論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位有冇agent介紹怕煩想揾人搞

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

hearingwhite 發表於 20-2-23 08:34

菲傭自己攪就得。

將俾agent d錢,俾工人自己攪。你在合約簽名,俾id copy就得。菲律賓領事館會通知工人4星期後文件,我就幫佢網上預約香港入境處攞visa。僱主唔洗去,工人自己搵passport 去就得。

佢地大把fd好熟。上次我都俾$工人自己攪。

大宅

想生BB熱投

回覆 wmkcnw 的帖子

大摡幾$

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

rabbit_c 發表於 20-2-24 14:54

大摡幾$
出面agent 千幾。

自己攪好似5百左右,主要係菲律賓領事館的簽証費和和港入境處的visa fee。

我2個工人都係俾佢地自己攪。對住上一份contract填form,星期日叫工人交contract,僱主 和工人的 Id copy,俾菲律賓領事館(大約4星期取回已蓋印的contract),然後網上約入境處(星期六攞要早預約),菲傭攞住 contract 和 passport去香港入境處, 就攞到visa。

男爵府

rabbit_c 發表於 20-2-24 14:54

大摡幾$

自己做$700+, 我反而覺得比ID copy 佢攪, 唔穩陣. 我就prefer 找agent 做

大宅

hearingwhite 發表於 20-2-23 08:34

搵agent搞,乾手淨腳(emoji) 不過如果自己有時間,自己搞就平好多 。我媽咪個工人續約都係搵agent搞

大宅

cookietoman 發表於 20-2-27 21:23
搵agent搞,乾手淨腳(emoji) 不過如果自己有時間,自己搞就平好多 。我媽咪個工人續約都係搵agent搞
...

Agent搞幾錢?

男爵府

我都考慮自己整定agent
工人姐姐話佢識整,但我睇過,佢要出去2-3次幫忙,而家抗疫期間,我連買餸都自己去,想減少佢出去,所以諗緊慳錢好定減少佢出去好

大宅

hearingwhite 發表於 20-2-27 22:16
Agent搞幾錢?

阿媽話3千幾蚊,連埋保險驗身嗰d

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

手續費加埋驗身都千幾,俾agent搞好過

男爵府

wmkcnw 發表於 20-2-24 15:22
出面agent 千幾。

自己攪好似5百左右,主要係菲律賓領事館的簽証費和和港入境處的visa fee。

請問菲姐姐攞住領事館批咗啲contract同姐姐passport 去入境處(預約日期),即日可以拎到新visa定要等通知再去攞?
另外想問清楚,領事館唔係1星期就批到Contract嗎?依家要4星期?

侯爵府

小師妹chan 發表於 20-3-1 12:42
請問菲姐姐攞住領事館批咗啲contract同姐姐passport 去入境處(預約日期),即日可以拎到新visa定要等通知 ...
4星期內攞到,一般10日左右就ok。
如果攞到領事館信,可即日walkin去入境處(如仲有位)。

男爵府

wmkcnw 發表於 20-3-1 15:01
4星期內攞到,一般10日左右就ok。
如果攞到領事館信,可即日walkin去入境處(如仲有位)。
...

唔好意思,我係想知
姐姐帶齊文件去入境處後幾耐出到新visa?即日有新visa定要等信通知再去攞?

侯爵府

小師妹chan 發表於 20-3-1 20:45
唔好意思,我係想知
姐姐帶齊文件去入境處後幾耐出到新visa?即日有新visa定要等信通知再去攞?
...
即日,等個幾鐘就有。

侯爵府

Nannymui 發表於 20-2-29 10:08
我都考慮自己整定agent
工人姐姐話佢識整,但我睇過,佢要出去2-3次幫忙,而家抗疫期間,我連買餸都自己去 ...
星期日佢去1次菲律賓領事館(佢放假都會出街)。你去agent哪裡,都要落街。
之後取回文件去香港入境處可以同一日。入境處都要姐姐去一次。

男爵府

Thank you

男爵府

wmkcnw 發表於 20-2-24 00:06
菲傭自己攪就得。

將俾agent d錢,俾工人自己攪。你在合約簽名,俾id copy就得。菲律賓領事館會通知工人4 ...

請問入境處表格可以自己download 嗎?請問可以上網預約攞籌?

洋房

上網見到呢間公司有教人點自己搞續約,可以睇下:https://www.helperchoice.com/hong-kong/cost-of-hiring-domestic-helper-hong-kong

侯爵府

大拇指 發表於 20-3-3 13:03
請問入境處表格可以自己download 嗎?請問可以上網預約攞籌?
上年年中攪,都係要去入境處攞,無得download,但任何人都可以去攞。

我話有2工人,攞2份(其中一份備用)。

男爵府

wmkcnw 發表於 20-3-3 21:17
上年年中攪,都係要去入境處攞,無得download,但任何人都可以去攞。

我話有2工人,攞2份(其中一份備用)。 ...

唔該晒你!我係第一次同菲傭續約,請問個流程係點?謝!

首頁

尾頁

跳至