自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

我唔肯定係咪暈車浪,因為我唔暈,好精神,只係嘔。
今日同朋友玩,本來諗住搭火車但車費貴過搭 coach 兩倍,所以明知自己唔多得都去馬。食左暈浪丸,準備埋薄荷糖同手帶,痴膠布,上 coach 10 分鐘已經知道自己死梗,有噁心封喉感覺,然後就每隔 30 分鐘就嘔,車程 3 個鐘,就嘔足 5、6 次。依家尤其有武漢肺炎,嚇到前後左右啲外國人都以為我有病。

細個搭紅 van 已經係咁,5 分鐘就開始唔舒服但好彩冇嘔到。啲人話大大下、坐得多會慣,但幼稚園都開始搭校車同游水,中學日日搭小巴巴士,的士同私家車都開始搭多左,練左咁多年都係 30 分鐘已經頂盡,多 10 分鐘都唔得。奇怪在搭飛機、船、火車冇問題。我推斷係聞到汽油味頂唔順,但我諗唔到再有咩方法會控制到呢個問題。有冇人都有呢個問題,搵到舒緩方法?真係想啪藥整暈自己就唔洗咁辛苦。

水晶宮

回覆樓主:

上車前的1個鐘前,食半碗白飯和幾片薑,係白飯喔,別加餸,別飲奶類,奶茶,coffee, 檸檬茶

胃暖和就冇咁易嘔

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

方法,坐車頭位置 + 上車後,唔好望周邊風景(左右窗),只向前 12 點方向望遠景

子爵府

親子王國15週年勳章

I9528 發表於 20-2-8 09:33
方法,坐車頭位置 + 上車後,唔好望周邊風景(左右窗),只向前 12 點方向望遠景
...

唔得,坐車頭同副駕駛望 12 點方向更容易嘔

子爵府

親子王國15週年勳章

spikenard 發表於 20-2-8 09:30
上車前的1個鐘前,食半碗白飯和幾片薑,係白飯喔,別加餸,別飲奶類,奶茶,coffee, 檸檬茶

胃暖和就冇咁 ...

除左薑仲有冇其他食物可以加?尋日上車前 2 個鐘飲左麪豉湯暖胃,冇飲其他野。

唔白飯得唔得?因為我戒緊白飯同麪,唔知其他食物如麥片可否代替。

水晶宮

回覆樓主:

你飲左湯,你坐車時d水係你個胃盪吓盪吓咪易嘔,同埋你介左飯係主因

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 20-2-8 09:44
除左薑仲有冇其他食物可以加?尋日上車前 2 個鐘飲左麪豉湯暖胃,冇飲其他野。

唔白飯得唔得?因為我戒緊 ...

食麵包但不要飲水, 因麵包可吸走胃內水份就可止嘔.
暈浪忌渴水...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

細個坐熱狗
坐得耐都想嘔
咁啱坐架巴士係會經海邊
我一聞到海水味就舒服哂
唔知海水味係咪會止暈浪

象牙宮

回覆樓主:

唔好食咁飽,唔好飲汽水,食暈浪丸,敏感藥訓覺,無咁辛苦!當然司機揸車技術都有關

子爵府

虎到金來勳章

1998Ruby1998 發表於 20-2-8 09:26
今日同朋友玩,本來諗住搭火車但車費貴過搭 coach 兩倍 ...

坐車頭,望前面遠方。
薑片
同埋你可能對某d氣味敏感,帶口罩 (係口罩滴d 精油)

大宅

回覆樓主:

食九製陳皮,含住口裏慢慢食,陳皮有止嘔作用。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我以前都係咁,一定要開風口涼住,食住利口樂檸檬薄荷糖,唔好玩電話,慢慢會適應。有一排我日日搭大半個鐘巴士,訓練到煲劇都唔會暈。

珍珠宮

「我推斷係聞到汽油味頂唔順」

白花油滴幾滴落手巾仔,掩住鼻子,那樣就不會聞到其他氣味。

嘴裡含片生薑,有止嘔降胃逆作用。或者試試食姜糖。

子爵府

BK Milk勳章

今日同朋友玩,本來諗住搭火車但車費貴過搭 coach 兩倍 ...

預防嘔,我係含陳皮, 話梅之類。
(我冇試過暈車浪)

子爵府

最好方法係學車,自己揸車係唔會暈車浪。

我坐私家車車坐巴士,如果多灣睇住電話睇書都好容易暈車浪作嘔,自己揸車條路幾迂迴曲折都冇問題。

子爵府

親子王國15週年勳章

emilmama 發表於 20-2-8 17:10
最好方法係學車,自己揸車係唔會暈車浪。

我坐私家車車坐巴士,如果多灣睇住電話睇書都好容易暈車浪作嘔, ...

我都聽過係揸車唔會暈,但我係一上車就算架車未開,一聞到味就即刻出事,所以都驚驚地。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 20-2-8 09:40
唔得,坐車頭同副駕駛望 12 點方向更容易嘔

有位親戚話佢以前公幹成日暈車,之後喺肚臍位貼塊風濕貼之類就無再暈車

子爵府

親子王國15週年勳章

Elsa媽咪 發表於 20-2-8 17:19
有位親戚話佢以前公幹成日暈車,之後喺肚臍位貼塊風濕貼之類就無再暈車
...

貼左喇,唔 work。

食埋藥,帶埋薄荷糖等等都唔 work。其他網上講嗰啲 “分散注意” 都唔 work,所以先上黎睇下有冇人知點搞。

雖然話可以考車,但我都冇能力養車。

侯爵府

有得開嘅話我會開窗
有新鮮空氣好好多

子爵府

親子王國15週年勳章

VickiC 發表於 20-2-8 17:26
有得開嘅話我會開窗
有新鮮空氣好好多

係,可惜啲旅遊巴冇窗。好彩架車冇開暖氣否則更辛苦,但亦冇開冷氣,外面氣溫得兩三度。

首頁

尾頁

跳至