自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Gmarket 買嘢,畢嬲都係慢。呢輪大家湧去買口罩,買到佢冧機咁滯。依家直頭延期又延期。應該得罪晒好多客。
我D貨到左倉好耐,都運唔到出黎,真係唯有等呀等。

希望佢如果真係想做華人生意,快D做好個郵遞啦。

大宅

我好多年前已買gmarket,
仲開團代購添,從未試過今次甘差。

seller吾按次序出貨,
扮晒出左貨(有tracking no但無status),
gmarket個倉好似出唔切貨,
搞到大把貨滯留出唔到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BLG 發表於 20-2-4 14:47

今次真係好差。
佢囤左咁多係個倉度,SF又唔出得,我都唔知佢點處理N咁多貨。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

遲唔緊要。但問題係聽到大把個案,唔寄又唔取消,有冇貨又唔知,係咪寄又唔知,有些取消了未退錢,有些退錢又退不足。完全唔知佢想點。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

最慘又吾知賣家係咪真係寄出左D貨
Email佢又吾覆,都吾知自己係咪真係訂到,只係顯示配送中但有冇快遞單號

侯爵府

回覆樓主:

我都係苦主,d貨從來都冇郁過。後悔同sf

子爵府

BLG 發表於 20-2-4 14:47

我都用咗over 10年,但真係非常差

淘寶真係好好多,出貨、退錢又快
運輸物流又夠彈性

我有一件貨,seller扮晒出貨,有tracking no, 但超過一星期都無update, 遲過佢的都已經入咗倉

依家我要取消,又要當return 咁搞,但完全冇update

我叫CS 寄出到咗倉果d先,佢話唔得喎

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我有睇開這位金鈴女仕介紹韓國,今次佢講gmarket,我無用過亦唔識用gmarket 的,純分享,信不信大家自己決定 ~

https://youtu.be/XbHiwjXHn_E

子爵府

我之前都有用gmarket買野.
今次係慢。
Seller要Send email 俾佢叫佢出貨.
去到倉,一日先行一個status.

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MerryMe 發表於 20-2-4 15:32
我都用咗over 10年,但真係非常差

淘寶真係好好多,出貨、退錢又快

我都同你一樣情況, 你都好呀, 個CS 有覆你, 我覆都冇覆.....

男爵府

Queenie_0012 發表於 20-2-4 14:38
Gmarket 買嘢,畢嬲都係慢。呢輪大家湧去買口罩,買到佢冧機咁滯。依家直頭延期又延期。應該得罪晒好多客。 ...

佢唔係郵遞慢問題。
係整個系統,流程,物流,都唔夠完善太多不足,感覺唔清唔楚。
每個step都感覺停留左係10年8年前的科技咁,好落後的感覺
當年我諗過買,睇電腦網頁版,click入去睇件衫的相,仲搞到我部腦中毒。咁多年都怕左佢。
今次無辦法下唯有試第一次買。咁多年都無咩進步過

翡翠宮

YPLCPL 發表於 20-2-4 15:59
我有睇開這位金鈴女仕介紹韓國,今次佢講gmarket,我無用過亦唔識用gmarket 的,純分享,信不信大家自己決 ...

佢畢嬲都叫人唔好用GMARKET架。我真係唔知點解喇。

GMAR 係賣衫仔,其實無咩假唔假。百蚊二百蚊,質量好OK架喇。
如果買BRAND講真,我就真係唔去GMAR買喇。
AND,買嘢要睇佢店鋪信譽。
好多星星果D,都係真貨。好似正官庄個D,你估GMAR唔怕俾人告咩。

水晶宮

Gmarket 買嘢,畢嬲都係慢。呢輪大家湧去買口罩,買到佢冧機咁滯。依家直頭延期又延期。應該得罪晒好多客。 ...

我其實買開一向唔算慢、但今次真係好嬲、不停加價不停cut單、仲要有d係幫家人買

男爵府

BK Milk勳章

Queenie_0012 發表於 20-2-4 16:57

GMAR 係賣衫仔,其實無咩假唔假。百蚊二百蚊 ...

原來係咁,謝謝你呀!!長知識了

翡翠宮

YPLCPL 發表於 20-2-4 17:01
原來係咁,謝謝你呀!!長知識了

D NEW SHOP呀, 低信用度呀果D,咪鬼幫趁呀。
入到個網度,你睇埋佢個產地,如果你唔LIKE CHINA,就佢成間SHOP都唔使睇喇。
寫OTHERS果D,有時就夾雜KOREA 同 CHINA。
你再揀啱心水,再CLICK 件衫O既產地,先決定買唔買啦。

調番轉,寫KOREA果D,某D貨都有機會係CHINA。
所以,買嘢要醒目,睇真先落單。

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 20-2-4 16:59
我其實買開一向唔算慢、但今次真係好嬲、不停加價不停cut單、仲要有d係幫家人買
...

加價先乞人憎。今次仲超明顯。
我有件貨,俾佢CANCEL,OUT OF STOCK。跟住見佢又出番,但加晒價。

男爵府

BK Milk勳章

Queenie_0012 發表於 20-2-4 17:07
D NEW SHOP呀, 低信用度呀果D,咪鬼幫趁呀。
入到個網度,你睇埋佢個產地,如果你唔LIKE CHINA, ...

謝提醒,不過我搞5掂,5識買

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最近無得用順豐運貨, EMS郵費好貴, 唔買

Queenie_0012    發表於 20-2-4 17:13

大宅

Queenie_0012 發表於 20-2-4 16:57

GMAR 係賣衫仔,其實無咩假唔假。百蚊二百蚊 ...

認同,每個online platform 都有可能賣假,
距吾用仲有大把人用,
要自己睇過comment先買,
同買淘寶原理一樣,淘寶都大把好野賣。

大宅

我算是好彩,第一次用Gmarket,24/1同一張單訂了3Q premium plus (越南製)外科口罩和玫瑰煲,SF寄貨,噚日3/2終於一齊收到,之後24/1和25/1分別幫親戚在另一間鋪訂口罩,25/1那張訂單已到了韓國機場付運,24/1張單就等緊去機場,已經冇咗cancel制,應該都不會被取消訂單,執到了⋯⋯

首頁

尾頁

跳至