自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

黎先生抵沖繩後收到電郵通知,回程航班被取消。(受訪者提供)

香港快運再賣乘客豬仔!因管理不善而在全球最佳航空公司排名榜中跌出三甲的國泰航空,旗下的香港快運,早前被東網報道多單「玩謝乘客」的個案。市民黎先生今早(13日)向東網求助,指上月28日原定前往日本沖繩4日,但抵達當日即獲通知回程航班被取消,行程由慶祝生日變成撲機票,最終花費逾2000港元提早回港。黎先生批評快運將乘客「賣豬仔」,明言未來不會再選擇乘搭快運。

香港快運早前在官網公布,因應日本的檢疫及入境簽證安排,本月9日至31日除了往來東京成田機場及大阪以外的日本航班將取消,而往來東京成田機場及大阪的航班亦由本月13日至31日期間暫停營運。快運會向受影響旅客提供免費更改機票出發日期、改航線但需補差價,或全數退款,有在停運期之前返港的旅客受到影響。

黎先生與朋友早前花約2700多港元買了2套來回香港及沖繩的快運機票,原定上月28日出發,本月2日回程,打算在當地慶祝生日。2人按計劃到香港國際機場,獲地勤人員確定回程航班正常,故當日照常出發,但抵沖繩後收到快運電郵通知,回程航班被取消。雖然可選擇免費改機票出發日期一次或全數退款等,但他屢次電郵及致電快運要求更改均不果,只好額外花費2200多港元買機票回港。

他指自己患有糖尿病,只備有4天藥物,擔心沒法回港會令病情惡化,故決定提早結束行程,直言感到非常掃興,又指除了額外花費買機票外,更損失原定的酒店及參與當地旅行團的費用共2000多港元。他狠批快運讓旅客自生自滅,形容是不負責任的航空公司。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

oasis18 發表於 20-3-16 09:41

買得express預左無咁好招呼喇! 各地爆緊疫情仲周圍去, 自己都無責任??
放下自在

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

唉,香港人嘅質素,低處未見低

珍珠宮

回覆樓主:

呢段時間日本爆得咁勁重要去旅行,無得怨人喎

男爵府

真係頂佢哋唔順「 他指自己患有糖尿病,只備有4天藥物,擔心沒法回港會令病情惡化 」

咁關心自己健康,就唔好係呢個時候去旅行啦,政府呼籲左幾多次叫啲人唔好去旅行,取消非必要嘅行程, 慶祝生日係必要行程?

GKB    發表於 20-3-16 22:51
綺霖mami    發表於 20-3-16 21:33
tong_96    發表於 20-3-16 17:12
Yeelim    發表於 20-3-16 12:24
Dotti    發表於 20-3-16 11:58
C.yan110    發表於 20-3-16 10:39

侯爵府

呢位阿生真係有病, 有糖尿病但只帶4日藥, 明知自己有病又明知疫情嚴重.... 仲堅持要去.... 佢都無對自己條命負責任, 憑咩叫airline 負責任呢..... 況且依家呢D時期, 無人敢保證下一秒邊個國家會封....

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

難聽講句:抵死

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

抵佢。自私精

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小ice 發表於 20-3-16 09:53
難聽講句:抵死

同意x1

子爵府

其實真係好多呢啲人,仲覺得道理係佢度添,真係好得人驚,唔知咩思想

侯爵府

回覆樓主:

呢啲人,真係玩樂大過天?今次疫症,一早知道對糖尿病等長期病患者影響較大,呢個人好不負責任!

侯爵府

疫情咁爆仲去旅行
見到公主號咁情況要醒水啦,日日食既藥必定帶定一二個月啦

瑪瑙宮

大廚勳章

我睇到呢啲新聞心內只有一句。。抵死啦。自己決定應該自己承受。。已經係疫情嘅中間。。唔係唔知道風險所以唔會覺得可憐只會覺得可笑
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

回覆樓主:

輸打蠃要
執平機票果陣又唔嘈

象牙宮

呢d人跟本自己有問題,明知疫情嚴重,長期病患最高危都要去旅行,都要去。

大宅

宜家啲傳媒就係咁縱容香港人, 原來咁都可以嘈一餐,

傳媒又真係當讀者傻, 咁樣堆彻一篇野出黎講都有... 今次佢有少少錯重點囉...坐得廉航係有原因既... 日日唱衰都無用, 即使呢位黎先生, 宜家講到幾口響以後唔坐快航...睇下點....

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又一個低汁港人,錯是永遠別人的錯, 自己唔需要負責

珍珠宮

佢投訴講出黎唔怕人笑嗰下好嘢

水晶宮

太平公主 發表於 20-3-16 09:51
真係頂佢哋唔順「 他指自己患有糖尿病,只備有4天藥物,擔心沒法回港會令病情惡化 」

咁關心自己健康,就 ...

咁嘅時勢,你去都無野講,重大安旨意攞四日藥。

珍珠宮

回覆樓主:

2000返到嚟已經好好了,宜家嚟個時勢仲去旅行

首頁
12345...7

尾頁

跳至