婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚頭3年都係搬出去租屋住左3年,就係一早同老公講明唔想同6299住,相處好,同住難,但我本身只係做part time, 加埋老公嗰份都只係剛剛夠生活,之後有左bb就決定搬去同6299住,再申請公屋,我有左bb心情起伏得勁,已經為左擔心同6299住嘅不快事,寄人離下而喊過無數次,但因為要留錢養bb,唯有頂到臨生先搬去老爺99度住,搬到過去,99已經晚晚同老公傾計,成日同老公講叫我點點點去配合佢屋企嘅習慣,唔會直接同我講,我配合唔到就yo我老公,要佢同返我講,但每次佢地喺廳傾,我喺房湊仔,每次我都聽到,感覺好難受。終於有次聽到佢話我食飯放部電話上枱同放舊屎上黎冇分別。。

複式洋房

回覆樓主:

終於忍唔住抱住bb衝出廳喊晒口話99講野唔洗咁難聽呀! 我剛剛搬入黎乜都唔知,連你地處理bb啲野都唔同我商量,我知我寄人離下應該忍,但產後情緒我控制唔到,嗰次我仲抱住b激動到話要攬住b跳樓。。
終於捱到產後情緒好返少少,但99一直都有個習慣,就係通宵喺佢房睇電視,已經困擾左我幾個月訓得唔好,隔住間房關埋門都聽到電視聲,今日頂唔順同老公講: 可唔可以幫我同99講叫佢零晨睇關細聲啲電視,佢話: 好難講架喎,我話我幾個月黎都因為咁樣瞓得唔好,佢就話:唔關事,我話: 唔關事咁關咩事? 我係覺得電視聲好困擾先瞓得唔好! 跟住老公就發我脾氣,好重語氣話: 而家好大聲咩!

複式洋房

回覆樓主:

佢咁樣發一發脾氣,就激到我零晨4點幾衝左落樓,10度寒風一個人冷靜下,好凍又唔想返去。。,坐左成個鐘,老公一個電話都冇打比我,唉,我喺度諗,我應該點樣同99講,我怕99因為咁又引申一大堆野去埋怨我依樣嗰樣去煩住老公,老公又唔願意同99反映,我點樣可以捱到申請到公屋搬出去阿。。一諗起可能要起碼捱7年以上,我又再次好想死。。但又唔捨得個仔。。唉

大宅

成家返外家住,叫你老公感受吓。
真心覺得,經濟咁緊真係唔敢生仔。你做埋part time 都只剛夠生活,生咗仔點養?

複式洋房

Pianocake 發表於 20-1-31 07:08
成家返外家住,叫你老公感受吓。
真心覺得,經濟咁緊真係唔敢生仔。你做埋part time 都只剛夠生活,生咗仔 ...

而家同6299住慳左成萬蚊租金係夠養大個仔,第時住到公屋就算34千蚊租都應該冇問題,係依段時間我真係唔知點捱,零晨4點幾坐到天光7點幾慢步回家中,我唔敢返娘家呀,娘家冇位比我瞓。。

大宅

現在你唔做嘢,再俾99家用,實際真係慳到一萬蚊?你哋要靠同99住先生到仔,即係唔夠錢囉,咁都要生,就一定要有妥協,你最慘係老公一啲都唔幫你,冇喺中間做好協調角色。電視聲問題,你不如自己戴耳塞啦,99係過份,但要佢改多年習慣去就你,佢條氣一定唔順,你以後仲難捱

複式洋房

Pianocake 發表於 20-1-31 07:36
現在你唔做嘢,再俾99家用,實際真係慳到一萬蚊?你哋要靠同99住先生到仔,即係唔夠錢囉,咁都要生,就一定 ...

我都好後悔生bb,都生左囉,唔通棄養咩,唔戴得耳塞呀,戴左就聽唔到bb喊就大獲,
我仲有返part time呀,雖然老公又比之前搵少左,但慳左成萬蚊租金真係差好遠,起碼顧得掂呀仔啲費用先。
係唔可能要求99去就我,所以我先同老公講,叫佢幫我同99反映下。點知佢咁樣發我脾氣,我心好灰。。我有諗過離婚,帶bb走,返娘家訓廳又好,拎綜援點都好,我自己湊大個仔就算,還掂老公喺我生仔之後都對我冇晒興趣了。長久落去遲離早離都係會離。。

大宅

回覆 Katieblythe 的帖子

好多男人唔受到壓力,一唔如意就賴老婆。你老公成日俾阿媽投訴自己老婆,你又會怨佢做得差,所以同你關係疏離咗。呢d男人冇啲用,自己冇本事又唔上進d,一世冇出息。

複式洋房

Pianocake 發表於 20-1-31 08:10
回覆 Katieblythe 的帖子

好多男人唔受到壓力,一唔如意就賴老婆。你老公成日俾阿媽投訴自己老婆,你又會 ...

當初嫁佢就係鐘意佢有少少大男人可以保護到我,點知搬到入黎先發覺我嫁左個媽寶,99叫佢做乜就做乜,同一樣野我叫就左推又推,佢媽叫佢就即做。唉

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

其實大家都辛苦,你6299有責任就你嗎?即使你搬返外家,你外家人又會如此就你嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

電視聲方面,配藍牙棒同耳機,教奶奶睇電視戴耳機
你話係bb聽到電視聲,瞓得唔好成日紮醒,唔洗提嘈親你,老人家緊張bb,咁講較容易接受

可唔可以講奶奶仲同你老公講咗啲咩生活習慣問題要你改?大家可以俾啲建議你
奶奶叫呀仔開聲同你講,等於你有問題叫老公開聲同奶奶講一樣,唔需要諗到太負面,大家生活習慣唔同,要時間磨合

好老實,長老係屋主預咗要自己改變去遷就大家
間屋多咗一家三口住,其他家庭成員生活都有改變,佢哋都有遷就你
你要遷就佢哋,同時佢哋都遷就緊你哋,大家互相遷就同體諒、多多包容、小事化無啦
要知道同自己屋企人住都有爭執,更何況同老公屋企人住

複式洋房

kcwss 發表於 20-1-31 11:11
樓主我係你就唔會為咗咁小事同99傾,等到有件大事順口講埋,現在點傾到係千錯萬錯都係樓主錯, 到時話返你 ...

所以。。寄人籬下 只可以忍同偷偷地喊去過人世

複式洋房

sinohk33 發表於 20-1-31 12:24
其實大家都辛苦,你6299有責任就你嗎?即使你搬返外家,你外家人又會如此就你嗎?
...

起碼我敢同爸媽開門見山乜都講,但對住99只可以忍,因為間屋佢話事,我只係寄人籬下

禁止訪問

子爵府

Katieblythe 發表於 20-1-31 14:48
起碼我敢同爸媽開門見山乜都講,但對住99只可以忍,因為間屋佢話事,我只係寄人籬下
...

佢咪一樣忍緊你,大把BK會員話唔會同新抱住,你生得個B出嚟,就預咗要犧牲啦。

禁止訪問

複式洋房

kcwss 發表於 20-1-31 15:04
樓主已經同佢老公講咗,電視嘈到樓主瞓唔好,2公婆亦因為咁而嘈,我相信99應該都聽到,因樓主話過99同佢老 ...

99應該聽唔到,因為我特登細細聲,加埋佢開左電視,應該聽唔到我地講

別墅

Katieblythe 發表於 20-1-31 05:08
終於忍唔住抱住bb衝出廳喊晒口話99講野唔洗咁難聽呀! 我剛剛搬入黎乜都唔知,連你地處理bb啲野都唔同我商量 ...

已經仔都生咗就不好諗死,辨法總比難題多。。你試下淘寶買啲隔音棉貼貼牆,多d去街不好留在屋企。只要諗點養大小朋友,為母則剛。加油

子爵府

Katieblythe 發表於 20-1-31 15:34
99應該聽唔到,因為我特登細細聲,加埋佢開左電視,應該聽唔到我地講

你諗下點解你c6唔敢同阿媽講,佢就係驚到時冇彎轉,你99直接叫你哋搬走。

首頁

尾頁

跳至