興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問買咩牌子硬碟機好?

1.Maxtor
2.Seagate
3.Western Digital
4.Hitachi Global Stor Tech
5.Samsung

UDMA100 係唔係普遍人用開ga?
同埋買硬碟時應注意些什麼呢?

別墅

Re: 請問買咩牌子硬碟機好?

我愛 hitachi, 即以前 ibm... 是個人偏好...

可用 SATA, 傳輸快, 不過要motherboard support..
UDMA100 係較舊式, western digital 好似有 udma133, 快少少..

要留意rpm.. 即轉速, "月"大"月"快....
史上最強冗員 + 後天錢財缺乏症患者  My BLOG

大宅

WD :mrgreen:

男爵府

醒目開學勳章

Western Digital (WD) or Maxtor

大宅

請問買咩牌子硬碟機好?
All 5 make good harddisk products, but WD is my top choice.

UDMA100 係唔係普遍人用開ga?
What do you meant by 普遍人? UDMA100, UDMA133, Serial ATA and even USB2.0 are all very common nowadays. Just make sure your motherboard supports the type of IDE interface that your perspective harddisk has.

同埋買硬碟時應注意些什麼呢?
- The longer the warranty period, the better
- Type of interface used
- Cache size... 8MB is fine
- Rotation speed ... at least 7200rpm, but faster speed also means hotter which your computer should have good air ventilation.
- If you want to buy big harddisk (i.e. >160GB), make sure your motherboard bios can support it. Most of today's mobos (also Windows XP SP1) don't have this problem.

洋房

^^首先多謝各位好友寶貴的回應

如果我買120GB HD需唔需要motherboard 支援??

點樣check motherboard 支唔支援到呢?
(120GB. Serial ATA .UDMA100/133)

(我現在用Windows XP Pro SP2)

男爵府

醒目開學勳章

新motherboard 通常都支援120gb harddisk, sata or udma100/133 可以看說明書的specification, 亦可上internet去生產motherboard 的公司網頁找到有關資料

洋房

我個底版P4B-M... 但唔係好識bor....=="
可以幫幫我睇睇分析下呢? ThX""
下面係我在yahoo揾的.唔知有無錯.
http://www.asus.com.cn/prog/spec.asp?m=P4B-M&langs=12
http://www.unitech.com.tw/distribution/ASUSenews012.asp
http://www.linux-cert.com/results/asus_p4bm.html

男爵府

醒目開學勳章

wawa11 寫道:
^^首先多謝各位好友寶貴的回應

如果我買120GB HD需唔需要motherboard 支援??

點樣check motherboard 支唔支援到呢?
(120GB. Serial ATA .UDMA100/133)

(我現在用Windows XP Pro SP2)

Hi wawa11,

ASUS p4b533-m Specification

如果你係ASUS p4b533-m底板, click入以上網頁睇睇, IDE插槽 = 2 x UltraDMA 100 / 66 / 33
所以唔會支援sata, 買udma133硬碟都祗會行到udma100, 如果底板真係唔識認120g硬碟, 不過機會極微, 都可以在asus下載相關程式, 你買時要揀硬碟係7200轉, 8M cash就得, ata133 or 100都無所謂

洋房

非常感謝 (Wilbert) 你噢~!
我已經明白左好多了~

我想知Update 左motherboard BIOS.
係唔係對部機好d架?

男爵府

醒目開學勳章

wawa11 寫道:
非常感謝 (Wilbert) 你噢~!
我已經明白左好多了~

我想知Update 左motherboard BIOS.
係唔係對部機好d架?

正常Update 左motherboard BIOS, 係會對部機好d, 不過如果程式修改得差, 就會有其他問題, 我通常會睇吓個新bios有什麼改動先, 因為有些修補自己是用不著的(如沒有這些硬體), 而且如果係asus底板, bios更新得很密, 如非必要, 我會隔一兩個version至Update一次,

仲有Update motherboard BIOS中途有意外, 如停電, 電線鬆了, 電腦俾人攪攪震, 塊板都有樣唔再work, 一定要小心處理

洋房

嘩~ 咁危險架! 咁我都係唔亂整好d wo.

唔知個HD去邊度買會有保障/信譽D呢?
我諗住去 灣仔電腦中心買.果度會唔會好D?
同埋個HD有無紙盒包裝寫明(牌子.容量.速度...)
因為我驚被人搵笨bor.....

男爵府

醒目開學勳章

旺角電腦商場上一層中間有間叫jumbo, 不是最平, 價中下, 不過好老實

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Wan Chai Computer City - Universal Computer Company and ANA Computer on 2/F are OK.

wawa11 寫道:
嘩~ 咁危險架! 咁我都係唔亂整好d wo.

唔知個HD去邊度買會有保障/信譽D呢?
我諗住去 灣仔電腦中心買.果度會唔會好D?
同埋個HD有無紙盒包裝寫明(牌子.容量.速度...)
因為我驚被人搵笨bor.....

大宅

[size=medium]有一樣野要留意:

如果你現時既hd 係Western Digital (WD) , 而你新個隻係Maxtor 既話就小心d 因為係某d mb 度會detect 唔到其中一隻, 就算upgrade 左個bios 都係咁
[url=http://hk.myblog.yahoo.com/jw!o_GcsGiBERqFyIk5R9BjxYvvsq8-[/url]我們這一家.... Click http://www.geocities.com/tokyo/shrine/6823/mhalbum.gif 旻熹今年邁向小一

洋房

Oh~ Thank you very much to all people ^^!

男爵府

醒目開學勳章

旻熹爸爸 寫道:

如果你現時既hd 係Western Digital (WD) , 而你新個隻係Maxtor 既話就小心d 因為係某d mb 度會detect 唔到其中一隻, 就算upgrade 左個bios 都係咁

我有wd hard disk & maxtor hard disk, 無upgrade到bios, 用咗成年都無事喎

別墅

可能係某d mb 既 bios 問題...

Wilbert 寫道:
[quote]
旻熹爸爸 寫道:

我有wd hard disk & maxtor hard disk, 無upgrade到bios, 用
史上最強冗員 + 後天錢財缺乏症患者  My BLOG

洋房

我想問清礎
(IDE插槽 = 2 x UltraDMA 100 / 66 / 33 )
係唔係可以技援ATA133..?
咁UDMA100 & ATA133 邊隻新d好用d?

侯爵府

畀面勳章

係支援ata133....但因你塊m.b.只support ata/udma100;所以就算你用ata133既h.d.,個m.b.都只會行ata100既速度!(其實運行既速度分別唔係太明顯既...);但你要take a risk個m.b.會唔係咁穩定囉(唔support ata133嘛 ..)

ata133新d,好唔好用就睇你用邊隻brand囉.....
E家h.d.咁平,又幾年保養,邊隻都無咩所謂啦.....

首頁

尾頁

跳至