自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

20歲:
只搽胭脂 / 睫毛液
(20幾歲時同事話就咁胭脂會傷面,開始搽乾粉)

30歲:
Base / 碎粉 / 胭脂 / 畫眉 / 睫毛液

38歲(呢個pattern應該會keep到late 40’s):

Base / 碎粉 / 胭脂 / 畫眉 / 唇膏
冇用睫毛液因為做左lashes extension

伯爵府

16-20歲:
2way cake粉底,唇膏

20-30歲:
Base ,粉底,碎粉,胭脂 ,畫眉 ,睫毛液,唇膏,眼缐, 眼影(因返工需要,所以好多時都fully makeup )

31-40歲: (轉左文職,化得簡單d)
Base ,粉底,碎粉,胭脂 ,畫眉 ,唇膏,眼缐

40歲到依家:
Base ,粉底,碎粉,胭脂 ,唇膏(整左眉同眼線,慳返好多時間)

子爵府

回覆樓主:

20歲至30歲,只係塗唇膏;
30頭生完仔,開始化少少妝,2way cake和唇膏;
40頭,開始有bb cream呢類新產品,後來幾年有cushion就轉用cushion、畫眉和塗唇膏;
45之後,中老年開始嚟料,認真研究化妝,base、各式粉底、畫眉、眼線、唇膏和各式胭脂,直至現在

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

20-30 - 粉底 + 唇膏
30+ - 濕粉+ 碎粉 +胭脂 + 唇膏
間唔中加眼影

子爵府

我20唔化粧
30唔化粧
40 唔化粧
45 日日化,但最醜是現在

男爵府

愈搽愈多野

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我諗唔係幾多歲既問題,係潮流既問題。
我20時,流行cyber look。用既係五顏六色眼影同明顯既胭脂。
廿幾時,流行大揪睫毛肉色咀馬騮pat胭脂。
30時,流行係光澤底裝紅唇濃眉韓look。已經唔太用胭脂眼影。著重成塊面乾淨感。
而家三十幾,我覺得而家係興自然。要追求化左好多野,但又要扮素顏咁款。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

20-35 必買專櫃有賣品牌既化妝品

35+ 少去專櫃買化妝品, 開始試其他牌子既化妝品, 不過多數要大品牌, 或同大牌子同一公司既牌子

男爵府

回覆樓主:

我 十六歲至現在五十歲都淨係搽唇膏。 係而家50歲 有時知道會有好多戶外活動或者室外 時間會比較長 ,先會搽番啲防曬,平時連防曬都唔搽, 所以全部咩粉底、咩base通通都冇搽, 當然潤面霜就會搽嘅。

珍珠宮

20⋯⋯眉、眼影、睫毛、粉餅、唇膏
(五顏六色,勝在後生皮膚好)
30⋯⋯眉、睫毛、胭脂、遮瑕、BB cream、粉餅
(唔知咩事BB cream仲要加粉餅,厚到阿媽都唔認得,皮膚還可以,遮瑕重點係黑眼圈)
40⋯⋯眉、睫毛、眼線、胭脂、遮瑕、粉底、碎粉、高光、有色潤唇膏
(開始追求偽素顏,識得避重就輕,粉底亦都要貼近膚色,唔會好似以前咁一味得個白,面部嘅瑕疵越來越多,皮膚比以前差咗好多)
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

回覆樓主:

我20-40都係base, 粉底, 畫眉,眼線,睫毛液,胭脂, 從來唔用有色唇膏

男爵府

20 有好多唔同牌子化妝品
廿幾:每種product只有兩三件,用哂先買

男爵府

回覆樓主:

20歲時,粉底,胭脂,睫毛,唇膏都有用,大把時間化妝,但全部sasa 屈銀紙買,好怕去專櫃
30歲時護膚品全部用抗衰老系列,要湊小朋友化妝都要快,所以整左睫毛同眉,化妝品8成係專櫃貨(特別粉底,貴嘅粉質真係細好多),已經好耐冇入sasa
未到40歲

子爵府

seaman1982 發表於 20-1-22 17:49
我諗唔係幾多歲既問題,係潮流既問題。
我20時,流行cyber look。用既係五顏六色眼影同明顯既胭脂。
廿幾時 ...

Exactly

男爵府

回覆樓主:

16歲開始用遮瑕膏,
到而家39歲都仲用緊呢個牌子!
永遠唔渣粉底,唔渣唇膏,
但一定渣胭脂!
20歲因為有傷口,所以要畫眉!

珍珠宮

回覆樓主:

20/30注重控油
40注重補濕

珍珠宮

14歲阿媽已經帶我去美容院做facial;15歲開始用set裝護膚品,但可惜天生個底差青春期成日爆瘡(唔算嚴重,硬係keep住幾粒幾粒咁生)所以自此我極少化妝,就算化都係粉底液+碎粉+畫眉+眼線+唇膏直到依家有乜function都係出街俾人化,屋企護膚品多過化妝品,唇膏算係最多不過數埋都唔夠10支

珍珠宮

回覆樓主:

越塗越厚粉

珍珠宮

ahjoechan 發表於 20-1-22 17:38
我20唔化粧
30唔化粧
40 唔化粧
我都係

首頁

尾頁

跳至