論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教~~姐姐1月7號開始工作。

例假放假:1月12號(日); 1月19號(日);
勞工假:年初一翻工,年初二-年初四放假。
例假無放假:2月2號。

姐姐按照這樣的翻工時間,我要點計糧比佢?第一個月...吾系好知點計算 。拜託大家幫幫我。謝謝(emoji)

大宅

大C 發表於 20-2-6 17:41
請教~~姐姐1月7號開始工作。

例假放假:1月12號(日); 1月19號(日);

你agent冇同你同姐姐講未滿3個月係冇得放勞工假咩,我姐31/12 到港,但我1月4先接姐姐,所以佢1月只放咗了3個星期日,我由佢到港開始俾足一個月人工冇扣錢

男爵府

育兒性格勳章

回覆 Mandc 的帖子

勞工假要放但可扣人工,不能買假,我都差點被agent 老點犯法你初一勞工假另定日子補俾她放得了。
你可以照出勞工假人工,但你有權扣因未滿三個月,你可人工4630除365就是一天人工。
出糧你想每月最後一天出,又會扣勞工假人工,你可第一個月日薪* 工作及例假加埋日數。
二月份無勞工假就出$4630

大宅

hunghungb 發表於 20-2-7 16:38
回覆 Mandc 的帖子

勞工假要放但可扣人工,不能買假,我都差點被agent 老點犯法你初一勞工假另定日子補俾 ...

咁我要同姐姐傾下幾時補返假俾佢先,新年嗰幾日姐姐都自動自覺做野,因為大家一齊聽到Agent 講first 3 months no holiday 可能佢都以為係冇得放,不過而家我姐姐都怕咗肺炎唔想放假出街

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

意思如下?
大年初一例假但僱員自願工作
初一勞工假延至初二放到初四
首3月勞工假可以係無薪 例假工作有薪

https://www.labour.gov.hk/tc/news/latest_holidays2020.htm

首頁

尾頁

跳至