自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

影俾大家睇,我手上嘅bath and body work搓手液
意外發現,有68% ethanol

如果大家有集運,可去官網買(香港無專門店,有幾間小店,可上網搵搵,澳門就有專門店,泰國都有),官網只寄美加,所以要集運
https://www.bathandbodyworks.com/c/hand-soaps/all-hand-sanitizers

細枝嘅理應同我手上成份一樣,大樣嘅我唔肯定

希望幫到大家
最後呼籲一句,夠用就好,請勿囤積

男爵府

2018復活節勳章

Thx for sharing

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

樓主,請教下無美國集運可以介紹一下嗎?(emoji)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

廉媽 發表於 20-2-1 17:08

我唔識集運啊sorry,但我知好多人識咋

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

謝謝樓主回覆!初四時有親友畀我用過覺唔錯,對手唔會有黐立立嘅感覺。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-2-1 16:58
影俾大家睇,我手上嘅bath and body work搓手液

我都用緊哩隻

子爵府

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 20-2-1 16:58

請教一下:ethanol 是否越高越好?謝謝。

王國長老

almaly 發表於 20-2-1 18:41
請教一下:ethanol 是否越高越好?謝謝。

不是專家
Ethanol係酒精一種
報導指,酒精濃度60-80最理想

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/209699/消委會-4款60-至80-酒精搓手液最殺菌-濃度太高有反效果

伯爵府

親子王國15週年勳章

Ethanol 可唔可以噴?

Bath and body works d貨源已經唔多,外國人都開始入貨

大宅

回覆樓主:

thanks for sharing

大宅

回覆樓主:

請問你用邊間集運/轉運? 我見buyandship唔送有酒精物品, Thanks

王國長老

natra 發表於 20-2-1 19:51
請問你用邊間集運/轉運? 我見buyandship唔送有酒精物品, Thanks

唔好意思呀,我未用過集運架

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-2-1 19:59
唔好意思呀,我未用過集運架

我記得好似話酒精要有70%先可以殺到新沙士病毒

不過用住先好過冇

侯爵府

hahating1984 發表於 20-2-1 17:16
我都用緊哩隻

依隻好嘢嚟

大宅

回覆樓主:

查了,buyandship可以從美國寄最多1L的酒精jelly, thanks

王國長老

natra 發表於 20-2-1 20:13
查了,buyandship可以從美國寄最多1L的酒精jelly, thanks

多謝資料,我幾驚原來寄唔到黎,我報錯料會唔好意思

王國長老

小mama 發表於 20-2-1 20:02

我記得好似話酒精要有70%先可以殺到新沙士病毒

我都曾經聽過70%呢個說法
不過68%都好啦

琥珀宮

防bacteria 同防virus 唔一樣,應該要揀防virus 的。聽說只防bacteria 的對今次防疫係無用

琥珀宮

廉媽 發表於 20-2-1 17:08

美國集運我用開buyandship ,一向無問題,但聽聞最近太多單做唔切。

王國長老

木土土 發表於 20-2-1 20:32
防bacteria 同防virus 唔一樣,應該要揀防virus 的。聽說只防bacteria 的對今次防疫係無用
...

你意思係酒精只殺bacteria,唔殺Virus,所以唔駛特別準備酒精搓手液
定係有某d酒精至殺到病毒?

首頁

尾頁

跳至