自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

香港供應商協會今(13日)重申,業界的庫存量普遍足夠香港使用和食用約1個月,儘管在搶購潮下部分供應較爲緊張,但隨着內地工廠復工和補貨,本周初已有10幾櫃廁紙抵港,海外貨品又逐步運港,業界會即時補充到零售市場,呼籲市民毋須搶購和囤積。

本身有進口紙品和罐頭食糧的協會主席何文錦表示,本周有10多櫃廁紙到港,其中某一大型連鎖超市已有8個貨櫃的存貨,強調貨源不會短缺。他指,內地現已有部分工廠和物流逐步復工,而市面的即食麵、糧油及一般清潔用品不少均為香港製造,其公司及其他同業均相繼增加供應,市場上供應將會恢復,市民毋須擔心香港會出現供應短缺。

至於價格方面,他稱大部分供應商的批發價都維持不變,但因疫情影響,部分貨品出現搶購潮及囤積,若情況持續會對供應鏈構成一定壓力,呼籲市民理性選購產品。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200213/bkn-20200213165324735-0213_00822_001.html

男爵府

都仲係買唔到

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

katherine418 發表於 20-2-13 22:15
都仲係買唔到
我呢度超市差不多朝朝都有廁紙返,8點一開門,d人就盲搶,個個都驚蝕底搶兩條,未夠9點已經搶晒d卷裝廁紙,剩低d紙巾同盒裝紙包裝紙

珍珠宮

回覆樓主:

大陸唔介意推多d 貴貨俾你哋搶

大宅

嘩,8個貨櫃咁多係咪比咗百佳?

珍珠宮

Audrey1999 發表於 20-2-13 22:18
我呢度超市差不多朝朝都有廁紙返,8點一開門,d人就盲搶,個個都驚蝕底搶兩條,未夠9點已經搶晒d卷裝廁紙,剩 ...

我見朝早一轉貨,下午4點左右就第二轉貨。

其實台灣去香港的船運也是一星期左右可以到貨。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

katherine418 發表於 20-2-13 22:15
都仲係買唔到

禁止發言

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

一返貨已經好多人排隊買D舖次次都賣哂香港人購買力驚人搶貨嘅人應該家有10條存貨先會停啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都想睇吓D人想搶到幾時先收手,今日我見到仍是搶厠紙,我眼見已由星期一到星期四,每天都有厠紙返,但仍有人去搶,最後都係清倉,一件都無剩,所以10個貨櫃都唔夠,起碼要100個貨櫃

wcpcelia    發表於 20-2-14 10:13

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我都唔明, 點解要搶厠紙, 厠紙同米係必須品, 一直供應穩定, 又唔抗疫用品, 到底搶咁多為乜????

大宅

一罐可樂 發表於 20-2-13 23:12
我都唔明, 點解要搶厠紙, 厠紙同米係必須品, 一直供應穩定, 又唔抗疫用品, 到底搶咁多為乜???? ...

除D你講的米同卷裝厕紙,就算今天番貨D人都兩條兩條卷装厠紙,幾包幾包米買走,我見屋企附近商場,兩大超市放粗鹽货架一包粗鹽都無,粗鹽都搶有 無禁多桔仔水要浸。

子爵府

咁講啦,如果零售價吾落返去,以後有D人如我,會轉淘寶lor

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日樓下超市都有返左貨

水晶宮

我今日都見到藥房返成車貨

水晶宮

回覆樓主:

無廁紙買兩條好正常啫

侯爵府

可能地區問題,暫時都未見到超市有廁紙,藥房就睇彩數

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

singzone 發表於 20-2-13 23:30
除D你講的米同卷裝厕紙,就算今天番貨D人都兩條兩條卷装厠紙,幾包幾包米買走,我見屋企附近商場,兩大超 ...

下,鹽都搶我得返小小幼鹽咋

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

當你聽到有某 D街坊鄰居 為儲厠紙丶米自豪嘅,你就會明白點解你買唔到!

首頁

尾頁

跳至