烹飪搵食

跳至
[菜式] 今次整餃子  

首頁
12345...7

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

包定d餃子隨時冇餸都有得食,今次教個女包最容易嘅官帽款,我就包傳統款同多摺款。

Ivyng858    發表於 20-10-21 15:15
helenfung886    發表於 20-10-21 14:15
agnes178    發表於 20-7-27 13:01
nicoleyau0402    發表於 20-6-11 16:15
Andipa    發表於 20-4-22 17:14
xingyi    發表於 20-3-11 13:41
aprilabc    發表於 20-3-9 15:11
yyoouu    發表於 20-3-9 13:55

禁止發言

伯爵府

回覆樓主:

放冰箱,分開一個個冰硬左再一次放晒落袋。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

flower9 發表於 20-3-9 16:16
回覆 rose-mag 的帖子

想問包好唔煮住,點雪好? 試過放雪櫃,唔係冰箱,到煮時發現d皮痴住隻碟 ...

樓下答咗啦,放冰箱,雪到硬晒再入膠袋,補充少少,我用廚紙墊住,再用灑咗粉嘅保鮮紙蓋面,成盤放入冰箱。你用碟都得,碟底要灑少少粉先。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止發言

禁止發言

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

好吸引,專業水準

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-9 09:50
包定d餃子隨時冇餸都有得食,今次教個女包最容易嘅官帽款,我就包傳統款同多摺款。

我都前兩日包左啲餃子放咗喺雪櫃備用呀

Chinghoho    發表於 20-3-12 05:03

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Buchen 發表於 20-3-10 17:22

包得好靚喎

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

好吸引

王國長老

Buchen 發表於 20-3-10 01:22

我仲有剩餃子皮,可能過兩三日又包多次,諗緊用咩做餡,或者蝦肉粟米,或者豬肉椰菜。

男爵府

stagea 發表於 20-3-11 11:49
包得好靚喎

多謝 今次第二次包 下次會再努力D 包好D 包多D

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-11 12:48
我仲有剩餃子皮,可能過兩三日又包多次,諗緊用咩做餡,或者蝦肉粟米,或者豬肉椰菜。
...

都好喎 我下次試吓包蝦肉先

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-11 12:48
...

我今次包粟米芹菜豬肉 但覺得好難將肉同埋粟米黐埋一齊 所以我後尾加左隻蛋一齊撈埋一起

王國長老

Buchen 發表於 20-3-10 21:36
我今次包粟米芹菜豬肉 但覺得好難將肉同埋粟米黐埋一齊 所以我後尾加左隻蛋一齊撈埋一起

...

豬肉有冇撻到成膠?有冇加水撈到吸晒再雪一雪?你又有芹菜又有粟米,兩樣都要肉去黏實的話,要將D芹菜切細粒D,粟米係用新鮮定罐頭?罐頭粟米我用個篩瀝乾水先,同埋芹菜我會切到好細,有時加紅蘿蔔又係切細粒再撈入肉裡面。加蛋都係好方法嚟。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 20-3-9 09:50

哇睇個樣已經知一定好好味呀,勁

男爵府

rose-mag 發表於 20-3-11 14:04
豬肉有冇撻到成膠?有冇加水撈到吸晒再雪一雪?你又有芹菜又有粟米,兩樣都要肉去黏實的話,要將D芹菜切細 ...

我冇將啲肉撻到成舊膠咁喎,但我有加水撈同埋雪呀!三樣一齊撈埋嘅時候係唔係好似黏,但加左蛋之後就好少少開始黏埋一齊啦!
粟米我是用新鮮的,芹菜我都有切細但不是太細咋,不過我無瀝亁水,可能係因為咁撈唔埋一齊?

複式洋房

王國長老

Buchen 發表於 20-3-11 01:00
我冇將啲肉撻到成舊膠咁喎,但我有加水撈同埋雪呀!三樣一齊撈埋嘅時候係唔係好似黏,但加左蛋之後就好少 ...

豬肉撻吓會出膠質,再分兩三次加水撈,肉會軟同黏,雪完會實番少少。粟米我一定會放個網兜瀝一瀝乾水,罐頭就一定要,否則會好多水,變成肉太多水份,包時舊肉都散,芹菜切細D冇咁易散出嚟,你粟米同芹菜份量多嗎?多的話真係難黏埋肉入面。

用蝦肉就一定要撻同雪,粟米不能太多,我煎蝦餅會拍完再壓爛蝦肉,撻到有少少膠就雪,雪一陣加粟米撈勻再雪一雪至煎。

首頁
12345...7

尾頁

跳至