自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

新型肺炎 (COVID19),全球認證。
點解仲堅持閉門造車,仲要叫武漢肺炎?
咁叫香港沙士,大家都proud of it?
喇,我唔係講政治,我講尊重知識,尊重智慧咋。

「我們現在這種疾病有名字了,就是『COVID-19』,」世衛總幹事譚德塞(Tedros Adhanom Ghebreyesus)在日內瓦向媒體宣佈。

譚德塞博士呼籲全世界盡全力對抗這種新病毒。

「我們必須找到一個名字是不特定指向某一個地理位置、任何一種動物、任何人類個體或群體,而且還要在發音上容易叫,並且要與這種疾病有聯繫的名字,」世衛總幹事說。

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-51471935

琥珀宮

Queenie_0012 發表於 20-3-6 11:34
咁叫香港沙士,大家都proud ...

唔講政治,名稱真係咁重要?

等於有人習慣叫某人乳名。叫慣咗唔改口姐。

溝通,大家知係講緊咩就得啦。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

JM你太中立,唔夠緊貼BK。
呢兩日好多JM話係「美國肺炎」架。

不過我又唔會介意講「香港沙士」,是事實吧。雖然當年是由內地傳來香港,但當年香港真係爆得好勁,香港是疫區。講沙士必然唸起香港。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

點解BK管理員唔改番正肺炎討論專頁,
其身不正

子爵府

回覆 tester5 的帖子

如果有版權收,就會個個都話是佢名。

伯爵府

沙士香港唔係源頭,唔好亂講

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 20-3-6 11:40
JM你太中立,唔夠緊貼BK。
呢兩日好多JM話係「美國肺炎」架。
呀。。。。。美國肺炎,都唔係咁好。。。。。

tester5    發表於 20-3-6 12:25

水晶宮

syyysc 發表於 20-3-6 11:43
其身不正

對!新冠肺炎!日後查清真相才加地方名,美國,中國,伊朗,韓,日本,意大利
自由太多會令世人失去平衡

翡翠宮

木土土 發表於 20-3-6 11:37

咪踢爆啦

珍珠宮

mickeywinnie3 發表於 20-3-6 12:16
對!新冠肺炎!日後查清真相才加地方名,美國,中國,伊朗,韓,日本,意大利
...

唔會查得清,睇下西班牙流感,所以唔以地方命名最合理

禁止訪問

男爵府

其身不正

我都留意左好耐,睇BK 幾時改,但原來係唔改

子爵府

回覆樓主:

咁日本腦炎,德國麻疹....
又點睇??

jiji2    發表於 20-3-6 19:42

珍珠宮

我都留意到,BK為何唔更正返D置頂標題?YC mama為何又咁緊張呢?改返岩個名有問題嗎?

男爵府

回覆 sandypink 的帖子
[size=15.008px]日本腦炎( Japanese encephalitis),該病病原體於1934年在日本被發現,1935年由日本學者最早分離,因此命名。

[size=15.008px]風疹(rubella, German measles, three-day measles),又稱德國麻疹或三日麻疹,風疹於1814年,由德國醫師首次當作一個獨立的疾病提出,也因此被稱為德國麻疹。

[size=15.008px]一個係1935, 一個係1814, 今年已係2020了;
[size=15.008px]至於日本腦災, 德國麻疹是否需要改名, 唔係應由日本, 德國國家提出嗎?

[size=15.008px]香港最多係提吓足癬(Tinea pedis),又稱為香港腳, 唔可以再用香港腳來稱呼!

[size=15.008px]源於世衛:

研究者也一直呼籲確定一個正式的官方名字,以避免造成叫法上的混淆,以及對特定群體或者國家的污名化。

“我們必須找到一個名字是不特定指向某一個地理位置、任何一種動物、任何人類個體或群體,而且還要在發音上容易叫,並且要與這種疾病有聯繫的名字,”世衛總幹事說。

“有這樣一個名字是有意義的,它能避免外界使用其他可能表述不准確或者帶有污名化的名字。它也能幫我們設立一個標準命名模式,在日後任何冠狀病毒爆發時有所依據。”

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

其身不正
我問過架
放下自在

伯爵府

sandypink 發表於 20-3-6 12:31
咁日本腦炎,德國麻疹....
又點睇??
咪係!小題大做,一個名字有冇需要咁緊張?香港腳都叫左幾十年啦

伯爵府

咩香港沙士啊?當年沙士都係內地人傳黎⋯⋯
邊個話香港係源頭

珍珠宮

木土土 發表於 20-3-6 11:37

係囉,其實德國麻疹都無乜野丫

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

d人叫慣咗
COVID-19唔係咁易讀
SARS, MERS反而易記
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁

尾頁

跳至