自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

A: 移民加拿大20年不在港生活永久Hkid
B: 新移民阿姐非永久任職清潔掃街
C: 非永久在港做生意有交公司稅
D: 非永久有綜援(可能家人是永久)

如題

子爵府

好媽媽勳章

CHUIPING 發表於 20-2-26 14:29

澳門派錢都係有身分證就派,好多都唔喺澳門住,果時唔見大家有意見!仲好讚同澳門做法,何解呢

子爵府

回覆 longheibaby 的帖子

我吾反對人人都派. 其實我係回應某D人非常反感派錢比非永久居民,想講返其實永久與否都可以對香港有貢獻嘅!

Happyangela6    發表於 20-2-26 14:43

大宅

回覆樓主:

我自己我覺得退稅或低收入有錢收好d,確保d人係有做野。當然,退休人士我都覺得可以補助,畢竟年輕時貢獻過。

珍珠宮

回覆樓主:

你咁提出都啱,A如果已經遷移去外面住7年應該無份。但是新來港的要住滿7年先有份攞都好合理。

這樣會否好啲呢?

子爵府

回覆 mln 的帖子

其實吾係所有新來港都是單程證的, 我哋取依親簽證. 有做嘢,當然小生意今年吾使交稅啦

大宅

CHUIPING 發表於 20-2-26 14:42
回覆 longheibaby 的帖子

我吾反對人人都派. 其實我係回應某D人非常反感派錢比非永久居民,想講返其實永久 ...
其實我想講就算新移民點無貢獻都比舊年一眾係香港土生土長但不斷上街暴亂周圍打爛野既青少年大學生有貢獻,但係新移民今係次無得拎錢,反而係上年做暴徒既一群人有得拎錢
個D咁怨恨新移民既人難道唔係更應該怨恨個班暴徒?

伯爵府

longheibaby 發表於 20-2-26 14:39
澳門派錢都係有身分證就派,好多都唔喺澳門住,果時唔見大家有意見!仲好讚同澳門做法,何解呢
...

澳門非永久居民都有6000元~ 在香港發生就藍絲變哂黃絲了..

珍珠宮

我唔知邊個值得攞一萬,我覺得有官司在身或已被定罪嘅黑暴人士一律都唔應該派一萬比佢!

wcpcelia    發表於 20-2-27 10:25
ic34    發表於 20-2-26 15:10

大宅

mln 發表於 20-2-26 14:50
你咁提出都啱,A如果已經遷移去外面住7年應該無份。但是新來港的要住滿7年先有份攞都好合理。

這樣會否好 ...
我想講首先好多人而糾正一種錯誤睇法,就係大陸人任何人想來香港生活都好簡單,實際上條件係好嚴格的
其次新來港的可以學澳門一樣派錢但派少D,要記住新來港人士一樣有生活壓力,當中非常多人仍然住緊劏房,反而好多香港土生土長人士由細到大都住公屋,就算收入比較低都無咩生活壓力

珍珠宮

bdrom 發表於 20-2-26 14:54
其實我想講就算新移民點無貢獻都比舊年一眾係香港土生土長但不斷上街暴亂周圍打爛野既青少年大學生有貢獻, ...

暴徒打爛晒啲公物,唔claim返佢都偷笑喇,佢地有咩資格攞香港政府一萬蚊?!

ic34    發表於 20-2-26 15:11

子爵府

redhot 發表於 20-2-26 15:03
我唔知邊個值得攞一萬,我覺得有官司在身或已被定罪嘅黑暴人士一律都唔應該派一萬比佢!
...

不如吾理顔色好嗎?
建議個一萬請在香港使, 吾冇又去左旅行出國用左.

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

因為吾係派我嘅錢

珍珠宮

CHUIPING 發表於 20-2-26 15:06
不如吾理顔色好嗎?

我不最因為顏色立場而咁講,派錢本意是幫助社會重新出發,已打爛公物嘅人係有欠於社會,呢一萬當佢還債詐!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

CHUIPING 發表於 20-2-26 15:06
不如吾理顔色好嗎?
咁不如派消費券,就保證只喺香港使。

侯爵府

大家或者可以留意下, 倒住宅垃圾, 洗公廁.... 比較厭惡性的工作係邊d人做多? 新移民唔係個個都係食政府的, 點解成日都係一竹篙打一船人?

水晶宮

要指定條件先有得攞就要大量行政費同時間! 依家係要簡化手續同節省時間, 只是一次性的$1萬蚊, 雖然派給一些看似不值得攞的人, 但這是最權宜的做法。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

...

我有幾個同事,年年過澳門攞錢,佢地係香港出世香港大。但因為父母其中一方係澳門黎,澳門派錢,佢地都可以受惠。

睇佢地年年過澳門攞錢,住下酒店,又食buffet,都幾開心。
佢話攞左都有最少2萬。

政府話比邊個咪比邊個囉,政府從來都唔會聽意見,算啦。有咪攞,冇咪算囉。派錢都要唔開心?唔洗掛。

大宅

bdrom 發表於 20-2-26 14:54
其實我想講就算新移民點無貢獻都比舊年一眾係香港土生土長但不斷上街暴亂周圍打爛野既青少年大學生有貢獻, ...
非常同意,因為好多努力返工

子爵府

回覆 bbbusy 的帖子

首頁

尾頁

跳至