懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-22 09:54
回覆 iloverilakuma 的帖子

明白 , 謝謝

的確...但係臨產三大特徵:見紅/穿水/陣痛 你唔知會邊個先喔。總之我覺得無論邊個先,都唔會一下去到6度以上,最緊要係快速到醫院,快速被檢查。第一胎通常都唔會咁快就可以生到,所以有無痛分娩幫手你真係會輕鬆好多。至少我覺得前面的痛楚我可以承受到,感覺就是吃錯嘢少少肚痛,唔係咁恐怖~如果一嘢就去到你承受唔到的痛楚,咁開到9,10度豈不是痛死人?它都係慢慢增加痛的。
我都一樣好怕痛,所以盡量讓自己不要受苦。

大宅

回覆 tovibb 的帖子

thx , 生仔真係充滿挑戰, 連穿水先定見紅先都唔知 , 聽天由命

大宅

因為我會諗好多 , 勁塞車點點點, 或到時唔知自己開既速度係點請問見紅之後係咪無定話幾耐先會穿水?

我而家理解係...
見紅>穿水>生得
穿水>生得

點都好, 希望順利
thx again!!

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-22 11:32

因為我會諗好多 , 勁塞車點點點, 或到時唔知自己開既速度係點請問見紅之後係 ...

如果你住的地方離醫院好遠,可以提前入住附近酒店,尤其你覺得那個時間可能醫院附近有遊行...之類。

我自己見紅後,係醫生來佐先幫我人手穿水,所以如果唔係醫生我估計要自然穿水都幾耐下。

之前產檢,我的醫生話如果先穿水,24小時內要生,否則bb會有危險。有些人見紅左成個星期都未能生...真係每個人case唔同。未生之前我都好似你咁樣好多擔心。但真係去到要生的時候,只能來邊樣,對付邊樣~ 總會有人support你的,不要擔心!

大宅

多謝你既提議阿!!因為我知私家好似見紅時已經可以比你入院(唔同公立會趕你返歸)
不過touch wood 講見紅之後遲遲未生得已經要住院都會幾"和味"阿

"我自己見紅後,係醫生來佐先幫我人手穿水,所以如果唔係醫生我估計要自然穿水都幾耐下。"

e..甘我諗佢有機會會係你見紅睇情況OK後就會幫你穿水唔洗等..我估姐
人手穿水個過程你有無感覺?

嗯嗯!!多謝你既打氣!!

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-22 11:32

因為我會諗好多 , 勁塞車點點點, 或到時唔知自己開既速度係點請問見紅之後係 ...

冇得諗咁多,可能係一嚟就陣痛,有規律嘅陣痛或者穿水係比較快啲,見紅可以搞好耐,要睇吓你個私家醫生點處理,香港地地方唔係好大,我諗你揀私家醫院都唔會揀到離屋企好遠掛,第一胎都唔會咁快就生得,如果你揀無痛分娩,其實都唔會經歷最痛嘅階段,咁開頭少少痛都忍受到嘅,做阿媽係咁㗎啦

大宅

回覆 tovibb 的帖子

哈哈,你講得好岩多謝你, 我真係舒服左好多,希望順順利利

我係TKO過浸會個邊

大宅

del

複式洋房

回覆樓主:

多謝分享!寫得好仔細

大宅

iloverilakuma 發表於 20-1-20 14:37
喂人奶我就唔講太多啦,我估大家都比較關心費用和醫院服務質素等等。

我個人就係三日兩夜順產+無痛分娩( ...

我好好彩,2胎都係政府生,2胎都係產房穿水,2胎都係0度做無痛。我又唔覺好難申請到。不過我會話,如果唔係0度進產房,要挨頭果幾度都可能要挨好耐。挨到夠度數去產房都就生得,仲做咩鬼無痛呀。

大宅

pkh0207 發表於 20-4-4 21:12
我好好彩,2胎都係政府生,2胎都係產房穿水,2胎都係0度做無痛。我又唔覺好難申請到。不過我會話,如果唔 ...

咁你真系好好運呢!我見好多媽媽都痛到死去活來都無法申請到無痛~~

首頁

尾頁

跳至