論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因BB 4月出世,我已有2個月陪月先生也可以照顧BB,如果好彩工人應該最快三月尾到我家,工人重要工作煮飯,清潔屋企為主,等呀B大些先俾佢照顧下,我第一次請工人,反而有點緊張,防佢/教佢/用佢,各位有無家規分享以作參考,感激

大宅

網上有好多,google大神幫到你

複式洋房

anperbaby 發表於 20-2-13 09:05
網上有好多,google大神幫到你

見吾到~~~

子爵府

Kathyhkhkhk 發表於 20-2-13 01:37
因BB 4月出世,我已有2個月陪月先生也可以照顧BB,如果好彩工人應該最快三月尾到我家,工人重要工作煮飯,清 ...

唔好等大先俾佢照顧,要一開始叫佢幫手。之後唔肯做多架啦。分桌食、分好食物俾佢。

大宅

Kathyhkhkhk 發表於 20-2-13 15:18

見吾到~~~

你用下唔同key words search下,好多僱用公司都有template 分享

大宅

同意4樓講既,一開始就要佢參與照顧,否則佢好快就會好懶惰~我果件初頭都係懶懶閒。bb返黎2個星期之後都係好唔上手,夠鐘就閃入房訓,終於頂唔順炳左佢鑊甘,要佢負責凑夜晚,之後先叫好番啲。你叫人分享家規俾你,倒不如你自己唸好想姐姐遵守乜規矩,寫上黎問大家意見。始終家家規矩有別,好難簡單分享俾你睇。

複式洋房

anperbaby 發表於 20-2-14 13:52
你用下唔同key words search下,好多僱用公司都有template 分享

好的,thanks

複式洋房

anperbaby 發表於 20-2-14 13:58
同意4樓講既,一開始就要佢參與照顧,否則佢好快就會好懶惰~我果件初頭都係懶懶閒。bb返黎2個星期之後都係 ...

我已經找到些,會係加加減減,可能未有經驗先諗住有無人可以分享,幸好有朋友有湊new born 的姐姐提醒左我

大宅

Kathyhkhkhk 發表於 20-2-14 23:00
我已經找到些,會係加加減減,可能未有經驗先諗住有無人可以分享,幸好有朋友有湊new born 的姐姐提醒左我 ...

家規其實應該係啲你地想佢遵守既規矩,寫得越詳細越好。
凑初生而佢又無hk凑bb經驗的話你要整個schedule俾佢跟。

子爵府

我當時都係請左2個月陪月,請陪月教姐姐煮中國餐同埋湊bb,當然請個時已經知佢有湊newborn經驗,結果都易上手,其他菜式我通常send 片或者自己翻譯成英文俾姐姐睇

複式洋房

CCHINGC 發表於 20-2-15 10:46
我當時都係請左2個月陪月,請陪月教姐姐煮中國餐同埋湊bb,當然請個時已經知佢有湊newborn經驗,結果都易上 ...

..甘你姐姐幾好甘,我果個有經驗不過不能信哂,我會比d機會佢試下

大宅

認識瑞士牛牛第二回

以下可能幫倒你少少

守則
http://www.maid-kingdom.com/edit ... %20instructions.pdf

買餸
https://www.fehd.gov.hk/english/ ... et/market_goods.pdf

複式洋房

Manwaiemily 發表於 20-2-23 23:00
以下可能幫倒你少少

守則

Thank you (emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

anperbaby 發表於 20-2-15 01:17
家規其實應該係啲你地想佢遵守既規矩,寫得越詳細越好。
凑初生而佢又無hk凑bb經驗的話你要整個schedule俾 ...

湊初生冇schedule 因為初生B 冇schedule... 只可寫一堆每日,每周,每月要完成既家事叫佢自己攝時間做。講到明睇BB 先,家務後(或掉轉,睇你屋企)。

大宅

honeybid2 發表於 20-2-24 21:01
湊初生冇schedule 因為初生B 冇schedule... 只可寫一堆每日,每周,每月要完成既家事叫佢自己攝時間做。講 ...

唔可以無野俾佢地跟,佢跟唔足一回事。我果個都係凑new born,初頭未update 個schedule俾佢,只係話bb為先,搵時間做家務,結果佢miss曬啲餵奶時間,家務又做到求求其其或者唔做。所以我覺得尤其是姐姐無經驗,就更加唔可以俾佢無嘢跟、自由發揮,一來佢會無所適從,二來僱主無一套標準manage佢,將來就會好難管教

別墅

想問姐姐到步第一日通常流程係點?
朝早叫佢黎,同佢講完屋企大概情況,直接叫佢開工做野?
又想接佢時,帶佢去洗衣鋪洗哂佢D衫先

複式洋房

hab_hahahabb 發表於 20-2-25 11:23
想問姐姐到步第一日通常流程係點?
朝早叫佢黎,同佢講完屋企大概情況,直接叫佢開工做野?
又想接佢時,帶 ...

我應該會介紹下間屋和家庭主要成員,之後就帶去拎d衫去洗衣舖洗,同埋第一次睇下佢自己帶來物資有咩,順便買些少比佢(之後佢自己供應自己),尼個時間可以落屋企樓下帶一帶佢看看基本環境,(之後會要佢跟多好幾次,買餸/買屋企用品店),上番屋企開始分不同時段home role同我坐月放假期間佢主要工作(因為我之後會工作再brief 佢嘅工作),之後 會有short break 比佢,應該,home role應該有機一日講吾哂,怕佢太累/記唔哂

複式洋房

anperbaby 發表於 20-2-25 08:29
唔可以無野俾佢地跟,佢跟唔足一回事。我果個都係凑new born,初頭未update 個schedule俾佢,只係話bb為先 ...

我有請2個月陪月,頭幾日日我應該會俾個臨時schedule or 會彈性少少耶工作安排比佢,用多些時間著重brief 多d屋企工作責任同要求佢跟住陪月姐姐照顧BB.情況,學下煮中國菜/清潔下碗碟先..我只做指揮角色同工作安排,之後再一步步開始安排每天/每週/每月重點清潔

大宅

Kathyhkhkhk 發表於 20-2-25 12:28

我有請2個月陪月,頭幾日日我應該會俾個臨時schedule o ...

呢個人安排幾好(emoji)(emoji)加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至