懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我而家4w ,排左QE ,10w先第一次檢查,但上網睇係無得照肚嗎?只係普通檢查加驗血?咁係咪7w-9w 去私家照肚?確定宮內後再book 驗nift 。請問大家程序係應該點做,謝謝

水晶宮

回覆樓主:

唐氏先會

男爵府

公立肚超只有 oscar 同照結構﹐有啲人 / 有啲醫院連兩呢個期都無

我暫時都係私家照咗兩次,一次係 7-8 week 確定有心跳 / 宮內
一次係11w幾,醫生照下周數啱先做 T21

大宅

vw2019 發表於 20-3-26 18:09
我而家4w ,排左QE ,10w先第一次檢查,但上網睇係無得照肚嗎?只係普通檢查加驗血?咁係咪7w-9w 去私家照 ...

QE比你10wk果個係咪唐氏檢查既期黎? 如果係就會照超聲波度頸皮 通常就公立同出面私家醫生兩邊一齊睇 因為公立既期好疏架

我公立就10wk唐氏期照超聲波度頸皮同抽血 19wk左右先第一次產檢見醫生 我廣華唔知其他醫院會唔會唔同

私家就8wk第一次照閃閃
8wk -12wk 每兩星期照一次 因為頭3個月未穩定
12wk-36wk 無咩特別四個星期照一次
36wk打後 一個星期要照一次
大約 8 10 12 16 20 24 28 32 36 37 38 39 40wk
我個私家醫生係咁安排 唔知個別醫生會唔會唔同

公立同私家兩邊睇 私家touchwood有咩問題可以寫紙返公立跟進 8wk照到閃閃就book定11-12wk做Nifty pro/T21 做完就book定20幾週照結構 因為出名既結構醫生好full

大宅

我而家4w ,排左QE ,10w先第一次檢查,但上網睇係無得照肚嗎?只係普通檢查加驗血?咁係咪7w-9w 去私家照 ...

唔洗太擔心 你第一次睇私家醫生佢會比張程序你幾多wk要做d咩野 之後佢會跟進 所以唔洗太擔心

複式洋房

rainbowflower 發表於 20-3-26 18:55
QE比你10wk果個係咪唐氏檢查既期黎? 如果係就會照超聲波度頸皮 通常就公立同出面私家醫生兩邊一齊睇 因為 ...

多謝詳細解答丫。明白了。我見10wk個期係去助產士診所。應該唔係唐氏,唔多清楚,新手一名
咁我而家搵定醫生book定8w照閃閃。
見人推介翹康

複式洋房

uckukuku 發表於 20-3-26 18:19
公立肚超只有 oscar 同照結構﹐有啲人 / 有啲醫院連兩呢個期都無

我暫時都係私家照咗兩次,一次係 7-8 wee ...

好的。明白了。謝謝你

大宅

vw2019 發表於 20-3-26 19:09
多謝詳細解答丫。明白了。我見10wk個期係去助產士診所。應該唔係唐氏,唔多清楚,新手一名
咁我而 ...

我都係睇翹康 林兆強醫生 $500/次 我係身邊朋友介紹佢比我由有左睇到宜家 諗住睇到生 不過翹康有好多醫生 你4wk仲有時間睇多d資料先 始終夾唔夾要試過先知祝好孕

大宅

vw2019 發表於 20-3-26 19:10
好的。明白了。謝謝你

順帶一提 如果你係高齡媽媽 35歲或以上 公立有可能會比埋照結構既期你 咁你就唔洗自己額外book 如果唔係通常35歲以下都要自費出去照結構你到時可以問問公立果邊

大宅

vw2019 發表於 20-3-26 19:09
咁我而 ...

有d早照到既6wk都照到閃閃 不過唔係個個都咁早 為免自己嚇自己我8wk先去照

複式洋房

rainbowflower 發表於 20-3-26 19:13
我都係睇翹康 林兆強醫生 $500/次 我係身邊朋友介紹佢比我由有左睇到宜家 諗住睇到生 不過翹康有好 ...

我見人都推介佢,我都book佢先。
我35歲樓下,都會check 結構同nift。
會8w先去照,太早費事嚇親自己啦。謝謝你

伯爵府

4w幾去私家普通科驗尿出證明,排政府醫院婦產科及健康院,book照閃閃
7-8w去私家婦產科照閃閃,book埋Nifty
12w在政府醫院做OSCAR及私家婦產科做Nifty,book母胎學醫生照結構
16w飲糖水(因我第一胎已中,但第一胎28w先飲)
20w照結構
35-37w在政府醫院或健康院驗B鏈球菌

我記得係除左OSCAR都唔會照,除非個醫生心血來潮或者好擔心你個胎就可能會開一開超聲波,所以每月最好自己出私家照下。

男爵府

育兒性格勳章

rainbowflower 發表於 20-3-26 19:13
我都係睇翹康 林兆強醫生 $500/次 我係身邊朋友介紹佢比我由有左睇到宜家 諗住睇到生 不過翹康有好 ...

包超聲波?好抵喎

複式洋房

ipcs 發表於 20-3-26 20:14
4w幾去私家普通科驗尿出證明,排政府醫院婦產科及健康院,book照閃閃
7-8w去私家婦產科照閃閃,book埋Nift ...

清楚明白好多了。明天就打去book閃閃。謝謝你

大宅

我第一次去公立產檢有幫我照超聲波

複式洋房

S_S_Shan 發表於 20-3-26 22:59

見好多人都話無。我複診紙寫去助產士診所,唔知係咪見護士only

大宅

vw2019 發表於 20-3-26 23:02
見好多人都話無。我複診紙寫去助產士診所,唔知係咪見護士only

可能個個都唔同

男爵府

S_S_Shan 發表於 20-3-26 22:59

係咪咁啱11-12周順便度頸皮

公立例行產檢無樹無幹唔會照超聲波

大宅

uckukuku 發表於 20-3-26 23:22
係咪咁啱11-12周順便度頸皮

公立例行產檢無樹無幹唔會照超聲波

我個次照係10周,第一次產檢有照,度頸皮都有照,總共照左兩次

男爵府

S_S_Shan 發表於 20-3-26 23:25
我個次照係10周,第一次產檢有照,度頸皮都有照,總共照左兩次

咁好ge ! 邊度產檢 ?

首頁

尾頁

跳至