自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

氣炸新手,除咗牛油紙,屋企太冇位,有什麼配件是必備有用呢,見淘寶有十幾件套,又架又鍋,有邊樣真正好用呢?

大宅

iki 發表於 20-3-26 14:13
氣炸新手,除咗牛油紙,屋企太冇位,有什麼配件是必備有用呢,見淘寶有十幾件套,又架又鍋,有邊樣真正好用 ...

P牌就要埋魚pan,我好少用牛油紙,除非勁多油先用錫紙,衹要用完倒熱水浸,我覺得易洗!整面包可能飛上去發熱線,我會用不銹鋼蒸架扎住佢!

大宅

2020勳章 2018復活節勳章

想問下氣炸完雞翼
個底好多殘渣黏住好難洗
係咪應該要用牛油紙墊住先?
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

大宅

NGASZE626 發表於 20-3-26 15:49
想問下氣炸完雞翼
個底好多殘渣黏住好難洗
係咪應該要用牛油紙墊住先?

會出得多油既,我牛油紙同錫紙都試過,我覺得錫紙好用d,佢可以兜住哂d油,個底非常乾淨,唔駛洗都得

wcpcelia    發表於 20-3-26 19:36

大宅

qqgigiqq 發表於 20-3-26 16:07
會出得多油既,我牛油紙同錫紙都試過,我覺得錫紙好用d,佢可以兜住哂d油,個底非常乾淨,唔駛洗都得:funn ...

我想問你個錫紙係咪墊住食物定個底度?

大宅

大眼妹0517 發表於 20-3-26 16:08
我想問你個錫紙係咪墊住食物定個底度?

我墊食物咋,剪大張小小錫紙就唔驚d油漏落個底,唔知咁樣岩唔岩,不過都炸左好多次喇

別墅

2020勳章

錫紙

大宅

氣炸新手,除咗牛油紙,屋企太冇位,有什麼配件是必備有用呢,見淘寶有十幾件套,又架又鍋,有邊樣真正好用 ...

我買左錫紙,煎魚pan,鉗(有d炸野要反下佢,油掃(有d食物要掃油),我仲有買其他既,不過果d無咩用到

大宅

如用P牌,極建議買煎魚盤,中途不用反魚(好有機會整爛條魚),不黏㡳,比較易清洗和快熟

另外是隔油紙,淘寶有方和㘣的,不同大小,有專給P牌用的,另外香港一般烘焙店,12蚊店,759有一卷卷沒有孔的。
有孔給雞翼(有少少油),冇孔給有多醬汁/有液體的食物。有時比較難取捨是整义燒時,揀有孔可以溜走肥油,但比較難清潔,但揀冇孔的,油留在底部,影響食物品質,但又真係易清潔一點

複式洋房

qqgigiqq 發表於 20-3-26 16:18
我買左錫紙,煎魚pan,鉗(有d炸野要反下佢,油掃(有d食物要掃油),我仲有買其他既,不過果d無咩用到:fu ...

請問油掃點清潔?

大宅

貓貓小姐 發表於 20-3-26 20:54
請問油掃點清潔?

我用暖水加洗潔精浸下佢,之後洗幾次,把掃真係好油,唔洗幾次搞唔掂

大宅

2020勳章

貓貓小姐 發表於 20-3-26 20:54
請問油掃點清潔?

買矽膠油掃會比較容易清潔

公爵府

2020勳章

牛油紙都唔一定要用因為會阻礙氣炸時嘅air flow, 最重要係有噴油壺

複式洋房

qqgigiqq 發表於 20-3-27 00:45
我用暖水加洗潔精浸下佢,之後洗幾次,把掃真係好油,唔洗幾次搞唔掂
...

好的,多謝你答覆。

複式洋房

2880 發表於 20-3-27 00:59
買矽膠油掃會比較容易清潔

我都有諗過,因為用噴壺,覺得一般般,想買個掃。但又怕難清潔,多謝你意見

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊