懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想分享下最近的傷心經歷,我同先生好難得經過漫長的IVF旅程後,終於在12月聖誕節前確定懷孕,對我們來說是天大喜訊,亦是我們收到最好的聖誕禮物。但世事往往不盡如人意,在剛剛過去的星期六,亦是BB剛7週時,我在下午開始有少許流血,以為是正常現象,但我已經即時回家卧床休息,流血也彷彿緩和,可是到了晚上,下腹突然越來越痛,血量增多,而且顏色是鮮紅,當時先生不在港,只有自己一個人,我完全不知所措,只好繼續待在家𥚃休息,不久血塊及組織物突然排出,就在這刻,我已知BB走了,我的眼淚如泉湧下來,第一時間打電話給先生,他當時還安慰說,不要亂想,先去看醫生⋯⋯第二天我們一起去了婦科醫生檢查,照了超聲波,已不再發現BB的蹤影了......我和先生抱頭痛哭,感覺難以呼吸,一時間亦未能接受這事,我們的所有希望在轉眼幻滅了,心情由高處直插谷底......現時也完全沒法平復,每天身心都非常非常疲累......不知何時才會減弱傷痛.....

大宅

傷痛會被時間沖淡的,好好準備下一次吧,加油!

大宅

因為小天使有缺陷所以暫時離開你地,我相信小天使一定在天上等著妳,等著再來到你地身邊的一刻!加油!祝福妳好快有個寶寶來臨!

大宅

加油,我都曾經小產過兩次,消沉過一段時間,反而咁樣可以調整到我心情。調理好身體再試下,我之後搵中醫再調理下都成功,所以唔好氣餒呀。

別墅

我都係ivf媽媽,知道bb嚟得唔容易,今次可能bb帶漏嘢,養好身體再迎接佢回到身體,祝福妳早日復原再接bb

複式洋房

我和妳經歷一樣,ivf,聖誕節bingo,最近6/7week化學咗,休息一下再繼續,身體會越來越接近預備最好的給BB,最後一定會成功的!大家加油!
我會休息3個月,等天氣暖和冇甘易病,復活節去一個旅行再繼續加油努力(emoji)

大宅

我第一胎都係ivf,20w引產了,傷心難過,好不容易站起來,但已經不敢再想bb的事,由於醫生話我地無乜機會自然懷孕,我地都沒避孕,引產後的五個月,竟然有左第二胎!希望你坐好小月,盡快康復,把握黃金半年,小天使會再來

複式洋房

回覆 babybaby69 的帖子

多謝你,希望我哋會慢慢走出傷痛!

複式洋房

回覆 littledust 的帖子

真心希望小天使在另一時空能活得更好,他朝有日可以重臨我哋身邊

大宅

回覆樓主:

sis緊記要趁坐小月這段時間養好身子,再睇中醫調理,小天使好快返黎揾返媽媽的

複式洋房

回覆 monkiryuryu 的帖子

我知道懷孕絕對不是易事,而對小產認識亦太少,發現原來小産機率是非常高,身邊很多朋友同親人也經歷過,只是未必需要經過IVF而懷孕......

複式洋房

回覆 invalidity 的帖子

多謝你,我會先調理好身體,再作打算。事件令我覺得人實在太渺小,可以做到的事亦有限,但無論如何,亦不想日後後悔.....

複式洋房

回覆 star8orange 的帖子

希望你都好好休息,小心保重!我哋已經冇胚胎了,如果要再試,要由零開始,今次已經係我哋第二次嘗試,先生唔想見到我咁辛苦,亦唔想再經歷沉重的心理壓力,我哋都唔知會唔會再試,諗住先去旅行休息一下,再討論,大家要努力,先養好身體!

複式洋房

回覆 smiletkl 的帖子

能獲得這份天賜的禮物,實在為你高興!我會先調理好身體,再作打算,唔敢奢望太多,希望越大失望越大......

複式洋房

回覆 Nagomi 的帖子

多謝你,而家我可以做的也只是調理好身體,好希望他朝小天使會重臨身邊......

大宅

加油!
每個BB都是獨立的,緣份總會到。

大宅

下次試下一check到有就睇中醫,我當時有左不停流血流啡,足足一個月,仲發燒感冒咳嗽,都係睇中醫,發燒就食西藥,祝福你

大宅

Mindfulheart 發表於 20-1-16 00:02
想分享下最近的傷心經歷,我同先生好難得經過漫長的IVF旅程後,終於在12月聖誕節前確定懷孕,對我們來說是 ...
同我多年前小產情況差不多,我是自然懷孕,但同樣的傷心。bb有心跳未?如未有,就當係早期自然淘汰便可,身體會幫你選擇健康的胚胎,這是自然定律,理性一點去想,是身體在保護你,免卻日後種種可能面對的問題。起碼成功著床過,證明副gear仍然work,坐小月養好身子,同老公傾吓有咩打算,生仔或唔生,最緊要同老公有共識,互相扶持,be positive!

cwmanna    發表於 20-1-16 10:40

大宅

我亦都係ivf媽媽 能夠體會整個過程的辛苦與期盼
妳身體能懷孕 証明還有很大機會小天使一定會回來的! 加油!

別墅

叫你唔好難過係好難既,坐好小月,同老公去個旅行玩下...之後再努力吧~
我上年一月尾都因為冇閃閃而做左手術,休息完一排去完旅行,小天使就返黎搵我,預產期仲要係上年做手術果日...所以要相信自己,今次小寶寶帶漏左野,佢返去執齊晒就會返黎搵你架喇(emoji)

首頁

尾頁

跳至