自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢啲時勢真係唔想人上門,但洗衣機日日用一定要整,要換去水喉,要整幾次唔出奇,點樣預防得好D?

我淨係諗到呢兩樣,仲有乜嘢可以做?

1)雙方戴口罩
2)師傅離開後消毒

伯爵府

abcabcabc2015 發表於 20-3-28 15:45
呢啲時勢真係唔想人上門,但洗衣機日日用一定要整,要換去水喉,要整幾次唔出奇,點樣預防得好D?

我淨係 ...

坦白講,我會選擇手洗先。

之前我洗碗機入水位漏水,我手洗咗成兩個星期,後尾諗到自己用水喉膠紙捲實先,都有漏,但無漏得咁多。如果都唔掂我會繼續手洗。

況且依家天氣熱,應該開始著薄衫,會易洗啲。

係辛苦,但我會手洗。

加油!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

先量體溫,發燒就即刻停止,去看醫生。

戴手套。
屋內注意通風。
無必要的人迴避。

伯爵府

abcabcabc2015 發表於 20-3-28 15:45

我淨係 ...

尤其呢兩星期係高峰,忍耐下,刻苦啲都要。

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我淨係 ...

雙方可戴口罩
門口整消毒毛巾俾佢清潔下鞋底
另外請佢入屋洗手
離開再拖地消毒抹嘢
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

Kuri 發表於 20-3-28 15:54
坦白講,我會選擇手洗先。

之前我洗碗機入水位漏水,我手洗咗成兩個星期,後尾諗到自己用水喉膠紙捲實先 ...

碗可以手洗,但係衫太多

wcpcelia    發表於 20-3-30 10:14

大宅

平平常常 發表於 20-3-28 15:54
先量體溫,發燒就即刻停止,去看醫生。

戴手套。

老人家喺房唔見到師傅係咪安全啲?

伯爵府

abcabcabc2015 發表於 20-3-28 16:00
碗可以手洗,但係衫太多

呢個時勢唔好太講究,除非特別污糟先用手搓,其他用浸洗,過水 chock 兩 chock 撈起滴乾,咁會輕鬆好多。

希望呢個方法幫到你。

阿媽個年代一樣係手洗,你諗下只係捱兩個星期,疫情穩定咗,啲隱形嘅現晒形,就雨過天青。

大宅

是否過多一星期先上門會安全啲?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我2月頭厠所漏水,唔整又驚,又怕陌生人入屋。 最終驚前者多d,揾人嚟整。 叫佢除鞋入屋,清潔雙手,保持距離,好快整完就走。 安落晒!

大宅

ChloeMa 發表於 20-3-28 16:12
我2月頭厠所漏水,唔整又驚,又怕陌生人入屋。 最終驚前者多d,揾人嚟整。 叫佢除鞋入屋,清潔雙手,保持 ...

廁所真係要即刻整,因為係污糟水

男爵府

上個星期部洗衣機唔夠2年就神神地, 都叫咗師傳來整,
一入門口, 我就問師傳介唔介意先用屋內的漂白水擦擦鞋底?

另我都有做你提議的個2樣, 不過多咗一樣!

我用一次性膠枱布封住難抹的無密封儲物櫃
雙方戴口罩
師傅離開後消毒

大宅

ANGE_FB 發表於 20-3-28 16:50
上個星期部洗衣機唔夠2年就神神地, 都叫咗師傳來整,
一入門口, 我就問師傳介唔介意先用屋內的漂白水擦擦鞋 ...

好提議

另外我會要求除鞋在門外

男爵府

之前都有叫過師傅上黎睇水喉, 睇洗衣機, 收洗衣機, 裝番部洗衣機...
入屋前佢會除鞋, 可以問佢換唔換口罩, 叫佢洗手再修理...
佢走左咪佢去過咩地方消毒一下咁囉....

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我淨係 ...

剛剛星期二煤氣上來換乾衣機,他們全程戴口罩,自己在廚房裝,我和他也沒有甚麽近距離接觸,他們更換完後就將全屋用漂白水消毒。

大宅

Elaine1013 發表於 20-3-28 17:35
之前都有叫過師傅上黎睇水喉, 睇洗衣機, 收洗衣機, 裝番部洗衣機...
入屋前佢會除鞋, 可以問佢換唔換口罩, ...

係喎,喺門口比一個新口罩佢

珍珠宮

abcabcabc2015 發表於 20-3-28 16:01
老人家喺房唔見到師傅係咪安全啲?

當然了。

家裡抵抗力弱的人,最好與陌生人隔離。維修師傅不同家庭都去過,萬一他牽連在病毒傳播鏈裡面,豈不是把老人家處於最危險的境地?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

宜家D師傅都好識做! 唔會整污地方,我早前叫人黎洗冷氣,佢都幫我成屋地舖帆布,之後清理得好好,我再叫姐姐全屋拖地诮毒,佢哋全程戴口罩.

子爵府

我上星期都換咗熱水爐,爆咗膽
師傅整水電又要著鞋入屋,師傅佢地有帶住口罩,我俾消毒液佢地噴手囉
佢整完之後,我拿拿臨開漂白水1:49全屋大抹一次,再開離子淨化機蒸屋

伯爵府

講真,你怕 c fu, c fu 都怕入屋但冇計。好似food delivery 如pizza hut 都唔送上門。
真係要收理就事前事後做足清潔消毒,老人家係房避下。

首頁

尾頁

跳至