懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

有無人好似我咁,原本約左飲糖水和去健康院,最後無去,但我有去私家1 個月1 次照超聲波, 我自己在家吉手指驗血糖正常,因為肺炎疫情,呢幾個月都唔想去政府產檢,但又有可能7月到政府生產,咁樣有無問題架?

大宅

2020勳章

JoeyPC 發表於 20-3-24 14:12
有無人好似我咁,原本約左飲糖水和去健康院,最後無去,但我有去私家1 個月1 次照超聲波, 我自己在家吉手 ...
我第一次見政府醫生就講明會改去私家產檢,照結構同飲糖水會喺政府做,如果冇乜問題就生得先再返政府。我覺得驗血糖好重要,篤手指唔夠準確,你可以去私家飲糖水,有問題先返政府跟進。

大宅

2020勳章

冇話唔得,但你喺政府生,又唔返去檢查,醫院冇你的history,咪冇咁掌握你嘅情況囉

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

點都要去一次健康院人哋先會有你record.
另去到後期如果過期政府會俾期你催生,你冇去咪冇期囉。

(我生嗰時都係去過一次政府產檢at 36 weeks, 其他全部私家做,生係私家生)

複式洋房

回覆 JoeyPC 的帖子

孕期血糖水平,如果单凭系屋企吉手指,唔够准确噶。最好都系要做OGTT,系指定既时间段里禁食,然后空腹抽血化验一次血糖值,然后吃野,等候指定既时间之后再验一次,甚至有时要要验2次,先知道真正既糖化水平,身体排解糖类物质既能力。

大宅

2020勳章

有無人好似我咁,原本約左飲糖水和去健康院,最後無去,但我有去私家1 個月1 次照超聲波, 我自己在家吉手 ...

我同你差唔多一樣 我係公立做左oscar測試同第一次產檢 聽其他jm講如果公立生點都要去做一次產檢等佢幫你開file先 然後糖水測試同第二次產檢我都打返醫院同姑娘講我唔黎 糖水測試我外面私家自費做 好似幾百蚊咁上下 姑娘話我私家有check住就可以啦 下次想再返公立產檢早一個星期打返去約就可以 如果可以帶埋私家檢查既報告返去比佢地留底就最好

建議糖水測試點都去做安心d 自己吉手指好多報告上既野都睇唔到 eg我果陣就係血色素低缺鐵性貧血 私家醫生即刻開鐵丸同葉酸比我食 你吉手指唔會知呢d野

我係廣華 全部檢查都要返醫院做無得揀去健康院

大宅

2020勳章

我去過一次,來緊4月3要去廣華複診我都諗住唔去啦,我打算私家生,所有檢查都係私家做,應該ok喎,

大宅

hhhhhhhh 發表於 20-3-24 15:51
我去過一次,來緊4月3要去廣華複診我都諗住唔去啦,我打算私家生,所有檢查都係私家做,應該ok喎,
...

照去政府,因為有咩提早左出世 私家都係叫你返政府生,所以點都要返去

男爵府

2020勳章

hhhhhhhh 發表於 20-3-24 15:51
...

有咩事都系得政府收,唔好甘老定
點都要番去一次

大宅

2020勳章

珍惜眼前 發表於 20-3-24 17:04
照去政府,因為有咩提早左出世 私家都係叫你返政府生,所以點都要返去
...

我已去過一次,留咗record仲要去嗎?

大宅

2020勳章

PhoebeChan333 發表於 20-3-24 17:19
有咩事都系得政府收,唔好甘老定
點都要番去一次

我已去過一次,有咗record仲要去嗎?

複式洋房

hhhhhhhh 發表於 20-3-24 17:20

其他產檢報告,最好都通知聲啦
touchwood 真係私家唔收你個症要去政府,政府醫生打開個 file 就淨係見到你 N 個月前嚟過一次驗過血,對你孕期了解係零的話,你有信心佢幫到你嗎 ?

大宅

2020勳章

uckukuku 發表於 20-3-24 17:24
其他產檢報告,最好都通知聲啦
touchwood 真係私家唔收你個症要去政府,政府醫生打開個 file 就淨係見到你 ...

政府有抽血,體重,驗尿,結構報告,我應該等疫情冇咁嚴重再過去,宜家唔敢出街,

大宅

我政府有照去呀 反正疫情都唔係醫院爆發...

複式洋房

hhhhhhhh 發表於 20-3-24 17:27
政府有抽血,體重,驗尿,結構報告,我應該等疫情冇咁嚴重再過去,宜家唔敢出街,
...

都係嘅

我睇返 有乜事私家醫院都可以俾報告政府,但間間唔同處理,你睇自己個私家嗰陣問下了解下啦

男爵府

2020勳章

有時間就去下

大宅

唔洗每次去,但兩三次去一次咁囉 同埋出左去做左既報告都最好印一份去檢查時比姑娘幫你擺返落file

大宅

2020勳章

珍惜眼前 發表於 20-3-24 18:18

唔洗每次去,但兩三次去一次咁囉 同埋出左去做左既報告都 ...

謝謝

複式洋房

我都係咁.... 我去左公立醫院做第一次產檢,本來book左健康院,, 但係因為報告有發炎,, 所以又改左一次去返公立醫院。之後醫院話可以去返健康院,但因為疫情我唔敢去,所以到以家我只係去過2次公立,1次健康院都未去過 (期間我有去私家到做產檢,有做nifty pro同照結構)... 我都有過張逾期出世入院紙.... 咁我想請問如果我係正常時份,, 今年7月生,, 係唔係公立醫院已經準備左我個床位?

大宅

angelymy1215 發表於 20-3-24 18:49
我都係咁.... 我去左公立醫院做第一次產檢,本來book左健康院,, 但係因為報告有發炎,, 所以又改左一次去返 ...

我唔知道其他係點 ,因為有d係直情醫生做產檢 有d就健康院檢查到最後個次會有份你既入院文件,我唔知你去個間係咪都一樣,如果係 你最後一次都要去埋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊