婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係因為有左先結婚的,本身同老公拍拖個時62都唔係特別鍾意我。之後有左就keep住同老公6299住埋一齊,話就話住埋一齊不過我就長期匿埋係間豆腐潤咁細嘅房入面做我既野(仲要大住個肚),唔出房既原因係 62係廳訓所以佢係冇房既長期會係個廳個沙發坐 我一出去就會望到實一實間唔中就偷望下你(我問老公佢話62係甘由細到大都係甘),所以我覺得好唔自在好少出廳。而99更加恐怖,一見到我就會同我講煮野食比我 我話唔要就再問多十幾次 我講左唔要都煮左出黎夾硬要食 個時大肚又冇咩胃口 食淨左就會話食甘少唔夠飽再攞生果滅埋比我食。仲有好多嘢 講咗好多次唔要 最後都係做咗出嚟。

子爵府

回覆樓主:

好心就搬啦,你改變唔到人哋的。

複式洋房

Wsy0705 發表於 20-3-11 16:18
我係因為有左先結婚的,本身同老公拍拖個時62都唔係特別鍾意我。之後有左就keep住同老公6299住埋一齊,話就 ...

生完仔之後拗撬多咗,真係好辛苦 成日都勁唔開心。有次覺得好過份 62本身睇住阿B然後阿B坐係到向後跌喊到爆 99就抱起佢,我聽到阿B喊已經即刻跑出去諗住抱翻bb 點知我原全feel到99係唔想比我抱仲要擰轉晒個身,個次好嬲就一野抱翻b走入房 覺得佢哋完全冇當我係b個媽媽。買左櫈比b食飯坐 點知佢哋一次都冇用過 ,我個仔已經8個月佢哋竟然一隻手抱住b另外一隻手去餵佢食,我覺得甘會俾佢習慣咗 第時就唔肯乖乖地坐櫈仔食飯,之後我同62甘講佢都冇反應仲要唔係好理我。b有一日喊多左就話病 就話我比太少衫佢著凍親佢,99 20幾度幫b著4件衫兩條褲(會否太誇張?)仲有勁多問題 總之佢哋就覺得佢哋以前教仔都係咁教 依家就覺得我第一次生仔仲要係個靚妹(22歲)教返佢哋轉頭 就係唔啱囉!成日都同我講以前以前!前排仲鬧交 佢地仲講埋我屋企人。唉好攰啊

複式洋房

回覆 sinohk33 的帖子

有錢我都想 唉

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

kcwss 發表於 20-3-11 18:24
可唔可以搬返娘家,你c6搵得多唔多

唔多加上我岩岩先讀完書出黎做野,草得唔多錢。搬翻娘家bb就要同爸爸分開了而且我都唔想同老公分開住

大宅

其實情況只會越來越差,你要趁早搬走,真係架

你同老公揾幾多錢呀,就住個budget揀屋囉,兩個都出嚟做嘢其實應該勉強都得架

禁止訪問

子爵府

Wsy0705 發表於 20-3-11 17:57
回覆 sinohk33 的帖子

有錢我都想 唉

冇錢咪去搵,你老公可以做多份工,你比個B阿媽湊,你去返工搵錢啦,唔通讀咁多書去凑仔,路係人行出嚟,係度呻係冇用,可以去托兒,減少留在家。

複式洋房

kcwss 發表於 20-3-11 19:04
無計,得一個忍。
你仲細好好照顧bb,等bb上幼稚園,你可以去做吓兼職儲吓錢。
...

唯有係甘,同埋6299都輪緊公屋了。唯有等。thx

複式洋房

sinohk33 發表於 20-3-11 19:18
冇錢咪去搵,你老公可以做多份工,你比個B阿媽湊,你去返工搵錢啦,唔通讀咁多書去凑仔,路係人行出嚟,係 ...

老公一日已經要翻9個鐘工,有時更長十幾個鐘 揾多份佢應該會好辛苦。而且我媽要翻工。我有份pt工。生左b之後想陪佢就翻少左。不過多謝你建議 我諗bb大少少後就會揾翻份工。依家我只有努力啲 做好自己本份 少啲同佢地接觸。

子爵府

回覆樓主:

岩岩讀完書你就生個b出黎困住自己,冇錢冇地方,有排你捱呀女

男爵府

明知男家咁嘅環境點解唔好好計劃將來先懷孕?6299 都可能覺得同你相處唔到…………

男爵府

Wsy0705 發表於 20-3-11 17:48
生完仔之後拗撬多咗,真係好辛苦 成日都勁唔開心。有次覺得好過份 62本身睇住阿B然後阿B坐係到向後跌喊到爆 ...

你冇錢冇娘家backup,仲要生埋個B,男家睇死你睇少你睇唔起你都不奇怪,又一個年輕不幸既故事。樓上講得啱,情況只會愈黎愈差&有排你捱呀小妹妹... 好好教好個B 唔好重蹈你既覆轍...

大宅

其實有時同原生家庭相處都會出現問題。更何況同*外人*6299相處。由其搬入去。難免要多d忍耐。
難聽講句你妹仔大過主人。
其實你大肚期間你99煮野食果d. 我相信係關心你成份佔多。希望你可能轉下心態去諗下。好多人大肚期間反應大。但又要兼顧煮食。所以吾洗做有得食好好。
湊b方式。既然6299幫手湊b, 你哋可以傾下湊b方法。取個平衡點。覺得62吾可靠就自己睇實d 。 相信你99都係緊張個孫。都有第一時間去抱起bb。
凡事有兩面。轉個心態去睇件事會吾同。
即使到時你出番社會做野。起碼都有個backup你睇下細路~
不過一家吾知一家事。希望你呻完心情會好些。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Wsy0705 的帖子

62訓廳係1個問題,鐘意有房唔訓?

比我一定搬出去住,如果你一直繼續同6299住。

到個B大個咗,要教小朋友一定有更好多意見不合。
6299會用返養大你老公的方法去照顧小朋友,但問題係已經係幾十年前,到時一家嘈得更勁。

不過你讀完書,同老公搵錢唔多,娘家無經濟上支援,仲要有小朋友開支,相信你要搬離6299,都需要一段比較長既時間。

珍珠宮

呻居住環境超細同兩老生活習慣,其實你未嫁前已經係咁,選擇嫁只能接受

奶奶煮嘢俾你食都係關心你,同兩老相處有問題好平常,你同老公/自己原生家庭相處都會有問題
你有返pt,即係兩老幫手湊b,放手俾得老人家湊b就隻眼開隻眼閉,唔坐bb櫈好閒,我媽都係咁湊b

好老實,好多媽媽無靠過奶奶湊b都大把說話聽,總之新抱實唔識湊b,小朋友有咩問題就入新抱數
學識左耳入,右耳出好緊要,你控制唔到人哋講咩,但你可以控制自己情緒

無能力、無計劃好演變成今日嘅局面,你自己都好大責任

愈多相處自然愈多爭執,有能力獨立、成家立室保持距離更理想,婚前婚後計劃好就少煩惱

大宅

Wsy0705 發表於 20-3-11 16:18
我係因為有左先結婚的,本身同老公拍拖個時62都唔係特別鍾意我。之後有左就keep住同老公6299住埋一齊,話就 ...

冇得出廳 呀b遲下要爬喺邊玩

洋房

回覆 Wsy0705 的帖子

無辦法!始終寄人籬下暫時忍忍,等疫情過後再慢慢揾吓附近有冇合適嘅托兒服務,你大可以上網了解一下,之後自己就快啲去揾嘢做,一來咁樣你哋就可以早啲擺脫眼前生活環境,二來將阿b交比尊業啲嘅人去湊,你都會安心做嘢,存夠錢再揾屋搬啦!三來阿b接觸人多啲學嘢都快啲,到時環境再好啲就請個肯雅姐姐去湊bb囉
阿女,你無必要為任何事而搞到自己唔開心而亂咗自己人生嘅步伐,你倆公婆漫漫長路有排行,做咗人哋太太就要學識點樣去守護住自己嘅家庭幸福,幾時都要分析眼前形勢去帮自己選擇最好,就算再錫你嘅人都有無能為力嘅時候,所以你要明白女人要自強啊!加油啦。

首頁

尾頁

跳至