約做
真係諗唔掂破產都係條出路

子爵府

andrew1128 發表於 20-1-11 04:38
係,我聽日都開始幫佢塭agent 或者擺上網,但呢個時勢,都驚難頂出去
其實可唔可以咁做架(提早完約)?因 ...

租樓都唔可以提早完約㗎,只不過一般小業主費事麻煩去追咁解啫!

男爵府

andrew1128 發表於 20-1-11 04:05
同幾個合夥人經營食肆,我老公同其中一個拍檔就簽了租約(私人擔保),而家經濟好差,已經虧損左三百萬,好 ...

邊類型食肆?中式西式?地點係商業區或住宅?

就過年,諗D推廣活動,可以賺多轉頂住先。如果做得好,D客好多會返轉頭!

路係人行出嚟,加油!

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

人生起起跌跌。小心開解老公。
最多一齊涯落去。

瑪瑙宮

2020勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

taiwoon 發表於 20-1-11 04:45
基本上唔洗諗業主會放你一馬
大集團全部都係跟合約做
真係諗唔掂破產都係條出路

x 2

其實你們有沒有物業?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

2020勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

cutekiddy 發表於 20-1-11 05:18
邊類型食肆?中式西式?地點係商業區或住宅?

就過年,諗D推廣活動,可以賺多轉頂住先。如果做得好,D客 ...

做食肆、好睇大廚質素、生意做得不好、你們知道是什麼原因嗎?

當然、近月的暴乱會直接打擊到生意、你們這間食肆做了多久?

之前有沒有錢賺過?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

如果你老公而家都欠緊好多錢的話,
就馬上俾多萬幾蚊去申請自己破產,
到時大業主告你都冇你符!

冇計,最少股份都走去同人咩飛,
下次自己就要學叻d!
破產唔係你想像中咁壞,
反而仲會輕鬆左添!

我都識好多人曾經破過產,
而家都搵年薪幾百萬都好多!
真係撈到風山水起~

係捱4年啫!
4年後又一條好漢,唔駛等18年!

我見佢地話破完產唔可以做保險,
其實有人肯做擔保,都已經做得!
1997之後周街好多人都破過產,
其實破產唔係真係咁咩野咋~

不過我都識有人死都唔肯破產,
佢到而家都仲避緊債,
全部銀行欠款都唔肯還,
所以搵工要指定出支票或在東亞先可以返個份工!

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊