自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有隻袋一排冇用,潮濕關係,發咗mold,即使抹去啲毛,仍然好似有浸噏味, mold 味 , 請問大家 可以點樣去除? 謝謝大家意見

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

椰子油?唔知得唔得,我有做油拔習慣,用完會留番個樽,有時會用黎抹下皮銀包

珊瑚宮

回覆樓主:

椰子油係有dd味,唔知遮唔遮到

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 20-1-16 12:18
椰子油係有dd味,唔知遮唔遮到

你意思椰子油可吸走D mold味

公爵府

用火酒抺完,再太陽下矖下、之後用甘油抺一次

水晶宮

回覆樓主:

放入廁所,關好門窗,點蠟燭

男爵府

https://www.esquirehk.com/style/fashion/how-to-clean-mold-and-clean-leather-jacket-men?utm_medium=Social-ES&utm_source=Facebook#Echobox=1578654487

珊瑚宮

可愛教主2 發表於 20-1-16 21:49
你意思椰子油可吸走D mold味

唔敢肯定,可能可以遮住d味

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Google 過,用酒精消毒紙巾抹完,用body lotion抹.

水晶宮

酒精紙巾抹完,用皮膏抹下,再放索咗香薰油嘅綿花喺裏面,擺幾日,我個發毛袋係深色內外都係皮,只供參考
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

回覆樓主:

用滴露消毒濕紙巾,我試過H袋發mo ok
唔好點評我

大宅

可愛教主2 發表於 20-1-16 08:20
有隻袋一排冇用,潮濕關係,發咗mold,即使抹去啲毛,仍然好似有浸噏味, mold 味 , 請問大家 可 ...

我有幾個袋都係咁

珍珠宮

mojomojo88 發表於 20-1-18 19:28
我有幾個袋都係咁

救晤救得番?

珍珠宮

你好嗎 發表於 20-1-17 05:27
用滴露消毒濕紙巾,我試過H袋發mo ok

你指抹走 mold菌就連味都無埋?

珍珠宮

bmuimami 發表於 20-1-17 02:12
酒精紙巾抹完,用皮膏抹下,再放索咗香薰油嘅綿花喺裏面,擺幾日,我個發毛袋係深色內外都係皮,只供參考:f ...

好,等我試下。但無香分油,唔知道衣揠香包,可不可?

珍珠宮

ryan_mami 發表於 20-1-17 00:00
Google 過,用酒精消毒紙巾抹完,用body lotion抹.

好,謝謝

珍珠宮

PINKI1025 發表於 20-1-16 22:43
https://www.esquirehk.com/style/fashion/how-to-clean-mold-and-clean-leather-jacket-men?utm_medium=So ...

Thanks, very useful

水晶宮

可愛教主2 發表於 20-1-18 21:17
好,等我試下。但無香分油,唔知道衣揠香包,可不可?

唔敢話得唔得呀!唔知你個袋有幾名貴
我自己嗰個係一般貨式,搏一搏咋
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

可愛教主2 發表於 20-1-18 21:15
你指抹走 mold菌就連味都無埋?

本身唔太大味,就咁抹走mold菌放通風處吹吹就得,無再有菌
唔好點評我

首頁

尾頁

跳至