自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章

旅行社推出平價團吸引港人外遊,不過有醫生認為,現時並非適合旅遊的時期,應該減少人口流動;即使決定外遊亦不要掉以輕心,須長時間戴口罩,同時留意各國疫情的最新發展,必要時調整行程,以避免在海外染病後「跨國傳播」。

兒童免疫及傳染病科醫生何學工認為,新冠肺炎傳播速度相當高,因此現時並非適合旅遊的時間,若果港人需要外出旅遊,須要留意個人衞生,以及在人多聚集的地方,例如坐飛機時需更留心,避免在機上去洗手間等。他估計,新冠肺炎的傳播力與流感相若,過往就有研究發現,若機上有乘客感染流感,機上前後三排的乘客有八成機會受感染,可見其傳播力相當高

伯爵府

2020勳章

jimliu713 發表於 20-2-23 08:38
旅行社推出平價團吸引港人外遊,不過有醫生認為,現時並非適合旅遊的時期,應該減少人口流動;即使決定外遊 ...

家庭醫生林永和就指,現時本港以外的地區,均出現不少新冠肺炎的感染個案,因此認為在海外染病的個案不會較逗留在本港為低,因此外遊時要更加留心,以衡量風險,並強調減少人口流動,為較為理想的防疫方法。

伯爵府

2020勳章

jimliu713 發表於 20-2-23 08:39
家庭醫生林永和就指,現時本港以外的地區,均出現不少新冠肺炎的感染個案,因此認為在海外染病的個案不會 ...

林永和指,若港人需要外遊,需留意個人衞生,例如須確保長時間戴口罩,若未洗手時切忌用手觸碰面部等,否則會增加染病風險。他特別提及,因應新冠肺炎傳播力強,港人外遊時需要留意各區疫情的最新發展,例如肺炎近日在南韓短時間內擴散等,若旅行的地點有相應情況,必要時押後行程,避免在海外染病後「跨國傳播」。

禁止訪問

2020勳章

天珠殿

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如非必要 唔好去

幸福花    發表於 20-2-23 11:24

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

要去嘅人,總有原因,後果自負!

大宅

2020勳章

唔明點會覺得安全過香港,外面出事仲麻煩,我fd連出差都唔想去,更何況去旅行。

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

我有個家長朋友早前仲話想趁停學二月尾帶小朋友去旅行,我真係理解唔到囉

伯爵府

2020勳章

sasafan 發表於 20-2-23 10:34
我有個家長朋友早前仲話想趁停學二月尾帶小朋友去旅行,我真係理解唔到囉
...

如果去著一個地方疫情突然爆發, 有家歸不得又要擔驚受怕, 有咩為呢?

大宅

睛靈勳章

shobi 發表於 20-2-23 10:00
唔明點會覺得安全過香港,外面出事仲麻煩,我fd連出差都唔想去,更何況去旅行。
...

咪就係囉!真心唔明果啲人既心態

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

香港人就係咁自私

翡翠宮

2020勳章

jimliu713 發表於 20-2-23 10:38
如果去著一個地方疫情突然爆發, 有家歸不得又要擔驚受怕, 有咩為呢?
...

好似南韓突然爆得咁勁,今日暫時又多百幾單,總數5百幾單,只係好短時間發生既事

大宅

jimliu713 發表於 20-2-23 10:38
...

到時又話要包機回港,唉!
要去一定有理由.....

伯爵府

2020勳章

李豆豆 發表於 20-2-23 10:46
好似南韓突然爆得咁勁,今日暫時又多百幾單,總數5百幾單,只係好短時間發生既事

...

正是

伯爵府

shobi 發表於 20-2-23 10:00
...

睇數據
數據上我覺得瑞士係安全過香港

大宅

2020勳章

cancan^^ 發表於 20-2-23 19:41
睇數據
數據上我覺得瑞士係安全過香港

好多地方都安全,但我唔會選呢個時間出門惹麻煩。

伯爵府

shobi 發表於 20-2-23 23:34
好多地方都安全,但我唔會選呢個時間出門惹麻煩。

同意吖,始終唔知自己有冇病,有病惹到人地就唔好啦
其實好多地方係安全過香港

大宅

2020勳章

回覆樓主:

唔理去邊個國家,坐飛機已經唔安全,坐長途機仲要迫住在飛機用餐去廁所。如非必要,留港好過。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊