0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb4個月大呢排沖涼發現佢右邊大脾肥過左腳差5多成2cm 反轉睇除左patpat個條痕對之外啲摺位就5多對稱 之後我上網查話可能系髖關節脫位或者半脫 但我試過做蛙式檢測(姐系開合有無聲或者開5到85-90度)佢都做到無乜問題都無長短腳 同之前健院2個月時e生檢查過都無問題的!我怕佢系我後天造成或者發肓不良/不健全個類 定1或是只系1隻腳肥胖問題 好膽心
有無人有類似情況?

大宅

siulianb 發表於 20-3-5 16:12
bb4個月大呢排沖涼發現佢右邊大脾肥過左腳差5多成2cm 反轉睇除左patpat個條痕對之外啲摺位就5多對稱 之後我 ...

唔洗擔心,我bb都係4個月大,佢對腳右邊大脾都係肥過左邊,去健康院檢查過都無問題,我地大人都係一隻腳粗d,一隻腳幼d啦,正常嘅!可能係其中一隻腳郁得大力d,肌肉firm 左(我係咁諗)
你留意下bb平時踢腳嘅時候係咪正常,如果同平時一樣就無問題,如果臗關節脫位或移位,會唔郁好痛,唔郁得架,仲會一掂到就喊。
平時多d留意bb有無異樣,如果無唔同就唔洗擔心,如果都係好擔心,可以帶bb睇醫生,又或者等bb打6個月針時去健康院問下姑娘

別墅

tracylam626 發表於 20-3-5 20:51
唔洗擔心,我bb都係4個月大,佢對腳右邊大脾都係肥過左邊,去健康院檢查過都無問題,我地大人都係一隻腳粗 ...

我仔隻腳系咁樣 佢大脾正中個舊肉真系令我諗好多野 希望好似你講咁樣 聽完你咁講我安心好多舒服好多thanks

別墅

tracylam626 發表於 20-3-5 20:51
唔洗擔心,我bb都係4個月大,佢對腳右邊大脾都係肥過左邊,去健康院檢查過都無問題,我地大人都係一隻腳粗 ...

你系米都好似我仔咁樣?

男爵府

siulianb 發表於 20-3-5 20:59
我仔隻腳系咁樣 佢大脾正中個舊肉真系令我諗好多野 希望好似你講咁樣 聽完你咁講我安心 ...

建議你去睇兒童骨科醫生做檢查
可照超聲波confirm有無事
呢d可大可小有擔心就去求安心

大宅

siulianb 發表於 20-3-5 21:00
你系米都好似我仔咁樣?

係呀,一樣!我女都係右邊大髀有摺,左邊無,佢平時左腳踢得大力d。
如果bb真係好似你講髖關節移位,你咁樣整佢對腳,佢一定會爆喊,因為好痛。如果無喊無扭計就唔洗擔心

複式洋房

siulianb 發表於 20-3-5 20:59
我仔隻腳系咁樣 佢大脾正中個舊肉真系令我諗好多野 希望好似你講咁樣 聽完你咁講我安心 ...

我睇相覺得BB左腳幼D同短D
我女2個月去健康院檢查話髖關節緊有轉介去骨科睇,照X光同超聲波,結果正常
但左脾粗過右脾0.5cm,懷疑長短腳,依家keep住覆診睇下有冇拉大距離,有的話就要做手術等治療

複式洋房

金Gold 發表於 20-3-6 02:23
我女2個月去健康院檢查話髖關節緊有轉介去骨科睇,照X光同超聲波,結果正常
但左 ...

我b 2個月大既時候,健康院見到bb 大脾摺紋唔對稱都轉介左去醫院見骨科醫生,照完超聲波話正常。
我地肉眼睇都睇到兩邊大脾粗度唔一樣,但醫生話佢無長短腳,只係一邊脂肪多d ,我想問下你o係政府,醫生點check 架?會量度兩邊相差幾多?

複式洋房

Mjsss 發表於 20-3-6 23:12
我b 2個月大既時候,健康院見到bb 大脾摺紋唔對稱都轉介左去醫院見骨科醫生,照完超聲波話正常。
我地肉眼 ...

醫生用軟尺量哂左右大小腿

別墅

認識瑞士牛牛第一回

我地肉眼 ...

我b今日去健康院打兩個月針,打之前有檢查髖關節,跟住我就肉眼望到右大脾係粗啲,不過姑娘話吾覺,之後比醫生睇,但係話阿囡打咗針,再睇會整到針口,所以排期再睇

複式洋房

金Gold 發表於 20-3-7 01:56
醫生用軟尺量哂左右大小腿

我係政府睇,醫生無用軟尺度,照完無事就話一歲先返去覆診,政府排緊期既時候我都有出去私家睇,都話唔係長短腳

複式洋房

Mjsss 發表於 20-3-7 07:52
我係政府睇,醫生無用軟尺度,照完無事就話一歲先返去覆診,政府排緊期既時候我都有出去私家睇,都話唔係 ...

2個月轉介,3個月照X 光,照聲波覆診,6個月再覆診

複式洋房

金Gold 發表於 20-3-7 16:37
2個月轉介,3個月照X 光,照聲波覆診,6個月再覆診

咁細個可以照X 光?

複式洋房

Mjsss 發表於 20-3-17 08:56
咁細個可以照X 光?

可以,我女照咗2次,肺都腳都照過,下次半歲再照腳

別墅

金Gold 發表於 20-3-6 02:23
但左 ...

sorry ar 呢排忙住湊2個小魔怪 岩岩先睇到你cm!咁我想問如果真系長短腳做手術好翻百分比系幾多有無講?因為我仔對腳有力架 同埋肉眼睇5覺佢長短腳
本身我都有個期系4月尾

別墅

我地肉眼 ...

sorry ar 岩岩先睇到cm!咁照完話正常之後醫生仲有無啲咩跟進?定話比多個期你遲啲再去啊thx
我自己覺得應該都系同你情況差5多 1邊脂肪多d

別墅

perry0122 發表於 20-3-7 04:35
我b今日去健康院打兩個月針,打之前有檢查髖關節,跟住我就肉眼望到右大脾係粗啲,不過姑娘話吾覺,之後比 ...

排醫院定翻健康院再睇?

別墅

認識瑞士牛牛第一回

siulianb 發表於 20-3-22 13:05
排醫院定翻健康院再睇?

返健康院係廢㗎,佢跟本無能力回覆你相關問題,最終ref你返醫院睇(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

perry0122 發表於 20-3-22 23:32
返健康院係廢㗎,佢跟本無能力回覆你相關問題,最終ref你返醫院睇(emoji)(emoji)‍♀️
...

咁1早排醫院好過!點都系照過最穩陣

別墅

perry0122 發表於 20-3-22 23:32
...

你系2隻腳粗幼好大分別嗎?

首頁

尾頁

跳至