論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

佢3月尾完約返去菲律賓3星期,一月幫佢book左Cebu Pacific , 三月頭cancel 左,佢話佢好想返。 我幫佢改左air asia, 後來又cancel 左。
佢叫我再搵,我幫佢買左香港航空,貴都買。
今日菲姐同我講話原來佢返去要隔離14日,冇得出去玩,唔想返,叫我取消香港航空張機票( 冇得免費取消)。
我睇到有其他消息都話馬尼拉會唔比入境,但係未公佈,返唔到都冇辦法。
我應該點做? 因為我公司已經入左紙3星期大假照顧小朋友,如果佢返到我想佢返。 佢又想取消,我應否取消? 佢返到黎香港又唔知比佢去邊度住。

好煩呀!!! 做僱主真慘。頭兩張機票都未搞到refund . 仲要搞第3張

別墅

Update ...
唔駛煩!

【Now新聞台】菲律賓總統杜特爾特宣布多項措施阻止新型冠狀病毒疫情蔓延,包括將首都馬尼拉「封城」三十日。

~ ~
我要同佢講出年先好返, 咪叫我再買5月機票,激死。

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

係好煩!
我姐姐又係完約要返去!
買了Cebu pacific,取消了!
改買菲航,宜家又取消!
攪refund 都有排煩!
航空公司同我講5月前都唔會有機去Manila!

大宅

carolyktong 發表於 20-3-14 11:52
係好煩!
我姐姐又係完約要返去!
買了Cebu pacific,取消了!

我阿姐又係, 幫佢買左4月14日菲航, 而家Agent (Cheapticket.com) 又無話有得退款, 好鬼煩, 想問會唔會唔退款嫁

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

suetyizoe 發表於 20-3-14 12:30
我阿姐又係, 幫佢買左4月14日菲航, 而家Agent (Cheapticket.com) 又無話有得退款, 好鬼煩, 想問會唔會唔退 ...

我打咗去菲航問,佢地話5月前都唔會有機去Manila,唔建議我re-book,可以full refund! 但我係經agent 買,所以一定要經agent refund! 我都係cheapticket.hk 買!

大宅

回覆 carolyktong 的帖子

真既 , 我出左E-mail 俾cheapticket.com , 希望佢回覆我LA, 謝謝你資訊.

複式洋房

carolyktong 發表於 20-3-14 12:34
我打咗去菲航問,佢地話5月前都唔會有機去Manila,唔建議我re-book,可以full refund! 但我係經agent 買, ...

真好? 但 好奇為何CX 4、5月份都有機飛 馬尼拉?

伯爵府

mickeybaby88 發表於 20-3-14 13:19

宜家有得買,唔代表到時有得飛!
我2/3都俾我買,但12/3又cancel 我!
我唔會再博!

別墅

carolyktong 發表於 20-3-14 13:40
宜家有得買,唔代表到時有得飛!
我2/3都俾我買,但12/3又cancel 我!
我唔會再博!

除左飛馬尼拉,可以唔可以飛第二個城市?我嗰工人3.9飛返去,本來3.25返來,依家馬尼拉冇得飛,係唔係可以叫佢去另一個城市飛,例如cebu?

別墅

mickeybaby88 發表於 20-3-14 13:19

我剛問了我買的港航! 太神奇了,原來菲律賓政府「封關」係對國際航班冇影響!!!! 改期退票要照terms 收charge ! 冇full refund !
但我先生驚佢返黎帶埋病毒,所以都叫佢唔好返啦,唉!

別墅

suetyizoe 發表於 20-3-14 12:43
回覆 carolyktong 的帖子

真既 , 我出左E-mail 俾cheapticket.com , 希望佢回覆我LA, 謝謝你資訊 ...

我第一張Cebu 都係跟cheapticket買架,但我係直接係Cebu 官網搞full refund , 佢而家話process 緊咁囉
Cheap ticket 都潛左水

別墅

lynnlam0528 發表於 20-3-14 14:27
除左飛馬尼拉,可以唔可以飛第二個城市?我嗰工人3.9飛返去,本來3.25返來,依家馬尼拉冇得飛,係唔係可以 ...

應該可以啊,但係咁佢返到嚟你會唔會要佢自己隔離? 定係當佢冇嘢?

別墅

樂樂mamaa 發表於 20-3-16 11:32
應該可以啊,但係咁佢返到嚟你會唔會要佢自己隔離? 定係當佢冇嘢?

我仲唸緊,可能會,真係好麻煩。本身張機票買左成3000蚊,依家換一個城市飛,又要一張機票,隔離14日住酒店都要再幾千,真係俾佢激死。食嘢都係一個好大問題

大宅

好媽媽勳章

請問隔離這14日, 照出人工給她?

lynnlam0528 發表於 20-3-16 13:58
我仲唸緊,可能會,真係好麻煩。本身張機票買左成3000蚊,依家換一個城市飛,又要一張機票,隔離14日住酒 ...

別墅

樂樂mamaa 發表於 20-3-16 11:32

如果嗰班飛機上冇人確診,我都好想當佢冇嘢,因為佢同我講佢鄉下好安全,離馬尼拉同宿霧都好遠,同埋佢冇出去,本身都要係屋企隔離14日。但就驚似之前嗰班,入香港過境,到深圳,然後確診。

大宅

我個姐姐24號返,都吾知返吾返到,如返到又驚佢帶菌返黎,煩死!14日隔離除非要佢去酒店,係屋企都隔離唔到,即係仲要比酒店錢,真係唔知點解決

別墅

shamshamwong 發表於 20-3-16 15:20
請問隔離這14日, 照出人工給她?

我覺得應該係應該係,我會再問過agent,如果真係要叫佢隔離14日

複式洋房

mavislauwingchi 發表於 20-3-16 15:45
我個姐姐24號返,都吾知返吾返到,如返到又驚佢帶菌返黎,煩死!14日隔離除非要佢去酒店,係屋企都隔離唔到 ...

我姐姐20號經馬尼拉返港。 一來要諗點由菲律賓返香港,二來要搵地方隔離佢14日。 風險衡量,隔離會安全,家有兩個細路。

大宅

Fannieb 發表於 20-3-16 19:10
我姐姐20號經馬尼拉返港。 一來要諗點由菲律賓返香港,二來要搵地方隔離佢14日。 風險衡量,隔離會安全, ...

你姐姐有冇話點去到馬尼拉?

複式洋房

mavislauwingchi 發表於 20-3-16 19:12
你姐姐有冇話點去到馬尼拉?

佢話到時睇下點去。如果去唔到就睇下經Clark機場有無機。

首頁

尾頁

跳至