自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

上帝用7日創造世界,80後港人唐先生就花了14日開設港產口罩生產線。他是電影人,與幾位電影業朋友花私己錢投資港產口罩,搶物料搶機械,投資額由200萬元升至逾500萬元,過程膽戰心驚,最終擦一額汗,以「口罩工廠Mask Factory」之名創造港產口罩。

《蘋果》記者本周直擊工廠,見證一個港產口罩的誕生,3種布叠壓切,唔使一秒生產一個。他坦言,「等得政府嚟,我自己都生產咗」,日前工場有一條生產線,初步預計日產量逾7萬個口罩,口罩最平一個賣一元,首批口罩將送贈醫護、長者、清潔工等等。

「等得政府嚟,我自己都生產咗」

記者日前直擊位於屯門「口罩工廠」生產線,佔地約7,000方呎,前身是食品加工場。廠房大致設兩個關卡,甫入廠房穿鞋套,然後入面有一間約2,500方呎的無塵工作間。進入無塵工作間需要穿上防靜電服、眼罩、頭套及耳套,其中耳套是減輕生產過程的超聲波對耳朵造成的影響。生產線有兩名技術員操作,啟動後,3種無紡布,包括外層防水、中層過濾、內層吸水,叠起後再連夾實鼻樑位鐵線,經超聲波焊接後,切割成形,最後上耳線。最快不用一秒就完成一個口罩,不過暫時試產階段,直擊時機械曾經卡機一次。若操作順利,每分鐘可生產80100個口罩,暫時保守估計日產量逾7萬,計劃日後24小時運作,日產量可望超過10萬個口罩。

看似幾個簡單工序,其實唐先生由零開始。早前接受本報訪問講到自己從世界各地以高幾倍價錢搶料、搶機,由農曆年初十(23日)開始部署,及後落手行動訂購口罩機及原料,到216日生產線試行投產,兩周時間過程披荊斬棘。

唐先指,26日從印度以高近5倍價錢搶購生產機,「原先標價數十萬元,最終以超過100萬元購入。」同一時間亦開始搵口罩材料,以及物色工廠廠房生產。

口罩機原定212日直飛香港,卻錯過原定航班,「好大壓力,嗰幾晚都無瞓到覺!」、「我日日都諗緊嗰幾十萬(定金)會唔會俾人呃咗!」延遲雖然是一天,但唐先生感覺像千年,「好啦唔直航,變轉機,一直睇住班機,落地再轉機嗰下又delay,因為我哋件貨太大,要轉去第二部飛機,睇到成功上機啦!唯一最驚,頂你個肺,會唔會空難呢?」

「資金無政黨 全部係電影人嘅私己錢」

生產機械213日到香港,翌日口罩原材料亦到埗。唐生於212日千辛萬苦搵到無塵工作間,業主還支持到未收按金已交場,但發現工廠升降機載不到機械入廠房,於是花錢聘用吊機,把它由外吊入內,當時他想到原來廠房都十幾層樓高,「吊車大佬好支持我哋,換咗部最勁嘅吊車,確保安全,拍晒心口:『我吊緊幾百噸都係咁吊呀,唔使驚!』」

好人一生平安,萬事俱備只欠員工,在網上發文招聘,負責請人的廠長胡先生成為網民瘋狂追尋人物,又被網民質疑他們的背景及資金來源。其後又因廠長兒子把廠房相片流出,一度誤傳是港視(1137)創辦人王維基訂購的機械已運抵香港。唐生澄清:「我哋工聯會?一定唔係啦!其實我哋嘅資金上次點解未講到呢,因為成件事都未成功。點解唔想講,因為唔想將電影同口罩呢兩樣嘢掛鈎,有啲譁眾取寵,即係『電影人走嚟搞口罩』。喺未搞到呢件事前,我哋唔敢講,因為做唔到都幾無面。我哋想完成咗,做好晒,先話畀人聽。」他補充:「我哋資金無政黨,所有嘅機構、團體都無,全部都係我哋電影人嘅私己錢。」

「口罩工廠」日產逾7萬個口罩 「唔係發國難財」

他補充,計及口罩機約120萬元,口罩其他原材源亦斥資150萬元,連同租金及人工開支等,估計投資額超過500萬元。

唐生預期,口罩定價最平一個一元,另外還有兩款選用阻隔力更強、成本較高的口罩,暫時定價每個分別為1.5元及2元,將會透過網上銷售。每個賣一元是否蝕住做?唐先生坦言:「每個賣一蚊呢,物料錢我哋返到嚟,但如果包埋租金、營運可能有機會蝕。但如果賣到每個1.5元,就有機會賺到。」

一罩難求,製造口罩是否發國難財,他直言:「我哋唔係發國難財,成個計劃一早就係會將第一批貨捐出去」,捐贈對象是目前最有需要人士,包括醫護人員、長者及清潔工,將會成立義工團派發。目前物料預計可以生產最多1,500萬個口罩,他已委聘檢測公司為其生產口罩進行驗證,最快1420天內獲得報告。口罩通過檢測後,預期3月初正式發售。

公爵府

回覆樓主:

大宅

櫺囹桼 發表於 20-2-21 08:06
上帝用7日創造世界,80後港人唐先生就花了14日開設港產口罩生產線。他是電影人,與幾位電影業朋友花私己錢 ...

珍珠宮

畀面勳章

上帝用7日創造世界,80後港人唐先生就花了14日開設港產口罩生產線。他是電影人,與幾位電影業朋友花私己錢 ...

但係口罩而家已經開始跌價....

佢分分鍾虧到入肉....

我認真架

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

水晶宮

myaisha0435 發表於 20-2-21 08:31

政府話會資助同之後買返

wcpcelia    發表於 20-2-21 10:52

別墅

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

ricecooking 發表於 20-2-21 08:41
政府話會資助同之後買返

別墅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

myaisha0435 發表於 20-2-21 08:31

佢話賣$1.5都有得賺喎
放下自在

侯爵府

珍珠宮

ricecooking 發表於 20-2-21 08:41
政府話會資助同之後買返

其實我覺得呢種形式仲好,政府做事有連串制度、文書,快唔到,私人去做就快手快腳,及後由政府支援、回購,變相是由政府資助

水晶宮

希望大家多多支持佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

根本賣1蚊都有錢賺﹗

LEVEL 2既外科口罩,一盒50隻,都係批1X(頭)咋﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 20-2-21 09:00
佢話賣$1.5都有得賺喎

疫症前賣$1/個都有賺.

翡翠宮

chocolatebean 發表於 20-2-21 09:12
希望大家多多支持佢

X2

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

侯爵府

其後又因廠長兒子把廠房相片流出,一度誤傳是港視(1137)創辦人王維基訂購的機械已運抵香港。

咁即之前話有人開咗廠又係謠傳啊?

首頁

尾頁

跳至