0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

疫情緊張,唔可以出街,D時間好難捱。
自己睇住吖B,好似自己同自己講野咁,就黎人都顛。

阿B精神狀態好時就好中意同佢玩,但有
時玩攰左又唔知點好,抱又唔係,坐又唔係,佢又唔中意趴同玩玩具。

有D咩活動、遊戲岩5個月B?
可以點樣系屋企消磨時間?

大宅

回覆 Luklukmama111 的帖子

我寶寶冇唔喜歡玩玩具呢個問題,不過我都有做好多唔用玩具嘅活動同寶寶玩㗎,以下係少少分享:

我會同寶寶做按摩,搓肚仔,按腳仔咁。亦會俾bb櫈佢坐,望住媽媽講故事。除此之外都係俾寶寶俯臥抬頭,做下翻身等技能,有時會同佢玩飛高高。
其實有時,媽媽本身已經係寶寶嘅玩具,寶寶會捉住我手指嚟玩,又會攞媽媽塊面嚟玩,媽媽我又會同佢傾計同順手介紹下眼耳口鼻咁。

有時坐直直(餵奶後),媽媽我會唱歌歌或做d手部活動(例如扮指揮家)俾寶寶欣賞,寶寶會好專注好好奇咁㗎~

對我寶寶嚟講,以上果d都夠玩好耐㗎喇~

希望幫到你啦!

民房

有幾樣野我都鼓勵父母多同幼兒做:

1. 親蜜的身體接觸:肌膚接觸係其中一樣比孩子感受到愛同溫暖的方法。唔單只媽媽做得,我都鼓勵爸爸都可以定時同BB有肌膚親蜜既時間,對孩子建立對父母的連系有莫大幫助。

2. 講故事書:同BB多講野,對孩子語言成長有很大的幫助。唔洗擔心佢地聽唔聽得明,佢地都會先透過你講故事所發出的聲音同語氣中學習。再加上講故事相對靜態,好適合BB攰的時候幫助佢地培養訓覺覺豬既情緒。

3. Tummy Time:每日花少少時間趴下,可以加強BB既頸部肌肉同其他大肌肉,對BB日後轉身、爬等動作都好重要。你BB唔鍾意趴,你可以佢一邊趴,一邊同佢玩/做鬼臉,令佢分心趴耐少少。

4. 自己玩/悶既時間:依個其實都幾重要但係好多父母容易忽略左。如果所有時間都同佢玩,佢會習慣被動接收的模式,而唔會主動尋找有趣的事物,一悶就會喊要人陪。相反,當BB開始自己玩,注專係一件野上(乜都得,發呆都得,只要安全就ok),我地可以比時間佢,唔好打擾佢,咁可以培養孩子既注專力,父母又輕鬆D!

希望可以幫到你啦!

夢雪雪媽    發表於 20-3-30 07:26

複式洋房

夢雪雪媽 發表於 20-3-28 15:42

我寶寶冇唔喜歡玩玩具呢個問題,不過我都有做好多唔用玩具嘅活動同寶寶玩㗎, ...

多謝你(emoji)

複式洋房

LaiChaPapa 發表於 20-3-29 21:52
有幾樣野我都鼓勵父母多同幼兒做:

1. 親蜜的身體接觸:肌膚接觸係其中一樣比孩子感受到愛同溫暖的方法。 ...

多謝你!

Hi Luklukmama111,JM們分享好實用呀 由於BB 6個月左右會開始嘗試固體,如果BB頸背已經比較硬挺/可以挺起頭, 媽媽可以多D同BB學坐,例如: 俾BB坐一陣學習椅(用cushion枕頭攝住),俾BB靠著媽媽坐係軟墊度,將佢雙手扶住佢自己大脾坐鍛鍊平衡力,或者將色彩繽紛嘅玩具放係佢轉身可以觸到嘅地方,吸引佢轉身/伸手去摸,當媽媽發現BB靠住椅背坐得穩,對進食人食物有興趣,都代表BB可以嘗試固體喇。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至