懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Mindfulheart 發表於 20-1-16 00:02
想分享下最近的傷心經歷,我同先生好難得經過漫長的IVF旅程後,終於在12月聖誕節前確定懷孕,對我們來說是 ...

我好明白你心情,我一年內經歷咗兩次小,第一次胎七週胎停,第二次17週bb 因病毒感染問題又離開了,17週已係一個人形,我當日仲要生佢出來,我到而家都唔想接受呢個事實。每日都好掛住BB係我肚入邊嘅生活。依家BB都係離開咗9日,我成個人好似少咗一個靈魂咁,我每日無時無刻都好想喊,我咩人都唔想見。成日突然之間會有啲傷心嘅感覺出現,每日老公放工返屋企嘅時候,我老會大喊一陣,情緒先可以抒發一啲,所以我好明白你心情,如果想喊就喊晒出嚟,係會舒服啲。但我都同自己講我要快快好返,先可以再令小天使快啲返嚟我哋身邊。雖然係好難做到,我自己都努力緊,我哋一齊加油啦

別墅

LJ516 發表於 20-1-16 10:52
我好明白你心情,我一年內經歷咗兩次小,第一次胎七週胎停,第二次17週bb 因病毒感染問題又離開了,17週 ...

我都明白傷心嘅事情係好難一時之間去消化,但係而家只能做嘅嘢,只有好好坐月,調理好身體再黎過。朋友未必能夠個個明白我哋嘅感受,所以要企返起身,要靠老公同自己慢慢行出來。加油!我都努力中,希望新一年,我哋嘅小天使都可以快啲返黎我地身邊。

別墅

Mindfulheart 發表於 20-1-16 08:53
回覆 invalidity 的帖子

多謝你,我會先調理好身體,再作打算。事件令我覺得人實在太渺小,可以做到的事亦 ...

我都明白ivf過程好多跌跌撞撞會令人好沮喪,所以心態好重要,我都係促排左三次先成功懷上BB,我識得一個媽媽促排9次移植14次都終於成功bingo,當中佢都試過生化胎停,而家就生啦~大家加油!! 共勉之

複式洋房

不要灰心啊!我都曾經小產左兩次,第一次係孖胎去到12星期先知心跳停左,心情極度差又諗緊係咪自己問題;到第二次發覺懷孕,第一次產檢竟然搵唔到bb心跳,又離開左我一次。不過唔好灰心,養好身子,bb會再搵你做媽媽架!加油!

大宅

我也曾小,不想信自己會再懷孕。此後抱住順其自然,隨遇而安的心態去調理身體,8個月後小天使執好曬野再來臨我身邊。你要加油,想喊就喊。
所有野隨遇而安。

大宅

回覆樓主:

先調理好身體,同先生一齊走過呢段時間,會好難過但係總會過,雖然bb無咗,但係最少都著到床,好多人連著床都唔得,BB好快會執齊嘢返嚟搵你哋~!

複式洋房

Mindfulheart 發表於 20-1-16 00:02
想分享下最近的傷心經歷,我同先生好難得經過漫長的IVF旅程後,終於在12月聖誕節前確定懷孕,對我們來說是 ...

bb一定會再來的~休養好身子先!

複式洋房

回覆 stitchbaby19 的帖子

好希望會有緣遇上下一位小天使🙏🏻

複式洋房

回覆 laura716716 的帖子

多謝你的祝福,希望有緣與BB遇上

複式洋房

回覆 Lillian54321 的帖子

多謝你,我而家都怪自己點解唔做多啲,早啲去睇中醫,可能結果會不一樣⋯⋯但自責亦無法改變事實,我會努力養好身體,再作打算。

複式洋房

回覆 dolldollk 的帖子

真心希望他日會有緣與BB相遇,多謝大家的祝福

複式洋房

回覆 saulan3 的帖子

我會好好調理,至少身體狀況要好,先可以有氣力做野,其他亦只好順其自然,唔敢太奢望太多。

複式洋房

回覆 麻辣媽咪 的帖子

BB應該未有心跳就離開了,我同先生都相信可能同chromosome 有關,雖然從理性角度分析會釋懷點,但情感上仍然未能完全接受,我哋仲係好唔捨得,不過知道人總要向前看,我哋會儘快收拾心情,繼續互相扶持,一起向前行。

複式洋房

回覆 LJ516 的帖子

要短期內接受兩次傷痛,真係絶對唔容易,你好堅強,好勇敢!我呢幾日返工都好難集中精神,一靜下來,眼淚又默默流下,因為冇話比同事知,又要強忍著淚水,感覺更加辛苦。只有返屋企,先可儘情痛哭......我哋要一齊努力,快啲調理好身體,希望他朝再有機會迎接BB。

複式洋房

回覆 SugarBoo 的帖子

IVF過程真係非常漫長,每一關都好像要碰一下運氣,才可以過下一關......呢次已經係我同先生第二試IVF,已經沒有餘下胚胎了,如果要繼續努力,就要從頭開始,我哋都唔知我哋仲有冇勇氣闖關,暫時想休息一下,之後再作打算。

複式洋房

回覆 nicoleleelo 的帖子

多謝你分享你感人嘅經歷,世事真的很神奇,為你們家中增添新成員而替你們高興!我希望我哋可以儘快走出陰霾,希望有機會遇上小天使!

複式洋房

回覆 invalidity 的帖子

希望你生產順利,媽媽同BB都身體健康!要多啲休息!我會養好身體,希望身心都可以早日康復!希望會有機會遇上BB!

複式洋房

回覆 cysang212 的帖子

多謝你的祝福,以及分享過去傷心的經歷,希望我同先生都可以儘快收拾心情,重新出發。

大宅

Mindfulheart 發表於 20-1-16 22:44

多謝你,我而家都怪自己點解唔做多啲,早啲去睇中醫,可能結果會不一樣⋯⋯但自 ...

Baby,我的建議不是為了讓你自責,一定要讓自己開心翻,保持愉悅,希望幸運即將降臨到你身上~~~加油

複式洋房

多謝你,我會先養好身體,同先生去下旅行,休息下再打算

首頁

尾頁

跳至