0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

夜晚四五點先瞓 日頭一兩點起身
下奏飲完奶玩半個鐘之後沖完涼又瞓六點之後又起身玩

依家想日頭叫醒佢同佢玩
但係叫佢唔醒 佢張開眼望下你之後又繼續瞓
咁點樣同佢校正(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 Luklukmama111 的帖子

Hi Luklukmama111 由於BB 係媽媽肚入面冇分日夜,比較容易有日夜顛倒,可能需要D時間先調節到,如果日頭瞓多咗,夜晚可能唔肯瞓,明白會令媽媽好苦惱日頭拉開窗簾、晚上開燈,等BB分辨到日頭和夜晚,日間醒嘅時間多d BB唱歌、傾計、按摩、tummytime 減少d佢日頭瞓覺嘅時間,仲可以促進BB腦部發育,夜晚都有可能瞓得好D架。媽媽清楚tummytime?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

民房

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

什麼是tummy time ?

Hi hachimitsu1106 ,Tummy time係指BB 肚仔著地,趴係平嘅位置(床/梳化)頭部抬高,可減少BB因為長時間躺著而頭型扁平嘅機會,亦幫BB 鍛煉同強化頭部、頸部、肩部嘅肌肉,對佢學習翻身、爬行、坐、行路都有幫助。BB幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至