自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

35歲印尼籍家傭於情人節(14日)到銅鑼灣一間快遞公司領取包裹時,發現他人訂購兩批包裹共5500個口罩,遂起貪念並假冒事主身份騙取口罩。該名印傭遭事主揭發後被拘捕,今(17日)被押往屯門法院提訊時,承認2項欺詐罪。裁判官斥被告犯案如失去理性,直指在目前困難之際,人們應守望相助,而不是偷竊強搶,遂判被告囚4周。因兩批被竊口罩只檢獲一批,故被告除歸還該批口罩外,另需向快遞公司賠償1.2萬港元。

控罪指,被告Masriki於本月14日,在銅鑼灣中心店舖Anny Express內,向Anny Express職員訛稱是ITA及Sri-Yatin,從而不誠實地取得ITA的3500個口罩,及Sri-Yatin的2000個口罩。

控方透露案情指,兩名事主於1月中訂購口罩送至快遞公司。案發當天,被告訛稱是事主以欺騙快遞公司職員,成功騙取口罩。至中午,其中一名事主上門領取口罩時,發現貨物早被取去,撞巧被告當時亦在現場,遂當場截停被告。警誡下,被告招認因貪心才騙取口罩,一批共2000個口罩以7140港元賣給他人,已被檢獲;另一批共3500個口罩則給予1名印尼籍女子,未能檢回。

辯方求情指,被告因財政困難,急需金錢支付病父醫療費,才一時犯案。被告後悔犯案,願意賠償。裁判官質疑被告陷入財困,如何有能力賠償,被告稱有9000港元存款。裁判官下令被告先繳交部分賠償,餘款需在3周內清還,否則罰囚10天。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

邊個請着呢個家傭就慘,咁狡猾,即炒!

男爵府

咁快判罪?星期五犯法,星期一判。勁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好過份

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

所以咪話D官對外人特別好, 外傭犯法都只係賠錢了事, 仲係分期部份還, 連監都唔洗坐. 分分鐘嗰3500個口罩賣咗唔止1.2萬.

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

咁都唔洗坐監
判得咁輕

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

樓上三位,依個外傭係要判監一個月的。

印傭訛稱收件人騙走5500個口罩 判囚一個月
http://news.now.com/home/local/player?newsId=380928&refer=Share

珍珠宮

回覆樓主:

判咁小,10天

珍珠宮

畀面勳章

狐朦 發表於 20-2-18 00:44
判咁小,10天

唔係一個月咩?

水晶宮

回覆樓主:

偷廁紙唔知點罰

男爵府

回覆樓主:

新聞話判四周喎

子爵府

回覆樓主:

可能我理解力有問題 ,一時話判4周,一時又話判10天,睇到我一舊雲……

男爵府

water524 發表於 20-2-18 01:37
可能我理解力有問題 ,一時話判4周,一時又話判10天,睇到我一舊雲……
...

判4周+罰款!罰款先交部分,餘款3個月內還,否則要坐多十日

子爵府

天真B 發表於 20-2-18 01:48

终於明了

珍珠宮

Jnam 發表於 20-2-17 16:33
所以咪話D官對外人特別好, 外傭犯法都只係賠錢了事, 仲係分期部份還, 連監都唔洗坐. 分分鐘嗰3500個口罩賣 ...

呢個算好,都判監,打警察冇悔意都係罸二千

侯爵府

Jnam 發表於 20-2-17 16:33
所以咪話D官對外人特別好, 外傭犯法都只係賠錢了事, 仲係分期部份還, 連監都唔洗坐. 分分鐘嗰3500個口罩賣 ...

唔係坐四週咩

公爵府

天真B 發表於 20-2-18 01:48

其實。。。。好難明咩?
定糸d人眼快睇漏?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

回覆樓主:

我返而諗請佢個家人點攪,突然無咗個姐姐

首頁

尾頁

跳至