夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

另一半失業快兩年,每天就是白天睡覺,晚上不知道去了那裡,可能是逃避,有陣時還不回家,他不在家時我還感到輕鬆。我就每天為工作奔波,回家還要為小朋友輔導功課,小朋友合作還好,不合作起上來就攪到人都癲。

完全是為咗兩個小孩暫時忍忍忍,年初二他因為小朋友喊而大發雷霆,唔准喊要即刻收聲,我於是乎叫佢是否可以等小朋友喊完才教他,佢就即刻著咗火癲咗,在家掉嘢,然後話如果唔係因為我,佢唔會搞成咁

我看不到將來,真的想即刻離婚,但好擔心小朋友沒有完整家庭有很大影響

公爵府

koalay 發表於 20-1-29 09:37
另一半失業快兩年,每天就是白天睡覺,晚上不知道去了那裡,可能是逃避,有陣時還不回家,他不在家時我還感 ...

有冇好好倾下?經濟尚可?大家都有壓力,試吓解決

子爵府

回覆 koalay 的帖子

點解佢會話因為你,佢先搞成咁?

你哋之間係咪有心結未解?

男爵府

回覆樓主:

佢因為自悲係屋企揾唔到自己位置所以才口出惡言,佢係因為咩原因揾唔到工作,失業愈耐就愈難揾工

洋房

拍拖個陣係咪已經係咁 最怕嫁錯郎

瑪瑙宮

koalay 發表於 20-1-29 09:37
然後話如果唔係因為我,佢唔會搞成咁...

點解佢會咁講?

大宅

我都想問點解樓主會話如果唔係你唔會搞成咁

另外樓主不妨諗下冇完整家庭對小朋友影響大d,
定有個咁既爸爸影響大d, 父母係子女既學習對象,
正常父母怕小朋友會有樣學樣都唔想佢地睇到d唔好既行為,
電視有家長指引提示, 電影3級片都唔比18歲以下睇,
唔明點解樓主會想子女日日睇住爸爸既行為

大宅

vdici 發表於 20-1-29 13:28
我都想問點解樓主會話如果唔係你唔會搞成咁

另外樓主不妨諗下冇完整家庭對小朋友影響大d,

我都有這樣想過,佢可能隨時失控,比小朋友這樣看到不是一件好事,唉,唔理佢又覺得唔好,婚姻變成責任就太恐怖

大宅

zero21890 發表於 20-1-29 12:05
拍拖個陣係咪已經係咁 最怕嫁錯郎

隨著他的事業走下波就開始變臉,我自問沒有給很大壓力給他,間中只是問下有沒有機會呀,失業一年後稍為問一句就起捍了,而我就只能月光族,儲備也用完,問多句都唔敢(emoji)

大宅

HOPEFORBB 發表於 20-1-29 10:14
回覆 koalay 的帖子

點解佢會話因為你,佢先搞成咁?

佢3星期前入咗醫院3天,出院後帶了一堆藥回家,佢就話喺因為我搞成咁

男爵府

回覆樓主:

其實咁下去都唔係辦法,佢唔面對都要同佢講出問題,儲蓄用光你嘅人工都未必應付到全家開支,就算佢起捍都唔代表件事完,揾唔到都揾住part-time 先,成日係屋企只會愈想愈負面

大宅

回覆樓主:

而家都冇一定要男主外女主內,試下比佢負責下照顧小朋友既嘢,教下功課咁,成日坐係屋企會自己鑽牛角尖ga,搵啲機會讚下佢,有時唔一定識搵錢返黎先係有價值,有湊過小朋友都知,湊仔辛苦過返工。

子爵府

畀面勳章

有冇諗過養少一個人?叫佢走

大宅

niccm 發表於 20-1-29 21:46
而家都冇一定要男主外女主內,試下比佢負責下照顧小朋友既嘢,教下功課咁,成日坐係屋企會自己鑽牛角尖ga, ...

佢從來不做家務,屋企嘢喺接近唔理,叫佢湊女返學,佢唔同阿女講嘢,搞到阿女同我講不如叫工人姐姐送。教小朋友功課,好多時都變咗鬧佢

大宅

jeremylui83 發表於 20-1-29 23:07
有冇諗過養少一個人?叫佢走

我養唔起佢,自從他失業起我話我頂住頭家,一年無問題,但佢自己使費要負責翻,現在兩年了,我已不敢再問,真喺唔知點先叫到佢走

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

koalay 發表於 20-1-29 23:38
佢從來不做家務,屋企嘢喺接近唔理,叫佢湊女返學,佢唔同阿女講嘢,搞到阿女同我講不如叫工人姐姐送。教 ...

冇做家務、冇返工、屋企野唔做……仲要請多個工人。你都幾頂得
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

呢個年代真係冇話一定男主外女主內,但你老公好心都幫助家務、照顧子女,慳錢炒咗工人啦 我係過來人,我可以話你知,我做女嘅都不知幾想我父母離婚。冇愛嘅家(仲要有暴力),不要也罷

珍珠宮

回覆樓主:

佢d脾氣好恐怖,替你難受

子爵府

回覆樓主:

冇貢獻仲要咁惡,我唔會忍,會叫佢走,養少個

民房

開解下你老公, 減少下據壓力 等據有心機d 搵工

首頁

尾頁

跳至