自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都認為全面封關先係最能減低風險嘅措施,不過最應該係要強制去過内地嘅港人隔離14日,因根據數據顯示,每日驚中港口岸回港的港人的數目,從五六萬到10多萬也有,內地人連機場入境人數也只不過是1萬多至3萬多不等。
不過問題來了,如何隔離這麼大數目的人?負責中港運輸的司機若要隔離14日,會否影響香港的物資供應?

又,如果香港有社區爆發,以負責任角度的原則來說,我贊成連港人離開香港也應被禁止,不過應該也有實行上的困難。而且武漢封城當日及翌日,某些沒有身處當地的JM也恐慌,說武漢肯定死了十萬人才會封城,如果香港封城,同樣的事會發生嗎?

男爵府

花生蘿蔔 發表於 20-2-2 11:20
我都認為全面封關先係最能減低風險嘅措施,不過最應該係要強制去過内地嘅港人隔離14日,因根據數據顯示,每 ...

何為全面封關?好多人唔理解全面封關嘅定義!一味鬧鬧鬧,全面封關談何容易?如果只禁止內地人入境香港係唔需要全面封關的,我認為全面封關就係冇出冇入,問下個班中港兩邊做野搵食人士肯唔肯先?

大宅

呢個post講得好!

啲人贊成既全面封關係只針對國內人到港,無諗過漏網之魚咪成班香港人。你睇教育局話再延期開學,幾多係外地啲人又繼續延期回港,幾多人即book機票去玩?

SIRIABABY    發表於 20-2-2 17:23

珍珠宮

i4ken7 發表於 20-2-2 11:55
呢個post講得好!

啲人贊成既全面封關係只針對國內人到港,無諗過漏網之魚咪成班香港人。你睇教育局話再延 ...

其實國內人到港不足1成,其餘9成是香港人
D人不斷嘈要封1成人,對問題毫無幫助

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

隔離十幾萬人,去美孚?
隔離到十幾萬人,香港土地就是問題了

子爵府

2024年龍年勳章

我都認為全面封關先係最能減低風險嘅措施,不過最應該係要強制去過内地嘅港人隔離14日,因根據數據顯示,每 ...

澳門都封左成個星期的關
人地有話物資都封嗎?
自己人唔比返嗎?

澳門 巳沒人新增個案了!

joyce121    發表於 20-2-2 12:19
Life must go on

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

算啦,唔會封,每日有幾萬人往返內地、香港工作。
政府唔可以犧牲佢地任何一個。

大宅

wln 發表於 20-2-2 11:59
澳門都封左成個星期的關
人地有話物資都封嗎?
自己人唔比返嗎?

請問有澳門封關詳情嗎?因為我淨係見到呢啲措施。好似香港都做緊?謝謝。

澳門政府宣佈,因應新型肺炎防疫形勢,連接珠海的關閘拱北口岸,人車的通關時間都會縮短3個小時,改為早上6時到晚上10時,直至另行通知。其他接連珠海或香港的口岸,通關時間暫時維持不變。澳門政府表示,會密切留意和監察疫情發展,及時採取應變措施。

澳門政府公布應對疫情新措施,明日(27日)凌晨開始,限制由湖北入境澳門者需提交未患傳染病的醫生證明書;同時限制14天內曾到湖北省的人進入娛樂場所。澳門暫時不會採取口岸「封關」措施。

男爵府

澳門都封左成個星期的關
人地有話物資都封嗎?
自己人唔比返嗎?

//澳門政府公布應對疫情新措施,明日(27日)凌晨開始,限制由湖北入境澳門者需提交未患傳染病的醫生證明書;同時限制14天內曾到湖北省的人進入娛樂場所。澳門暫時不會採取口岸「封關」措施//

我引用明報嘅講法,其他內地人都照樣可入澳門,亦唔使醫生證明,咁樣叫封關?

翡翠宮

畀面勳章

澳門都封左成個星期的關
人地有話物資都封嗎?
自己人唔比返嗎?

請問澳門如何封關?
澳門抗疫是反應快,但沒有「封關」。
如果封關的定義是不讓湖北、武漢人入境,澳門和香港都已封了關。如果封關是指不讓所有內地人入境,澳門根本沒有封關。
日日是好日

男爵府

tester5 發表於 20-2-2 12:03
算啦,唔會封,每日有幾萬人往返內地、香港工作。
政府唔可以犧牲佢地任何一個。

唔係犧唔犧牲問題,係點做先會做到呢件事嘅問題。政府咁無能,如果呢度有人能夠比到實質建議,解決到問題,咁唔係一件美事嗎?

如果下下訴諸情緒,唔理三七二十一,總之我要求呢樣野點到要做到,點樣做到我唔知,亦唔想理,咁樣對件事有幫助嗎?

珍珠宮

花生蘿蔔 發表於 20-2-2 12:11
//澳門政府公布應對疫情新措施,明日(27日)凌晨開始,限制由湖北入境澳門者需提交未患傳染病的醫生證明 ...

事實證明封關罷工冇乜用

大家應該一致抗疫

男爵府

i4ken7 發表於 20-2-2 11:55
呢個post講得好!

啲人贊成既全面封關係只針對國內人到港,無諗過漏網之魚咪成班香港人。你睇教育局話再延 ...

同意 其實大把香港人同中國大陸有密切的關係 政府唔能夠阻止呢班香港人北上 正如外國都唔會阻止自己係中國的國民回國

男爵府

陪月勳章

有醫生證明咪入黎囉,幾好啊

侯爵府

syyysc 發表於 20-2-2 11:59
隔離十幾萬人,去美孚?
隔離到十幾萬人,香港土地就是問題了

唔使擔心地方問題

諗下七八十萬、200萬人遊行需要幾多位置?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

花生蘿蔔 發表於 20-2-2 12:16
唔係犧唔犧牲問題,係點做先會做到呢件事嘅問題。政府咁無能,如果呢度有人能夠比到實質建議,解決到問題 ...

解決唔到,呢班香港人要日日往來中港,手停口停,冇可能封,所以唔需要實質建議,因為係做唔到。討論都浪費時間。

我昨日都同一個JM傾過,問佢可唔可以唔帶病毒返港,暫時係深圳住唔過關?佢話做唔到,因為深圳租金貴。

所以,每人都有佢難處。

我冇情緒,我係非常體諒,亦好接受。
我地政府已經幫我地決定唔可以犧牲佢地。

所以請18萬公務員繼續home office, 私人機構可以都home office, 要返工的繼續撲口罩。大家準備迎接社區爆發。

男爵府

澳門今天剛剛新增第八宗病例,病人為澳門本地居民。

侯爵府

樓主,不如改改post名,直接d話比人聽
澳門沒封過關

男爵府

鴨鴨比 發表於 20-2-2 12:18
事實證明封關罷工冇乜用

大家應該一致抗疫

澳門冇新增個案,我鄧佢開心,但冇新增個案,個原因就全部係因為局部限制入境嘅措施有效?咁香港而家同澳門嘅限制入境措施都類近,點解香港仲有新個案呢?

侯爵府

呢個帖係咁鬧現在仲返大陸嘅香港人, sorry, 係真香港人

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23042289

首頁

尾頁

跳至