想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

第一次發帖,由細到大自己月經都不太正常,一直沒有理會,大約六七年前婦科檢查順道問醫生,當時的醫生沒有解釋太多,只叫我吃避孕藥,當時的我沒有打算要小朋友,就一直食避孕藥到現在,直到上年頭我發現自己變胖了,我以為是因為避孕藥的副作用,所以便沒有再吃,之後便沒有月經了... 再去看醫生,醫生說我有卵巢多囊症,很難懷孕,假若有小朋友也有小產的風險,當下我腦一片空白,非常傷心...

洋房

MeowYY 發表於 20-3-13 17:22
第一次發帖,由細到大自己月經都不太正常,一直沒有理會,大約六七年前婦科檢查順道問醫生,當時的醫生沒有 ...

就這樣,幾個月也沒有月經,我便網上看,嘗試做運動,吃少一點澱粉質糖分高的食物,今天終於來月經了... 唉... 今年結婚了,老公很喜歡小朋友,很有無力感,我年紀也不小(37歲),真的不知道做什麼才有幫助... 感覺這裡很多同路人,所以就發了第一次帖,哈哈... 謝謝大家看完 ❤️

男爵府

回覆 MeowYY 的帖子

肌醇,但要買美國大牌子。。
真的要完全不吃甜。。加油呀

洋房

回覆樓主:

你可以去睇下不育科,了解下ivf, iui. 其實食排卵藥係可以幫助到。

大宅

第一次發帖,由細到大自己月經都不太正常,一直沒有理會,大約六七年前婦科檢查順道問醫生,當時的醫生沒有 ...

我都有多囊卵巢呀,keep住食肌醇會中醫調理左三個月就自然有左喇。

大宅

食肌醇,做運動,
戒甜(真係戒晒,我連生果同飯都戒咗)

我係肥多囊,最高峰半年都唔嚟M。
做咗以上3樣後半年,變咗正常排卵,每月有m。
用咗半年時間減咗50磅,再照超聲波,卵巢已經唔再係多囊。

但你已37歲,適宜爭取時間了解吓輔助生育嘅方法。
同埋叫老公驗吓精子,
如果先生精子靚仔又活躍,你食排卵藥幫吓手促排,要生bb應該都唔會太難呀。

洋房

Yes_Mom 發表於 20-3-13 17:29
回覆 MeowYY 的帖子

肌醇,但要買美國大牌子。。

感謝 ❤️

洋房

xanexane 發表於 20-3-14 11:00
食肌醇,做運動,
戒甜(真係戒晒,我連生果同飯都戒咗)

我最喜歡吃飯!真的很難戒口(emoji)
我會加油的,謝謝您啊 ❤️

洋房

30166248a 發表於 20-3-13 23:05
你可以去睇下不育科,了解下ivf, iui. 其實食排卵藥係可以幫助到。

感謝 ❤️

洋房

KYC0308 發表於 20-3-14 10:01
我都有多囊卵巢呀,keep住食肌醇會中醫調理左三個月就自然有左喇。

感謝啊 ❤️

複式洋房

回覆樓主:

我唔肥,都試過1年無月經,好嚴重,後來睇中醫 加西醫,調查半年,就成功,唔好灰心,當年我一聽到自己有多囊卵巢症都有喊,明白你嘅,最緊要唔放棄,加油

洋房

131486 發表於 20-3-16 18:23
我唔肥,都試過1年無月經,好嚴重,後來睇中醫 加西醫,調查半年,就成功,唔好灰心,當年我一聽到自己有多 ...

感謝您 ❤️

禁止訪問

複式洋房

就這樣,幾個月也沒有月經,我便網上看,嘗試做運動,吃少一點澱粉質糖分高的食物,今天終於來月經了... ...

我同你情況差不多,都係多囊,最長大半年先黎m,keep住每星期做一兩日運動都減唔到肥,35歲,老公好鍾意小朋友,我係目標為本,唔想浪費時間變超高齡,朋友介紹做ivf了

大宅

KYC0308 發表於 20-3-14 10:01

請問你的肌醇在哪裡買?香港搵唔到

洋房

bobo0223 發表於 20-3-20 09:44
請問你的肌醇在哪裡買?香港搵唔到

我都想知道呢 (emoji) 問過屈臣氏,他們好像都不知道... 網上看到這些,不知道對不對!?

複式洋房

台灣倍韻有肌醇,有連埋聖潔莓同q10,

大宅

MeowYY 發表於 20-3-20 09:53
我都想知道呢 (emoji) 問過屈臣氏,他們好像都不知道... 網上看到這些,不知道對不對!?

...

係GNC買

別墅

131486 發表於 20-3-16 18:23
我唔肥,都試過1年無月經,好嚴重,後來睇中醫 加西醫,調查半年,就成功,唔好灰心,當年我一聽到自己有多 ...

請問你睇邊個中西醫,我情況都好嚴重

複式洋房

maruko_yee 發表於 20-8-2 01:10
請問你睇邊個中西醫,我情況都好嚴重

已pm

首頁

尾頁

跳至