自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

我喺學校辦事處工作,最近負責核對2500學生津貼表格,發現大部份家長填户囗號碼資料都會填漏《Bank Code 銀行編號》

頭3個格要填Bank Code
HSBC 004
Hang Seng 024
渣打 003

其他銀行編號都可網上查詢,唔好填漏呀

***後補提示***
請用原子筆填寫重要文件
絕對不要用擦得甩原子筆

截止申請日期問返學校。

子爵府

2020勳章 BK Milk勳章

karenlyk 發表於 20-2-14 23:06
我喺學校辦事處工作,最近負責核對2500學生津貼表格,發現大部份家長填户囗號碼資料都會填漏《Bank Code 銀 ...

其實填左銀行名,又要人填code,會否多此一舉?

如果學校辦事處系統入左銀行名,就會自動出bank code,咪唔洗家長填,你們做職員又唔洗彈表格回頭,煩到死。

N年前申請大學學津,已經覺得好無謂。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

wmkcnw 發表於 20-2-14 23:12

如果學校辦事處系統入左銀行名,就會自動出bank code,咪 ...

我哋都係交form去教育處,可能想雙重保險啩

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

老師check個晒先文上去
如有錯……佢打回頭再填過加簽

男爵府

2020勳章

我喺學校辦事處工作,最近負責核對2500學生津貼表格,發現大部份家長填户囗號碼資料都會填漏《Bank Code 銀 ...

如果交左, 但填漏bank code 會點? Thx

珍珠宮

2020勳章

wmkcnw 發表於 20-2-14 23:12

如果學校辦事處系統入左銀行名,就會自動出bank code,咪 ...

咁填錯一個no. 咪弊?

子爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
karenlyk 發表於 20-2-14 23:16
我哋都係交form去教育處,可能想雙重保險啩
教育局10年都唔改,chi線。

唔會保險,因為唔會寫錯銀行名,一定唔match到個銀行number. 個code係for方便入數。

子爵府

IloveJJ 發表於 20-2-14 23:21
唔會的,銀行名和戶口number,係match先有效。

大宅

想問一下。。你呢個學生津貼係唔係今日林鄭講3500嗰個學生津貼?
想問下N班學生有冇得申請?

子爵府

2020勳章

twcvivian 發表於 20-2-15 01:34
想問一下。。你呢個學生津貼係唔係今日林鄭講3500嗰個學生津貼?
想問下N班學生有冇得申請?
...

N 班係無既

大宅

我冇填
已交表 會唔會有影響?

珍珠宮

小金龜 發表於 20-2-15 01:50
我冇填
已交表 會唔會有影響?

應該會打回頭,不如問下學校交咗未,睇下點處理

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-2-14 23:21

人名和acc code對唔到就唔會入數

大宅

karenlyk 發表於 20-2-15 02:32
應該會打回頭,不如問下學校交咗未,睇下點處理

thx

侯爵府

2020勳章

其實張表都寫到明要填 bank code,如果唔知咪自己 check 下囉,你填就係少少一限表,人地入code果個要入好多張嘛,你填得啱,填得正確,無錯漏,大家好做啫!

wcpcelia    發表於 4 天前
Minniemouse:-P

珍珠宮

minniemouse 發表於 20-2-15 02:54
其實張表都寫到明要填 bank code,如果唔知咪自己 check 下囉,你填就係少少一限表,人地入code果個要入好 ...

我相信唔係有心填漏,係唔知要填咩 好多家長係如夢初醒

別墅

2020勳章

我上次填005
我真係知hsbc004
但佢又係5號仔

大宅

至愛朱古力 發表於 20-2-15 01:40
N 班係無既

唉。。。學又冇得返。。。津貼又冇份。。。學費就照交

大宅

twcvivian 發表於 20-2-15 03:20
唉。。。學又冇得返。。。津貼又冇份。。。學費就照交