自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

長者想繼續用番固網電話,唔多用嘅但只間中會用嚟打idd,但沿用嘅電訊公司月費貴,
請問邊間月費平呀?
或者有無其他方法可以保留番固網電話號碼?
謝謝

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章

甘太純 發表於 20-3-17 12:27
長者想繼續用番固網電話,唔多用嘅但只間中會用嚟打idd,但沿用嘅電訊公司月費貴,
請問邊間月費平呀?
或 ...

長者有用手機?
打IDD係咪用Skype 呢啲平過固網。

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

我屋企用 HKBN 上網,每月加 $10 有個 landline no.

公爵府

2021勳章

請問邊間月費平呀?
或 ...

你想要傳統的真家居固網電話,還是新一代的寬頻家居電話?
如果是前者,恐怕只有HKT。
後者就有好多公司俾你選。

如果長者已經有用緊手機,可以申請3HK的服務,將家中的電話號碼轉入佢嘅Apps,之後可以用此Apps以家中的電話號碼打出及打入,咁就可以保留番個號碼,而且這個月費相當平。

大宅

amypekkle 發表於 20-3-17 19:56
長者有用手機?
打IDD係咪用Skype 呢啲平過固網。

有手用機呀,間唔中會打idd返大陸同外國同啲長輩傾偈
skype打idd我唔識,研究吓先,謝謝你

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

買左個用sim card嘅家居電話
本地月費用 club sim 28蚊月,冇限分鐘,超抵

大宅

PaPa 發表於 20-3-17 20:09
你想要傳統的真家居固網電話,還是新一代的寬頻家居電話?
如果是前者,恐怕只有HKT。
後者就有好多公司俾 ...

係好傳統嘅家居電話,的確係一直用緊你講嗰間,月費貴,依家多數用手機,只係間唔中打idd畀大陸同外國親友,所以覺得唔值,但又想keep番用咗幾廿年嘅家居號碼。
我明天打去3問吓,謝謝你

大宅

小談心 發表於 20-3-17 21:53

請問是csl嗎?
請問你係帶固網號碼上台定畀個新號碼?
謝謝

大宅

2021勳章

.

大宅

zitzai 發表於 20-3-17 20:00
我屋企用 HKBN 上網,每月加 $10 有個 landline no.

謝謝你

大宅

chishing411 發表於 20-3-17 22:00
回覆 甘太純 的帖子

用HKBN上網+$10,已經包埋家居電話及IDD。

謝謝

大宅

2021勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

有長者好似用緊3台$48/月

大宅

GillianLam 發表於 20-3-17 22:12
有長者好似用緊3台$48/月

謝謝你,明天打去問吓

公爵府

2021勳章

甘太純 發表於 20-3-17 21:53
係好傳統嘅家居電話,的確係一直用緊你講嗰間,月費貴,依家多數用手機,只係間唔中打idd畀大陸同外國親友,所以覺得唔值,但又想keep番用咗幾廿年嘅家居號碼。
我明天打去3問吓,謝謝你

「Hello喂」是一個配有香港固網電話號碼的智能手機應用程式。無論您身處香港或外地,都可以透過Wi-Fi或數據網絡以Hello喂撥打或接聽香港本地電話。經常往外地公幹的客戶,現在只需有Hello喂在手,您便可與朋友、同事、工作夥伴保持緊密聯繫。

https://www.hgcbiz.com/zh/products-and-services/idd/helloway

https://www.ringhk.com/news/3-%E6%8E%A8%E5%87%BA-hello-%E5%96%82-%E7%B6%B2%E7%B5%A1%E9%9B%BB%E8%A9%B1-apps-%E4%B8%80%E5%80%8B%E6%9C%88%E8%B2%BB%E7%84%A1%E9%99%90%E7%B6%B2%E7%B5%A1%E9%95%B7%E9%80%94%E9%80%9A%E8%A9%B1

大宅

PaPa 發表於 20-3-17 23:27
「Hello喂」是一個配有香港固網電話號碼的智能手機應用程式。無論您身處香港或外地,都可以透過Wi-Fi或數 ...

多謝你呀 你真好
我自己無用固網電話,上網搵嘅資料又無咩啱使,所以好迷茫應該點幫長者整到個啱佢哋嘅plan,謝謝你畀資料我

子爵府

2021勳章

甘太純 發表於 20-3-17 22:00
請問是csl嗎?
請問你係帶固網號碼上台定畀個新號碼?
謝謝

是csl, 但是手機number, 用sim
我當時轉台 (現又轉走)
只是我買了部用sim家居電話
大大部,代替手機

男爵府

2021勳章

請問邊間月費平呀?
或 ...

媽媽住葵青區公屋,單用固網電話 HGC $32/月

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小談心 發表於 20-3-17 21:53

請問sim card 電話香港邊到有得買?我見淘寶有,不過唔知香港用唔用到。
淡淡的來, 好好的去 ....

子爵府

2021勳章

bplus 發表於 20-3-18 07:19
請問sim card 電話香港邊到有得買?我見淘寶有,不過唔知香港用唔用到。

就係淘宝,買前你問下賣家,那款香港能用,我現在用緊

男爵府

HGC

首頁

尾頁

跳至