時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日聽到David sir phone in 時其中一位通識科老師so sir 的發言,內容提及名大學成日話唔好染紅大學,但點解唔話大學把我們的小朋友染黃?點解大公文匯叫親中報紙,而毒果、明報唔叫親美報紙,原來早在二十多年前,有很多詞語已經改變左我們,還有點解通識功課中,常常提到中國與香港,但又重來不會説日本與東京、英國與倫敦,有太多的野原來一直在誤導我們!請各位黃&非黃的香港人認真思考一下!謝謝!

https://youtu.be/ckZ4B0rlkuU

男爵府

回覆樓主:

香港淪落到如此田地,全是教育一手一腳造成,黃師教導下出黃師,大學畢業後再任教中小學,大學如不進行徹底改革,情況只會不斷惡化,只有等到2047年一國一制才能終止。
現今只有做家長的自小對小孩子循循善誘,多陪伴多關懷,小心使用社交媒體,避免落入有心人的圈套。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

牛年勳章

所以當時我極反對
林鄭一上場就增加撥款俾教育界
助大晒D黃老師
搞到今日咁的殘局

大宅

CSWan 發表於 20-3-9 17:54
今日聽到David sir phone in 時其中一位通識科老師so sir 的發言,內容提及名大學成日話唔好染紅大學,但點 ...

教育界係大禍,但政府都係廢到一個點,當中有不少都是黃禍,教育局為何不聞不問課程內容?對偏頗誤導學生及激進派黃師,為何不作懲處?津校官校都是政府資助及直接管轄,為何會去到呢個地步?!最要懲處既先是政府內一班黃禍!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

B哩baba 發表於 20-3-9 19:12
香港淪落到如此田地,全是教育一手一腳造成,黃師教導下出黃師,大學畢業後再任教中小學,大學如不進行徹底 ...

係!香港教育真係好大問題!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

教育唔係就咁加人工就搞到o架,仲變咗恆常開支,
不過而家最緊要係清清政府內部同公職人員,起碼員工守則員工紀律要執行囉,點可能做咗公務員肆無忌憚反政府,利益工作便利政府物資來達到個人目的啊,離曬譜

侯爵府

emilypyhui 發表於 20-3-9 20:08
所以當時我極反對
林鄭一上場就增加撥款俾教育界
助大晒D黃老師
佢可能以為咁樣係 善意,以為可以先打好關係,,,
而家政府最傻最慘係以為d人係會多謝人,可惜而家d人質素太差,淨係要索取唔會多謝,你主動對佢好佢仲知道你有心想要好關係,咁咪更加得寸進尺,要求多多,搏你想要好關係唔會夠膽郁佢,
其實佢地又錯唔曬,個警察豬油聰,咪唔想搞咁多嘢一味拖,拖到退休就走,個張x宗一味sorry 沙lum認低威,咁怕事有鬼用,o個2個女人一個驚驚青青,一個根本想走佬,,,得個一哥正常,有膊頭,做翻正常就已經脫穎而出,你話其他人係咪廢啊

首頁

尾頁

跳至