自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

大幸運 發表於 20-2-20 09:35
我點知啊,我又唔係做官又唔係老師

你有咩sugesstion?

其實每一次呈分都係公平競爭,冇失唔失手或幸運之說。

大宅

sunnymama2 發表於 20-2-20 12:12

照你咁講點解唔考一次?要做三次呈分?
口講容易,「冇失手冇幸運」!
本應有3次,突然除消,係失預算!
我唔知點計分,唔了解計分制度!不過教育局可能要同校方討論下係咪要放鬆計分制/調整下計分制之類!

男爵府

sunnymama2 發表於 20-2-20 12:12

已呈二次分、小五一次、小六一次、我小孩2 次都屬2A,2 次都差大約2 名便1C , 我都覺得已經好公平。如我心有不甘、就會覺得係失手、其實可以再考好一點、差少少才1C .

公爵府

chanti 發表於 20-2-20 12:38
已呈二次分、小五一次、小六一次、我小孩2 次都屬2A,2 次都差大約2 名便1C , 我都覺得已經好公平。如我心 ...

絕對明白差少少就可以追上嗰種感覺。

我focus 係樓上話彈性處理。如何彈性處理, 將呈一呈二比重改變,。定係全港band 1 生由30%上調40~50%? 定係只計呈一唔計呈二?或者由一年級開始計總平均分?

既然講得出彈性處理,心中必有些想法,可惜嗰位jm唔提供。

有些人會考/DSE唔係最突出,但佢地一發力就會叻過人! 我自己見識過,深知道平時平平無其的人,原來一發力係可以好叻的。

男爵府

sunnymama2 發表於 20-2-20 13:01

絕對明白差少少就可以追上嗰種感覺。

取消呈三、不用趕課程、已經好彈性處理了

禁止訪問

公爵府

IloveJJ 發表於 20-2-20 14:00
其實以前一次定生死,改為三次已經係等人有機會,而家三次改為兩次,都唔算無機會啦!我哋應該教小朋友凡 ...

冇錯呀。

我以前中學某d科目,以全級名次和學校往績睇,都有A/B, 點知會考成績出黎,係C呀,我都“失手”呀,可唔可以考多次呀?

從來我review呀仔的卷,我係嚴母,我唔會鬧佢“唔小心”,只會鬧佢唔識。0十9=0, 點解會唔識,唔好同我講唔小心呀失手呀,我會同佢深入研究,下次唔可以再犯同樣的錯誤!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大幸運 發表於 20-2-19 12:48
我冇小朋友係小六,不過一聽到呢個消息就諗:個啲打算呈3追既小朋友點算?
人總會有失手時候,為個啲小朋友 ...

已經好公平啦!仲點彈性?!人人都咁考!分又係同樣咁計!起碼而家已經考了2次!可拉平均!如果只考一次,先失手就話冇得追姐!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

子爵府

sunnymama2 發表於 20-2-20 14:11
冇錯呀。

我以前中學某d科目,以全級名次和學校往績睇,都有A/B, 點知會考成績出黎,係C呀,我都“失手” ...

我就剛剛相反。。。。只會鬧佢唔小心位。如果真係唔識就真係可能溫小咗同溫得唔夠
例如: I am就唔會出現I is/I are呢啲

大家繼續努力(emoji)(emoji)

侯爵府

事實係小六呈三已取消,無論家長或學生認為是否公平,都要接受.

wcpcelia    發表於 20-2-20 19:31

子爵府

sandra28 發表於 20-2-20 14:22
已經好公平啦!仲點彈性?!人人都咁考!分又係同樣咁計!起碼而家已經考了2次!可拉平均!如果只考一次, ...

無錯呀。。。個個計兩次已經最彈性
講真,真係唔想返去老師因為為咗追課程之後完全唔識就去考試。

不過認真咁講,呢啲安排真係有人歡喜有人愁。
有邊個小朋友呈分已經入咗band1 pool嘅家長仍然想考埋第三次呈分丫?

首頁

尾頁

跳至