自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

伊朗139人確診,死左19人,超過10%,好誇張喎!點解會咁嘅?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

專家話可能因宗教問題,要日日崇拜,同埋防禦意識低!

子爵府

millmill 發表於 20-2-27 01:42
伊朗139人確診,死左19人,超過10%,好誇張喎!點解會咁嘅?

不應該懷疑死人,....反而應該思考一下139係咪真實數字~ 會唔會好多非重症的病人當左自己是一般感冒?又或者會唔會好似某東南亞國家所說「唔驗咪無確診囉」

當然,另一個解釋係呢隻病毒特別同中東人夾得來,一病就重症然後死~

男爵府

中東文化好多餅食,用手食。跪拜時又用手掂地。清真寺張地煎好日唔洗。呢隻病毒又重又落地,交叉感染吖

男爵府

伊朗最大疫區係庫姆,最先感染果三個人冇接觸過中國人,亦冇出國史,伊朗人好少可戴口罩習慣,而且呢區係什葉派聖地,佢哋有個講法呢世人一定要去聖地潮拜一次,所以果區一年到頭都有絡繹不絕嘅信徒到黎,更加上伊朗受美國制裁,醫療藥品短缺兼昂貴,普通平民就算病咗都唔會去醫院,所以伊朗個疫情可能仲犀利過官方公佈嘅。

珍珠宮

2024年龍年勳章

小魔童 發表於 20-2-27 04:26
伊朗最大疫區係庫姆,最先感染果三個人冇接觸過中國人,亦冇出國史,伊朗人好少可戴口罩習慣,而且呢區係什 ...

係,不過我仲係覺得幾奇怪

加拿大/英國更多有中國人往還,但感染人數少好多。

男爵府

喺美國高壓政策下伊朗醫護人員保護裝備都短決,藥物更加難從國際社會獲得資助,因為美國制裁伊朗國內醫院藥品短缺,莫講話呢次疫情就係平時嘅癌症、血友病患都煎熬著藥品短缺,依家連個衛生部副部長都感染咗。悲哀嘅伊朗人,奶美奶西果班bk會員既然咁唔想做中國人祝願你地來世做伊朗人感受下主子帶俾你地嘅恩賜。

男爵府

woodpecker 發表於 20-2-27 04:43

因為中國喺武漢封關後全國各省市村鎮都封鎖,基本冇人可以出去,漏網之魚多係嫁外國人嘅大陸人,或者有外國護照嘅,大陸人口之多,呢批人都位數不少。

男爵府

畀面勳章

因為呢隻病毒死亡率唔係大陸講到咁低
加上醫療差無人工肺,重症基本死硬

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Lotharingien 的帖子

但睇埋其他國家既數字,死亡率又真係唔高

男爵府

Lotharingien 發表於 20-2-27 06:05
因為呢隻病毒死亡率唔係大陸講到咁低
加上醫療差無人工肺,重症基本死硬
...

你講出了重點

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

時時 發表於 20-2-27 07:13
你講出了重點

即係其他地區,包括意大利,日本和南韓都隱瞞死亡數字?

大宅

hkgra 發表於 20-2-27 06:47

南韓同意大利疫情只係開始咗一個禮拜就死咗十幾個人了,隨住社區感染大爆發,
醫療遲早崩潰,到時死亡人數肯定直線上升,就好似當日武漢咁。

只要感染人數有限,醫療體系頂得順既話,其實死亡率唔高,
只可惜呢隻肺炎傳染力太強,一下子防疫失誤,衝破某一個點,死亡率就係另一個世界。

wcpcelia    發表於 20-2-27 08:52

珍珠宮

woodpecker 發表於 20-2-27 04:43

我懷疑英國人中左都唔知,佢地一般感冒唔睇醫生
近呢個幾月街上其實好多人咳

珍珠宮

hkgra 發表於 20-2-27 06:47

認同

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 buenapark 的帖子

我認同傳染力強,但死亡率,唔計中國,其他國家係唔高既,岩岩計過,意大利死亡率係3%,韓國係0.9%~
不過一日疫情未完,死亡率都唔可以作準

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 sasa@uk 的帖子

唔檢測,係咪年輕既,有抵抗力會自然好番

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

millmill 發表於 20-2-27 01:42

依朗政府不肯停工,話「停工抗疫」是其他國家要依朗停擺既「陰謀」。如果依朗政府繼續係咁思想,依朗就

大宅

hkgra 發表於 20-2-27 07:31

我認同傳染力強,但死亡率,唔計中國,其他國家係唔高既,岩岩計過,意大利死亡率 ...

係因為意大利同韓國確診人數以驚人速度增加緊,
但一個人要死都唔係即刻死到,又唔係身體受嚴重創傷失血過多,唔會咁快死,
之後確診人數慢慢穩定,死既人拖到要死,死亡率就會變高。

同埋要睇埋醫療系統既負荷,當年美國都有近30人染沙士,不過1個人都冇死到,
香港超過1700人中招,死近300人,
如果睇香港數字你會覺得好恐怖,但睇美國數字會覺得沙士好流,言過其實。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hkgra 發表於 20-2-27 07:31

我認同傳染力強,但死亡率,唔計中國,其他國家係唔高既,岩岩計過,意大利死亡率 ...

我都覺得死亡率而家未可以作準

首頁

尾頁

跳至