懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

尋日自己check 中咗。
今日去咗診所驗多次兼開咗張醫生紙,但係普通科嘅醫生冇話比我聽要做咩。淨係叫我自己搵婦科再睇... ..
我都look 咗BK 一陣,但 D 資料好凌碎...
而家係咪要用預約通book 最近嘅婦產科? 使唔使跟住地址去安排? (而家住緊東九龍,但之後搬去新界東)

伯爵府

sts8000 發表於 20-1-24 14:37
尋日自己check 中咗。
今日去咗診所驗多次兼開咗張醫生紙,但係普通科嘅醫生冇話比我聽要做咩。淨係叫我自 ...

預約通係用來預約公立醫院門診,可以預約公院婦產科,要影埋住址證明。
你除左公院婦產科外,仲要book母嬰健康院,而且自己都要預約私家婦產科照一照個胎(政府正常情況下除左唐氏篩查係唔會有得照),可以而家book定先,7至8週先會見到胎心,太早4週至5週幾未必睇到,有d人6週都睇到。
或者你問一問到時轉院有咩手續。

回覆 sts8000 的帖子

Hi sts8000 ,健康院與政府醫院合作,提供所需的產前護理/檢查, 醫護人員一般會按照準媽媽情況,例如家族病史、年齡等安排所需要嘅產前檢查,懷孕初期,孕婦需增加攝取葉酸、碘和維他命A,係天然/多元化食物度吸收就最好架! 媽媽做預約未? 胃口好唔好呀?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

民房

回覆 ipcs 的帖子

我都剛發現Bingo,打左電話約了2星期後睇婦產科醫生,到時應該到6w,照埋心跳。係咪到時醫生出懷孕證明,才去政府醫院登記?同埋係咪私家醫生都唔鍾意孕婦去政府醫院生嫁?

伯爵府

CCSTY 發表於 20-2-6 13:29
回覆 ipcs 的帖子

我都剛發現Bingo,打左電話約了2星期後睇婦產科醫生,到時應該到6w,照埋心跳。係咪到時 ...

咁遲先排就未必排到政府醫院free的早孕期唐氏篩查,若果你會在私家做T21或Nifty Pro,咁唔做政府個OSCAR都OK,個TEST好癈,做左話你低風險都有機會生唐BB,個結果唔可以當真,因為得80%準,當係睇多次BB就ok。
如果想排到OSCAR就要一有左驗到幾日內去普通科醫生驗孕出證明,咁多數會排到OSCAR。
我果陣7W睇黃建新照閃閃,佢有問我去邊度生,我答喺威院,但我唔覺佢會對我差D,但我聽過有媽媽本來搵嘅醫生叫陳X斌,一知道佢喺政府生就轉態度,之後佢轉左睇第二個。

複式洋房

請問母嬰健康院係點預約?
第一胎,好多野唔識,請多多指教

男爵府

kinki_1120 發表於 20-2-12 23:38
請問母嬰健康院係點預約?
第一胎,好多野唔識,請多多指教

你應該要去私家診所驗孕,攞張懷孕證明。然後去返就近嘅母嬰健康院、同埋有婦產科嘅醫院預約。(醫院可以親自去,或者用app book 都一樣。)
(如果揀廣華,就唔使分開去母嬰健康院,因為廣華會安排晒所有檢查。)

複式洋房

sts8000 發表於 20-2-13 14:37
你應該要去私家診所驗孕,攞張懷孕證明。然後去返就近嘅母嬰健康院、同埋有婦產科嘅醫院預約。(醫院可以 ...

我用apps登記咗,醫院約咗時間做檢查
但母嬰健康院係咪要另外再去預約?要親身定電話?

男爵府

kinki_1120 發表於 20-2-13 15:48
我用apps登記咗,醫院約咗時間做檢查
但母嬰健康院係咪要另外再去預約?要親身定電話?
...

係呀,分開約母嬰院就自己去。

複式洋房

sts8000 發表於 20-2-13 15:51
係呀,分開約母嬰院就自己去。

明白,謝謝您

首頁

尾頁

跳至