自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個時候大家會一家人在家打邊爐嗎?

有個親戚噚晚準備在家打邊爐(兩公婆),老婆話唔得,新聞話打邊爐高危,之後就開始為近日抗疫問題而鬧大交,個老婆平時係有潔癖兼神經質嘅,親戚喺群組話呢排佢老婆潔癖程度更加誇張,話頂唔順個老婆。。。。
人心惶惶,似乎大家都被各種資訊嚇壞咗 ,連帶情緒都唔好

水晶宮

2021勳章

就算唔打邊爐, 同處一個空間日對夜對都有機會染到, 除非互相完全隔絕接觸

珍珠宮

2021勳章

唔關打邊爐事。 係聚餐同埋同住既問題 就算同台食飯,患者講句野已經飛沫傳播到。

大宅

上校車 發表於 20-2-12 17:27
就算唔打邊爐, 同處一個空間日對夜對都有機會染到, 除非互相完全隔絕接觸

認同,同一屋簷下好難避免接觸到。
同意要做好防疫措施,但太過緊張就令自己出現情緒問題,我自己就覺得一家人正常情況下一齊食飯打邊爐應該是無問題嘅,不過風頭火勢我當然唔敢勸交,大家都驚恐萬分。

禁止訪問

大宅

2021勳章

回覆樓主:

唔關打邊爐事,係因為多人聚集而其中有帶菌者
佢咁驚應該係屋企都全日帶口罩,全屋每人一間房,派飯放房門口,攞左各自食,咁先盡量避免到

大宅

口水包包 發表於 20-2-12 17:30
唔關打邊爐事。 係聚餐同埋同住既問題 就算同台食飯,患者講句野 ...

我嘅理解都係咁,但親戚老婆就覺得打邊爐好危險,但我梗係唔敢多事啦

大宅

ChaBean 發表於 20-2-12 17:34
唔關打邊爐事,係因為多人聚集而其中有帶菌者
佢咁驚應該係屋企都全日帶口罩,全屋每人一間房,派飯放房門 ...

係,仲要一人一個廁所至得。

伯爵府

2021勳章

甘太純 發表於 20-2-12 17:26

有個親戚噚晚準備在家打邊爐(兩公婆),老婆話唔得,新聞話打邊爐高 ...

其實同住家人染病,其他成員九成都會染病,驚都無用

大宅

PacoMum 發表於 20-2-12 17:38
其實同住家人染病,其他成員九成都會染病,驚都無用

我親戚太太是有點驚恐症吧,好人好姐,好地地,兩公婆家中打邊爐都話驚,淒涼

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有個親戚噚晚準備在家打邊爐(兩公婆),老婆話唔得,新聞話打邊爐高 ...

同住就有
相知相遇相識

男爵府

2021勳章

親戚老婆可能情緒上出現問題
就算唔一齊食飯,住同一間屋,事旦一個人有事,同住都好大機會被傳染啦!
唔好講今次的WARS, 平時傷風感冒都係,注意個人衛生,保持心境開朗好過!

翡翠宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實都唔關打邊爐事

大宅

回覆樓主:

我一家四口喺屋企打左兩晚邊爐,因為諗唔到煮咩,打邊爐最好

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

有個親戚噚晚準備在家打邊爐(兩公一婆),老婆話唔得,新聞話打邊爐高 ...

袁國勇敎授話打邊爐不會霧化。只是家旅聚餐,一家高談闊論,口抹橫飛,才是傳播關鍵。

要接收正確訊息,現在情況仲好樂觀,請有信心,同心抗疫。

當然,勤洗手,帶口罩,保持social distance, 家居1:99清潔就可以。

而且,感染到都仲有好大機會醫返好,放鬆少少。

BTW, 我唸住下星期係屋企打,好似話會凍。

大宅

kelly_wong123 發表於 20-2-12 17:46
我一家四口喺屋企打左兩晚邊爐,因為諗唔到煮咩,打邊爐最好

我懶,唔喜歡洗嘢,又怕打完一陣味,所以極少在家中打邊爐

大宅

tester5 發表於 20-2-12 17:49
袁國勇敎授話打邊爐不會霧化。只是家旅聚餐,一家高談闊論,口抹橫飛,才是傳播關鍵。

要接收正確訊息, ...

下星期好似話得番10度

男爵府

好媽媽勳章

我今晚一家人在家打邊爐日對夜對,要中嘅唔打邊爐都會中啦

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

我打左幾次,成家人冇病就冇事架啦

寶石宮

2021勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主: