0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb剛三個月大,12月尾開始半夜唔駛起身,大約飲奶個時間係8 12 4 8 12。但其實阿b 8點個餐之後通常都係訓得耐,試過12點同佢換片整醒佢飲奶,試過想等佢自然醒,但佢可以去到2點都唔醒,最後都係叫佢起身飲奶,其實我有無做錯呢?有人話叫佢起身唔好,有人又話要有規律,好迷惘

複式洋房

calbee1735 發表於 20-1-16 16:24
bb剛三個月大,12月尾開始半夜唔駛起身,大約飲奶個時間係8 12 4 8 12。但其實阿b 8點個餐之後通常都係訓得 ...

每餐飲到幾多?3個月可以介夜奶,夠飽就得,訓都好重要架

別墅

金Gold 發表於 20-1-16 20:43
每餐飲到幾多?3個月可以介夜奶,夠飽就得,訓都好重要架

唔多,120-140ml
最主要係無理由飲完8點個餐就由佢訓,如果佢肯12點醒多一次飲一餐就好,但依家係我12-2am入面叫醒佢飲多一次奶。
如果由佢訓就可能會係3,4點醒?咁即係未戒到夜奶

男爵府

有幾個提議:
1)如果唔整太醒(換片)佢肯唔肯食?輕拍佢然後餵,瞓住食。我囡之前係咁。
2)如果你整醒佢都唔發脾氣又肯食既話可以keep 住呢餐奶。
3)如果佢掛住瞓唔肯食既話就要改一改,睇吓佢可唔可以瞓到6am 變食早奶。6,10,2,5,8。瞓唔到6am 就唔好cut midnight 嗰餐,唔好餵返夜奶。

複式洋房

回覆樓主:

其實過左頭一個月可以由得bb訓喇,最初係要退黃,又追磅,如果餵人奶仲要追奶,但一個月後都係等佢訓醒

我bb都係8,9點訓,然後凌晨5-6點會醒
睡眠會長肉,對腦部發展有幫助
如果佢餓一定唔會放過你的

複式洋房

回覆樓主:

可能因為我係餵人奶,我係堅持左feed on demand 3個月,頭頭要追磅,又擔心佢要打針,最後臨返工之前兩星期先同佢一齊慢慢調整到三個鐘飲一次

其實主要都係佢突然間做到,調整到兩個鐘,然後又突然間可以三個鐘食一次,我估佢ready去轉規律,咁就一路同佢堅持去行,剛開始偶然都會喊一陣,點知喊喊下訓埋,培養埋佢會訓一下,本身佢全日都唔肯訓,由朝打到凌晨 係好重大突破

別墅

honeybid2 發表於 20-1-16 21:25
有幾個提議:
1)如果唔整太醒(換片)佢肯唔肯食?輕拍佢然後餵,瞓住食。我囡之前係咁。
2)如果你整醒佢 ...

其實1)係work,日頭有時都有試過係咁,不過如果12個鐘唔換片一定濕衫,因為有時7-8個鐘都濕
2) 發脾氣就一時時啦,間中一兩次會大喊,不過都一定會肯飲
3) 呢個要試下,不過就黎返工,如果咁樣夜晚我無機會同佢互動下 so sad

別墅

Yty96 發表於 20-1-18 18:45
其實過左頭一個月可以由得bb訓喇,最初係要退黃,又追磅,如果餵人奶仲要追奶,但一個月後都係等佢訓醒

我 ...

8,9點訓到5,6點個時bb幾大?

複式洋房

calbee1735 發表於 20-1-18 20:55
8,9點訓到5,6點個時bb幾大?

兩個月多點開始

首頁

尾頁

跳至