論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個工人係BB出世第一日到我家,而家已經3個月,係印尼人,在中東、馬來西亞做過,第一次來香港。本身唔請香港完約的賓,因為驚佢地古惑又精叻邊,唔職教,但係原來印印都唔店︰
1. 蠢到加零一,唔識變通,死板,驚佢一成不變咁湊B,轉天氣唔識蓋被,有咩突發事唔識應變(因為我遲下要返工,老人家又唔係成日過黎睇)
2. 冇記性,行過條路5次以上都可以行錯,所有野要教N次都仲可以出錯
3. 唔識煮食,令我工人量大增
4. 語言不通,諗住教3個月廣東話應該可以作基本溝通,點知佢好簡單的字眼都可以唔識講,唔記得,唔肯學,遲下返工唔知點同佢在電話中叫佢湊B
唯一佢只係好在對BB OK好,唔會偷野。
而家就返工,都唔知換唔換人好,換到個衰既又驚對BB唔好,大家有請開工人經驗,想請教一下點睇。

大宅

我個個新到印傭又幾好woo~前幾日仲卑我發現佢夜晚休息時間睇書睇到趴係床訓著左,當時好震撼!
依家d姊姊學精學懶,個個揸機玩自拍就多,竟然卑我遇到一個睇書學廣東話gar,

大宅

2021可愛聖誕B勳章

chichi730 發表於 20-3-12 17:29
個工人係BB出世第一日到我家,而家已經3個月,係印尼人,在中東、馬來西亞做過,第一次來香港。本身唔請香 ...

對bb好已好好啦 睇你要求咩啦
佢蠢 有時都幾好丫

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我會炒, 因有佢重增加你工作量, 你使乜比錢佢?

大宅

回覆 joycechiang 的帖子

我嗰個都會,但係慢慢你會發現佢睇3個月都唔識

大宅

回覆 pancyyan 的帖子

我而家發現蠢都係唔得架。有咩好?

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

你嗰個識唔識煮?使唔使教?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

chichi730 發表於 20-3-12 21:53
回覆 lily-of-valley 的帖子

你嗰個識唔識煮?使唔使教?
我屋企工人唔使煑架, 我同媽咀雕, 我煮架, 我工人要扶媽媽, cleaning, 買餸幫手抬, 抬柴米油鹽醬醋茶, 洗衣粉etc.

佢自己煮佢食嘅, 我煮我的, 但通常有多比埋佢食。 連飯都唔使佢煮。

大宅

chichi730 發表於 20-3-12 21:52
回覆 pancyyan 的帖子

我而家發現蠢都係唔得架。有咩好?

蠢真係唔得,我上次炒個個又係死蠢!又要教極唔識,激到嘔血

大宅

蠢係真係好慘, 但對BB好唔偷野已經煩少樣, 言語問題試下買翻譯機幫唔幫到手, 我黎緊都會換新印尼姐姐, 又係第一次出國, 我預左會教到嘔血, 但未出過國我感覺會乖D, 當然都會睇彩數, 頭半年大家都係試用期, 好多野都要慢慢磨合. 加油!

大宅

咁你最後請左個咩人?

大宅

回覆 Joycecls 的帖子

你俾半年咁長時間?人地話三個月識聽識講,我嗰個完全唔店

大宅

chichi730 發表於 20-3-12 23:17

咁你最後請左個咩人?

請左個未黎香港gar,但係馬來西亞做過2年照顧小朋友,家裡有一個3歲小朋友,自己湊!印尼大學學歷!呢個學嘢快好多!同埋肯學!來左先知,家裡借了一大筆錢起屋,要出黎賺錢還債!呢個真係好彩,搵到一個真係想黎打工gar

大宅

joycechiang 發表於 20-3-12 23:29
請左個未黎香港gar,但係馬來西亞做過2年照顧小朋友,家裡有一個3歲小朋友,自己湊!印尼大學學歷!呢個學 ...

不過都係一個月,要睇耐地先知,呢度好多jm都話初初好乖,之後幾個月就現哂形,都係睇定d

大宅

chichi730 發表於 20-3-12 23:24

你俾半年咁長時間?人地話三個月識聽識講,我嗰個完全唔店 ...

我未走嗰個係菲,我都唔知點解會咁蠢,不過佢做家務整潔,但又係成日玩電話.....都已經好想炒佢,佢最近自己遲職,話要返去湊返啲仔女,咁大家唔洗煩,反而而家未走關係都幾好,好來好去....攪到我好似雙面人

洋房

回覆 chichi730 的帖子

我覺得蠢唔係一個最大問題,因為每個家庭要求唔同,大可以耐心啲去比時間去慢慢調較一下佢,教得佢好受益嗰個都係自己,係咪?
但另一方面都要觀察一下佢到底係真蠢定扮傻,始終而家啲姐姐真係無以前咁純品,重點係取決於你能唔能夠包容到佢嘅缺點。

洋房

恭喜唒

大宅

完全明白,太蠢真係唔掂。我家位印姐姐30到尾,中東香港經驗共10年以上話照顧老人家,點知原來蠢到不得了,冇記性又唔識變通,每樣嘢教幾十次都唔識,唔好話煮餸,連番熱食物都唔識;手濕攞藥俾我媽食;攝氏23度俾樽領衫我媽着,仲要開埋暖爐(佢自己就着短袖T恤),十幾度冬天叫佢開暖爐佢會插電制不過唔記得開機,又或者有開機不過唔記得開拖板制。成日買漏嘢,所以我自己去買,我買完番嚟叫佢放好D嘢,點知半個鐘後仍然見到D要雪藏嘅食物攤响廚房地下。快D揾過一個,唔係會俾佢激死。

象牙宮

蠢, 同扮蠢係2件事來架。 蠢但肯學, 呢D手板眼見工夫, 唔係做ceo. 但係咪真係蠢? 又識偷野又識蛇王, 但做野就踼都唔郁, 靈堂纸公仔咁棟係度, 食就識揀靚, 混吉多。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實蠢、唔識變通同溝通唔到,好難放心比BB 佢照顧。唔會唔將工人及BB 放到老人家處幫手睇住可行嗎?

首頁

尾頁

跳至