自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好努力咁照顧兩個仔,但可惜原來老公係咁睇我,唔了解我
我唔係想講奶奶唔好,我明白老人家,佢有佢個套,我好尊重佢,但我亦有我嘅做法。
琴日奶奶煲了花旗參湯,我話我小朋友未夠一歲唔飲啦,奶奶話佢以前大把係咁飲,我亦有解釋你地做法可能岩,但我都想小朋友大啲先飲,有我睇法。我自己覺得小朋友太細。到今日奶奶叫我大囝飲,我覺得2歲都應該可以試下嘅,我同老公講佢未飲。老公竟然話,費事啦,等陣以為人毒你個仔...我立即覺得點解你會咁睇我,無錯,我係好緊張兩個細既飲食,因為佢地仲細,你唔明白我,我真係好傷心。奶奶唔明我我唔緊要,但點解老公會咁。

伯爵府

kawainnn 發表於 20-3-26 22:25
我唔係想講奶奶唔好,我明白老人家,佢有佢個套 ...

佢幫住自己亞媽

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁細個的確唔適宜飲喎!

你老公可能睇法唔同咪覺得你過份緊張。

又不用太上心,我同我老公對小朋友飲食都常有分岐的。
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

可能亦因為早兩日件事,奶奶煲咗肉粥,冇菜,我同老公講,小朋友有菜有肉先代一餐,我話煲啲菜加落去先比呀囝食。其實加菜好快,但佢覺得我係唔想比呀囝食。因為奶奶鍾意覺得落鹽食物比呀囝,我會覺得太細唔好,所以我會話大啲先啦,耐咗老公成日覺得我介意佢媽啲野食,但其實健康院都有講,係你地唔進化,點解要怪落我到,我唔怪奶奶,但點解連老公都咁

珍珠宮

好明顯老公覺得樓主小題大做
講野有骨
最攞命係呢類老公會話自己都係啊媽湊大
又唔見自己細個冇咗條命
呢類老公係呢種心態
死症來,佢哋會話自己都係咁樣無病無痛地長大

adasweet    發表於 20-3-27 11:16

伯爵府

男人呢,就係最怕煩到佢
大部份嘅男人覺得總之食咗落肚,唔好上吐下瀉就得啦
有人煮埋,快靚正,鹹啲甜啲又有乜所謂
正如佢哋可以出街一日三餐茶餐廳,一樣覺得非常之冇問題
佢哋唔係好似做阿媽咁諗,小朋友同大人食嘅嘢唔同

子爵府

你岩,
小朋友真係好多野唔食得。。

Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

子爵府

kawainnn 發表於 20-3-26 22:29
可能亦因為早兩日件事,奶奶煲咗肉粥,冇菜,我同老公講,小朋友有菜有肉先代一餐,我話煲啲菜加落去先比 ...

同6299住肯定有磨擦

wcpcelia    發表於 20-3-27 11:44
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

子爵府

虎到金來勳章

可能亦因為早兩日件事,奶奶煲咗肉粥,冇菜,我同老公講,小朋友有菜有肉先代一餐,我話煲啲菜加落去先比 ...

老公仲未死, 佢同99自然唔覺得有問題。

你用新一代方法去湊, 都無問題。

問題係, 你同老公仲未有共識點湊小朋友。遲d讀書又嘈過。肉粥無菜係無甘好, 又未至於唔識得。你樣樣都要做好d, 挑戰99幾十年經驗, 大家都唔好受

子爵府

回覆樓主:

我明白你。
你同奶奶同住?

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

BK Milk勳章

princessgw 發表於 20-3-26 22:51

同意,無共識,唔同一條陣線會好辛苦,所以要多溝通,潛移默化

男爵府

你係FTM?
會唔會自己煮俾仔食
唔洗靠99
又可自己話事

珍珠宮

你已經有兩個仔,你老公都唔係首次做爸爸,竟然仲講d咁嘢

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

princessgw 發表於 20-3-26 22:51

樓主唔使唔開心,暱度好多同路人。
就算我唔係同長老住,有時都會有少數少磨擦啦,唔止奶奶㗎,自己媽咪都有,仲有我老公就算冇話為奶奶話我,但為小朋友教育、行為、飲食問題都會同我意見分歧,經常都會為小朋友鬧交㗎!

男爵府

你老公咁講野 叫做佢食得屎

公爵府

其實你會唔會太緊張?小朋友食一餐半餐冇所謂嘅,我諗你老公都會覺得你挑剔佢阿媽,飲花旗蔘咪飲一次囉,之後可以同返佢講太細個原來唔係咁受得,講真,你個仔最多咪飲一碗,其實冇咩所謂,你老公都係咁大,肉粥冇菜其實我覺得都係小問題,你比佢湊就要放手,一係就自己湊返煮比自己小朋友食。我係你真係唔會咁出聲,真係睇唔過眼,我勸你都係自己一手一腳包辦小朋友飲食。

公爵府

我絕對不會比小朋友得兩歲飲藥材的湯,我支持你

男爵府

回覆樓主:

支持你,咁細個真係唔應該飲

珍珠宮

回覆樓主:

你老公咁講野又係衰嘅,不過唔好擺喺心啦,當佢講野唔經大腦囉,大家都係為個仔好,瞓醒冇事啦

首頁

尾頁

跳至