想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

同先生備孕左2年幾都冇,琴日就去左做輸卵管檢查,真係好痛。得出黎既結果竟然係2邊都塞。ps 老公精子都唔合格☹️

醫生話有2個可能性,
1.真係塞左
2.可能因為太痛,子宮收縮左,輸卵管都跟住縮埋,所以顯示唔通

建議
1.直接做ivf
2.做腹腔鏡全身麻醉,睇下係咪塞,係就通返佢

依家都唔知點算好(emoji)(emoji)

大宅

Sis你幾歲?

如果35歲+,老公精子又唔合格,
我覺得直接ivf就慳時間。

我本身都有輸卵管問題,但唔係閉塞。
我記得我醫生話,全身麻醉做手術通輸卵管都未必100%通得返。
如果係積水就要用夾鉗積水 ,
如果係水囊就切水囊,而我就係水囊問題而令到輸卵管變形,後尾做咗手術。

精子每3個月更新一批軍隊,
我老公當初驗到精子唔合格時,用咗3個月時間畀佢食supplement同改善飲食習慣,
(同時我又用咗3個月時間食coQ10同艾草浸腳嚟養卵養子宮)

但3個月過後,精子質素只係進步咗少少
醫生有鼓勵我先生繼續食supplement,我地兩公婆試自然懷孕,但我唔想拖到高齡,
所以就直接去ivf+icsi (iui都冇用,因為精子質素太差)

一次bingo,下個月就生,祝你都好孕

別墅

xanexane 發表於 20-3-24 15:22
Sis你幾歲?

如果35歲+,老公精子又唔合格,

我今年30歲啦(emoji)我都想揀ivf 多d
始終先生精子弱,即使真係通左,懷孕機會都比平常低
但有得揀,總會1516....唔知點揀好

大宅

rane0503 發表於 20-3-24 14:54
同先生備孕左2年幾都冇,琴日就去左做輸卵管檢查,真係好痛。得出黎既結果竟然係2邊都塞。ps 老公精子都唔 ...

我自本身有肌瘤,老公精子差!之後決定做IVF,第一次失敗咗。之後割肌瘤,第二次bingo. 如果年紀大,唔好嘥時間,直接做IVF

別墅

rane0503 發表於 20-3-24 16:09
我今年30歲啦(emoji)我都想揀ivf 多d
始終先生精子弱,即使真係通左,懷孕機會都比平常低
但有得揀 ...

直接ivf啦
始終唔係單係女方嘅問題

禁止訪問

別墅

直接做腹腔鏡,因為兩邊塞左都無咩可能自然懷孕,而做ivf都唔會成功,一定沖走胚胎
我就係咁,第一次ivf衰左,下星期我做腹腔鏡,睇下通唔通到!通到試下自然先,還掂呢排台灣又封左
如果通唔到就疊埋心水等台灣,成功率大好多

別墅

Jmready2019 發表於 20-4-13 02:39
直接做腹腔鏡,因為兩邊塞左都無咩可能自然懷孕,而做ivf都唔會成功,一定沖走胚胎
我就係咁,第一次ivf衰 ...

我問過醫生,我個情況直接ivf 都ok....因為我係2邊都係轉卵管個連接位已經塞左,所以冇積水問題。
因為醫生報價腹腔鏡都貴7~10萬,依個價錢已經可以試到ivf 1次

首頁

尾頁

跳至